Kazakistan'da 1991-2008 yıllarında inovasyon ve teknolojik gelişme
The innovation and technological development of Kazakhstan in 1991-2008
  1. Tez No: 261895
  2. Yazar: GULZHAN BELYALOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, İnovasyon Politika, İnovasyon Stratejiler, İnovasyon Sektörü, Endüstriyel İnovasyon Kalkınma Programı, Innovations, Innovation Policy, Innovative Strategies, Innovative Sector, Strategy of Innovative and Industrial Growth
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
İnovasyon günümüz ekonomisinin en çok tartıştığı konulardan biridir. Bunun sebebi dünya ekonomisinin önemli gelişme kaynağının, bilim ve inovasyon kullanımına dayanan ekonomik büyümenin olmasıdır. Küreselleşme ve yüksek rekabet koşullarında inovasyon birçok kurum, sektör ve ülke için çıkış yolu ve ekonomik büyümeyi sağlayacak faktör olarak görülmektedir.Zengin doğal kaynaklarıyla tanınan Kazakistan son dönemde endüstriyel rekabet gücü kazanma yönünde arayışa girmiştir. Bu arayışlar, günümüzün yaygın eğilimi olan inovasyon politikaları ve faaliyetlerini içermektedir. İnovasyon girişimcilik Kazakistan'da 1989-1991'de oluşmaya başlamış ve endüstriyel inovasyonun gelişmesi ise 2015 yılına kadar devam etmesi planlanmaktadır. Bu noktada bilim, ileri teknoloji, bilim yoğun üretimlerin gelişmesine dayanan yatırımların kullanılmasıyla ekonominin yüksek büyüme hızına ulaşması amaçlanmaktadır. Yeni bilim alanları ve teknolojilerinin geliştirilmesi ile Kazakistan'ın rekabet edebilecek 50 ülke arasına girmesi sağlanabilir. Bu durum ülkenin dünya ekonomisine entegrasyonunu hızlandırır, ekonomik büyümesini etkin bir şekilde etkiler ve gelişme perspektiflerini artırır.Bu tez çalışmasında Kazakistan ekonomisinin özellikleri incelenerek inovasyon sektörünün analizi yapılmış, inovasyon sektörünün gelişme perspektifleri ve ekonomik büyüme üzerine etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Innovations is one of the most discussed subjects in modern economy. That?s because economic growth based on use of knowledge and innovations is the most important resource in development of world economy. Under conditions of globalization and high competition, innovations are being a factor and way favoring the economical growth for many organizations, sectors and countries.Rich in natural resources Kazakhstan for some time past is in search of ways of improvement in industrial competitiveness. These searches include popular tendencies to date like innovation policy and innovation activity. Innovation enterprise first occurred in Kazakhstan in 1989-1991 and were planned the extension of industrial innovations` development to 2015 year. In this point were aimed achievement of high economic growth rate based on use of investment of capital to development of science, advanced technologies and science intensive production. Development of new fields of knowledge and technologies can favor Kazakhstan to become a part of the most competitive 50 countries. This in one?s turn can speed up process of integration of the country into world economy, effectively influence economic growth and raise the perspective of development.In this work were studied peculiarities of Kazakhstan?s economy, carried out analysis of innovative sector, appraised perspectives of development of the innovative sector and its influence to the economic growth.