İlaç alerjisi ön tanisi ile etiketlenen çocuklarda provokasyon testi sonrasi ilaç kullanim eğilimi
Drug use after provocation test in children labeled with drug allergy
  1. Tez No: 902686
  2. Yazar: ŞEYMA KAYA AĞARGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ilaç alerjisi, ilaç aşırı duyarlılık reaksiyonu, ilaç provokasyon testi, delabelling, drug allergy, drug hypersensitivity reaction, drug provocation test
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk İmmünolojisi ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: İlaç aşırı duyarlılık reaksiyonlarının toplumun yaklaşık %7'sini etkilediği düşünülmektedir ve bu oran çocuklarda daha düşüktür. Yanlış ilaç alerjisi tanısı konulan hastaların gereksiz ilaç kısıtlamaları ile karşılaşması, daha yüksek maliyetli, daha az etkili ve daha toksik ilaçların kullanımına neden olabilir. Bu çalışmanın amacı, ilaç alerjisi şüphesiyle başvuran çocuk hastaların tıbbi öykü, klinik ve laboratuvar bulgularının retrospektif olarak değerlendirilmesi ve ilaç provokasyon testi (İPT) sonrası alerji etiketi kaldırılan ilacı kullanım konusundaki tutumlarının incelenmesidir. Materyal ve Metod: İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı ile gerçekleştirilen çalışmada, Ocak 2019- Haziran 2023 tarihleri arasında ilaç alerjisi şüphesiyle Çocuk Alerji ve İmmünoloji Polikliniğine başvurup ilaç provokasyon testi yapılan hastaların verileri incelendi. Öykü, klinik bulgular, aile öyküsü, laboratuvar verileri retrospektif olarak toplandı, İPT sonrası ilaç kullanımı ile ilgili sorular poliklinik ziyaretleri sırasında soruldu. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen hastaların %55,1'i erkek, %44,9'u kızdı. Çalışmamızda 198 hastanın 180'ine şüpheli ilaç/ilaçlarla, 18'ine ise benzer ilaçla toplamda 254 İPT uygulandı. Hastaların %27,9'unda ilaç alerjisi pozitif saptandı. İki hastaya (3 test) deri prik testi ile, 48 hastaya (53 test) ise İPT ile tanı konuldu. İPT sonrası alerji şüphesi ortadan kaldırılan ilacın kullanım oranı %57 olarak saptandı. İlaç kullanan hastaların %92,4'ünde sorun yaşanmazken %7,6'sında sorun bildirildi. Kullanmayan hastaların (%43) neden kullanmadıkları sorgulandığında %59'u çekincesinin mevcut olduğunu, %37'si ilacın kullanımına gerek olmadığını, %4'ü ise alerji şüphesinin ortadan kalktığını anlamadıklarını ifade etti. Alerji şüphesi ortadan kaldırılan ilacı kullanma oranı ek alerjik hastalığı olanlarda ek alerjik hastalığı olmayanlara göre daha yüksek (%65,3 ve %44,8; p=0,010), ilaç alerjisi şüphesiyle kendisi başvuranlarda başka bir doktor tarafından yönlendirilenlere göre daha yüksek (%84,6 ve %52,5; p=0,003) saptandı. Sonuç: İPT sonrası alerji etiketi kaldırılan hastaların %57'sinin ilacı kullanması ve %43'ünün çekince ve benzeri sebeplerle ilacı kullanmaması; ilaç alerjisi tanısının doğrulanmasının önemini ve ailelere daha fazla bilgi verilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır. Alerji etiketi kaldırılan ilaçların kullanımını artırmak için ailelere detaylı bilgi sağlanmalı ve hastaların düzenli izlemi yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: Drug hypersensitivity reactions are assumed to affect approximately 7% of the general population, with a lower incidence in children. Misdiagnosing drug allergies can lead to unnecessary drug restrictions, resulting in the use of more expensive, less effective, and more toxic medications. The aim of this study is to retrospectively evaluate the medical history, clinical, and laboratory findings of pediatric patients who presented with suspected drug allergy. The main focus is to examine their attitudes towards using the medication after excluding the drug allergy with a negative drug provocation test (DPT). Material and Methods: This study, approved by the Ethics Committee of Clinical Research at Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine, examined the data of patients who visited the Pediatric Allergy and Immunology Clinic with suspected drug allergies and underwent DPTs between January 2019 and June 2023. Medical history, clinical findings, family history, and laboratory data were collected retrospectively. Questions regarding the use of the drug after DPT were asked during clinic visits. Results: Among the patients included in the study, 55.1% were male and 44.9% were female. A total of 254 DPTs were performed on 198 patients; 180 with suspected drugs and 18 with similar drugs. Drug allergy was confirmed in 27.9% of the patients. Diagnosis was made through skin prick tests in 2 patients (3 tests) and DPT in 48 patients (53 tests). The usage rate of the drug, after the allergy suspicion was removed by DPT, was found to be 57%. Among the patients who used the drug, 92.4% had no issues, while 7.6% reported problems. Of those who did not use the drug (43%), 59% cited ongoing concerns, 37% stated there was no need to use the drug, and 4% did not understand that the allergy suspicion had been ruled out. The rate of using the drug with the allergy label removed was higher in patients with additional allergic diseases compared to those without (65.3% vs. 44.8%; p=0.010), and higher in those who presented with suspicion of drug allergy themselves compared to those referred by another doctor (84.6% vs. 52.5%; p=0.003). Conclusion: The usage rate of 57% for the medication after the allergy label was removed by DPT, with 43% of patients not using the medication due to concerns and similar reasons, underscores the importance of confirming drug allergy diagnoses and the necessity of providing more information to families. To increase the use of medications with the removed allergy label, detailed information should be provided to families and patients should be regularly monitored.