Kazakistan'da ekonomik büyümenin karbon salınımına etkisi: Çevresel kuznets eğrisi uygulaması
The effect of economic growth on carbon emissions in Kazakhstan: application of environmental kuznets curve
- Tez No: 902976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI AHMET KARADAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: ÇKE, Ekonomik Büyüme, Çevre, Kazakistan, EKC, Economic Growth, Environment, Kazakhstan
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İnsanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan tüm kaynakları sağlayan doğanın korunması gerekmektedir. Son yıllarda insanoğlu doğanın önemini unutarak sadece ekonomik büyüme ve kalkınmaya odaklanmıştır. Bunun sonucunda, çevre ve doğa ile ilgili pek çok sorun ortaya çıktığı görülmektedir. Bu sorunların başında artan CO2 salınımı gelmektedir. Ekonomik büyümenin lokomotifi olan birçok sektör (Endüstriyel faaliyet, Enerji sektörü, Taşımacılık, Üretim süreçleri, vb.) CO2 salınımının hızla artmasına neden olmaktadır. Kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar açısından zengin rezervlere sahip olan Kazakistan'da ekonominin gelişmesi ile ülkedeki enerji tüketimi ve bunun sonucunda CO2 salınımı da artmaktadır. Genel olarak Kazakistan'da enerji kullanımının çevre üzerinde önemli bir etkisi vardır. Ancak sürdürülebilir kalkınma, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve enerji verimliliğine yönelik önlemler alınarak bu olumsuz etkiyi azaltmak ve ekolojik açıdan daha sürdürülebilir bir enerji sistemi oluşturmak mümkündür. Bu çalışmada Kazakistan'daki ekonomik kalkınma ile çevresel göstergelerin düzeyi arasındaki ilişkiyi ampirik analiz etmek için Çevresel Kuznets Eğrisi yöntemi kullanılacaktır. Ayrıca, çalışma sonuçları yardımıyla Kazakistan ekonomisinin gelişiminin çevresel göstergeleri nasıl etkilediğini değerlendirilerek sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak ve çevre üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmak için en uygun stratejileri belirlenecektir.
Özet (Çeviri)
Nature, which provides all the resources necessary for humankind to survive, must be protected. In recent years, human beings have forgotten the importance of nature and focused only on economic growth and development. As a result, many problems related to the environment and nature appear to arise. One of these problems is increasing CO2 emissions. Many sectors that are the locomotives of economic growth (Industrial activity, Energy sector, Transportation, Production processes, etc.) cause CO2 emissions to increase rapidly. In Kazakhstan, which has rich reserves of fossil fuels such as coal, oil and natural gas, with the development of the economy, energy consumption in the country and, as a result, CO2 emissions are also increasing. In general, energy use in Kazakhstan has a significant impact on the environment. However, it is possible to reduce this negative impact and create a more ecologically sustainable energy system by taking measures for sustainable development, development of renewable energy sources and energy efficiency. This study will use the Environmental Kuznets Curve method to empirically analyze the relationship between economic development and the level of environmental indicators in Kazakhstan. In addition, with the help of the study results, it will be evaluated how the development of the Kazakhstan economy affects environmental indicators and the most appropriate strategies will be determined to ensure sustainable development and reduce the negative impact on the environment.