Akut romatizmal ateş tanısı ile izlenen çocukların sistemik velaboratuvar bulgularının retrospektif olarakdeğerlendirilmesi: On yıllık tek tez merkez deneyimi
Retrospective evaluation of systemic and laboratory findings in children with a diagnosis of acute rheumatic fever: A ten-year single-center experience
  1. Tez No: 891387
  2. Yazar: HÜRİYA ISLAMOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HELEN BORNAUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut römatizmal ateş, kardit, penisilin, Acute rheumatic fever, carditis, penicillin
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: ARA, kısa vadeli önemli bir morbitiye neden olmaktadır,ancak toplumda en ciddi sonucu, kalp kapakçıklarında uzun vadeli ve geri dönüşümsüz hasara yol açmasıdır. Çalışmamızda elde edilen veriler doğrultusunda akut romatizmal ateş tanılı çocukların sistemik bulguları (kardiyak,eklem tutulumu, nörolojik ve cilt tutulumu) değerlendirilerek, tanı anı laboratuvar bulguları, tedavi yanıtları ve tedavi yan etkileri belirlenerek bu hasta grubunda mortalite ve morbiditeye etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Kliniği'nde 2014-2024 yılları arasında akut romatizmal ateş ön tanısı ile başvuran, ek hastalığı ve anomalisi olmayan, 0-18 yaş hastaların retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, aile öyküsü, ilk tanı anında başvuru tarihi, başvuru sırasında mevcut olan klinik şikayetleri, vital bulguları, major ve/veya minor tanı kritrlerine uygun olan fizik muayene bulguları, EKG ,EKO görüntüleme sonuçları, laboratuvar bulguları, GAS enfeksiyona yönelik laboratuvar testler ve boğaz kültürü sonucu, uygulanmış olan tedavi, tedavi öncesi ve sonrası kardiak bulgular, tedavi yan etkiler, ilaç değisimine neden olan klinik seyir, reaktivasyon durumu, hastaların internasyon sonrası poliklinik başvuru sırasında kontrol görüntüleme sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda olguların yaşları 4 ile 17 arasında değişmekte olup ortalama 10 yıl olan toplam 336 olgu dahil edilmiştir. Hastaların %58,9'u (N:198) erkek, %41,1'i (N: 138) kızdır. İlk başvuru tarihine göre, hastalık en sık kış mevsiminde görülürken, olguların en fazla Şubat, Ocak aylarında başvurduğu saptandı. Hastalar Jones tanı kriterlerine uygun değerlendirilmiş olup, en sık kardit bulgusu saptanmıştır ve en sık izole mitral yetmezlik tespit edildi. Kardit tutulumu sırasında daha fazla hafif klinik derecede görüldü. Major bulgulardan ikinci sıklıkta artrit bulgusu görüldü, genelde ayak bileği ve diz eklem tutulumu saptandı.Minor bulgular arasında daha fazla CRP/ESR yüksekliği saptandı. Tedavi öncesi ve sonrası kardit klinik değerlendirilmesi sırasında hafif derecede kardit %51,5'inde (N : 52) tedavi sonrasında kardit görülmezken, %42,6'sında (N: 43) hafif kardit görülmeye devam etmiştir, %5,9'unda (N: 6) kardit orta dereceye ilerlemiştir. Hastalara aspirin, ibuprofen, prednol tedavisi uygulanmıştır. Kalp yetersizliği tanısı alan hastalara enalopril, digoksin, lasix kullanıldı. Sekonder profilaksi açısından penisilin profilaksisi, yalnızca bir hasta penisilin alerjisi olduğu için klindamisin ve eritromisin tedavisi almıştır. Tedavi yan etkileri arasında en sık KCFT yüksekliği saptanmıştır. Hastaların %20,2'sinde (N: 68) reaktivasyon görülmüştür. Sonuç olarak; ARA ülkemiz dahil olmak üzere tüm dünyada toplumsal sağlık sorunu olmaktadir. ARA sıklığının yüksek olmasınin nedenleri; hastaların büyük bir kısmı GAS tonsillofarenjit enfeksiyonunu asemptomatik geçirmesi veya enfeksiyon sürecinde sağlık kuruluşlarına başvurmaması, antibiyotik tedavisi önerilmemesi, ağızdan antibiyotik tedavisinin uygun sürede önerilmemesi veya önerilmesine rağmen antibiyotik tedavisine uyum sağlanmaması. Araştırmamızdaki toplanmış ve değerlendirilmiş veriler sayesinde ARA tanı, klink değerlendirme, tedavi aşamasında mortalite ve morbiditenin azalmasına yönelik dünya literatürüne katkıda bulunduğumuzu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute rheumatic fever (ARF) causes significant short-term morbidity, but its most serious long-term consequence in the community is irreversible damage to the heart valves. In our study, based on the data obtained, we aimed to evaluate the systemic findings (cardiac, neurological, skin, and joint involvement) of children diagnosed with acute rheumatic fever, determine the laboratory findings at the time of diagnosis, treatment responses, and side effects, and investigate the impact of these factors on mortality and morbidity in this patient group. Materials and Methods: Our study retrospectively reviewed patients aged 0-18 years, who presented with a preliminary diagnosis of acute rheumatic fever between 2014 and 2024 at the Pediatric Cardiology Clinic of Health Sciences University Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital,with no additional diseases or anomalies. We evaluated patients; age, gender, family history, initial diagnosis date, clinical symptoms at presentation, vital signs, physical examination findings compatible with major and/or minor diagnostic criteria, ECG, echocardiography (ECHO) imaging results, laboratory findings, laboratory tests for GAS (Group A Streptococcus) infection, throat culture results, administered treatment, pre- and post-treatment cardiac findings, treatment side effects, clinical course necessitating medication change,reactivation status, and control imaging results during follow-up visits after hospitalization. Results: Our study included a total of 336 cases, with ages ranging from 4 to 17 years, and an average age of 10 years. Of these, 58.9% (N: 198) were male, and 41.1% (N: 138) were female. The disease was most commonly observed during the winter season, with the highest number of cases in January and February. Patients were evaluated according to the Jones criteria, with carditis being the most frequent finding, and isolated mitral regurgitation being the most common specific condition identified. Carditis was more often observed in mild clinical forms. Arthritis, particularly affecting the ankle and knee joints, was the second most common major finding. Among minor findings, elevated CRP/ESR levels were the most frequently observed. After treatment, mild carditis was not seen in 51.5% (N: 52) of the cases, while 42.6% (N: 43) continued to exhibit mild carditis, and 5.9% (N: 6) progressed to moderate carditis. Patients were treated with aspirin, ibuprofen, and prednisolone. Patients diagnosed with heart failure received enalapril, digoxin, and furosemide.Penicillin prophylaxis was used for secondary prevention, with only one patient receiving clindamycin and erythromycin due to a penicillin allergy. The most common treatment side effect was elevated liver function tests(LFTs). Reactivation occurred in 20.2% (N: 68) of the patients. Conclusion: ARF continues to be a significant health issue worldwide, including in our country. The major issues contributing to the high incidence of ARF are the asymptomatic course of GAS tonsillopharyngitis in a significant portion of patients, the lack of seeking medical care for the infection, the absence of antibiotic treatment recommendations, or the inappropriate duration of prescribed oral antibiotic therapy. We believe that the data collected and evaluated in our research contribute to the global literature on reducing mortality and morbidity during the diagnosis, clinical assessment, and treatment of ARF.