Ömer Osman Erendoruk'un 'Bir Başkadır Bizim Eller' kitabı üzerine söz varlığı incelemesi
Vocabulary analysis on Ömer Osman Erendoruk's book 'Bir Başkadır Bizim Eller'
  1. Tez No: 902877
  2. Yazar: ECEM GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİ ELMAS ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Vocabulary, Bulgarian Turkish Literature, Ömer Osman Erendoruk, Bir Başkadır Bizim Eller
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bir dildeki sözlerin bütününü, kelime hazinesini oluşturan kelimelere söz varlığı denir. Bulgaristan Türk Edebiyatında önemli bir yere sahip olan Ömer Osman Erendoruk, Bulgaristan Türklerinin, asimile edilmeye çalışıldığı döneme ait yaşadığı birçok zorluğu eserlerine konu edinmiştir.“Bir Başkadır Bizim Eller”eserinin söz varlığı unsurları burada yaşayan Türklerin benliklerini, kültürlerini korumaları, günümüze taşınmaları açısından önemlidir. Ömer Osman Erendoruk da bu kültürel mirasa her daim sahip çıkmaya çalışan, eserlerinde bunu yaşatan değerli bir sanatçımızdır. Bu çalışmada eserin söz varlığı unsurları tespit edilerek, tasnif edilmiştir. Anahtar Sözcük: Söz Varlığı, Bulgaristan Türk Edebiyatı, Ömer Osman Erendoruk, Bir Başkadır Bizim Eller
Özet (Çeviri)
Vocabulary is the collection of words that comprise the entire word system of language. Ömer Osman Erendoruk, a significant figure in Bulgarian Turkish literature, wrote about his own experiences as well as many of the challenges faced by Bulgarian Turks throughout the time of their attempts at asimilation. The vocabulary used in the piece“Bir Başkadır Bizim Eller”is crucial to maintaining and advancing the identity and culture of the local Turkish population. A valuable artist, Ömer Osman Erendoruk constantly strives to preserve and uphold this cultural heritage through his works. This study used the work“Bir Başkadır Bizim Eller”to evaluate and gather the vocabulary aspects specific to the area and it provided an explanation of the language based on research.