Yerel yönetimlerde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihale süreci: İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri örneği
Tender Process in Local Governments according to the State Tender Law No. 2886 and the Public Procurement Law No. 4734: The case of Izmir Metropolitan Municipality and district municipalities
  1. Tez No: 903029
  2. Yazar: ŞENOL GEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel yönetimler, belediye, ihale, Kamu İhale Kanunu, Devlet İhale Kanunu, Local Governments, municipality, procurement, Public Procurement Law, State Procurement Law
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Toplumlar vatandaşı oldukları ülkenin yönetim şekillerine ve siyasi örgütlenmelerine göre farklı oranlarda merkeziyetçi ve/veya yerel yapılanmalar içinde bulunabilirler. Sosyal bir varlık olan insan doğumdan ölüme kadar olan yaşam sürecinde topluluklar oluşturarak ve içinde bulunduğu topluluğa uyum sağlayarak toplum denilen sistemin bir parçası olurlar. İnsanların özel gereksinimleri olduğu gibi toplum içinde yaşamalarından kaynaklanan kamusal gereksinimler de ortaya çıkmaktadır. Toplum içinde yaşamak bireylere sorumluluklar yüklemekle birlikte çeşitli haklar talep etmelerine de temel oluşturur. Yerel yönetimler, belirli coğrafi sınırlar içinde yaşayan insan topluluğuna yasal statü ve seçimler aracılığıyla kendi kendini yönetebilme olanağı sağlamaktadır. Hemen hemen her ülkede merkezi yönetimin yanı sıra nüfus yoğunluğundan bağımsız olarak ister köy, ilçe ya da metropol konumundaki kentler olsun yerel gereksinimlerin gerektiği gibi karşılanması görevi anayasa ile de güvence altına alınmış olup yerel yönetimlere bırakılmıştır. Ülkemizdeki en önemli yerel yönetim kuruluşları olan belediyeler kendi hizmet alanları içerisindeki yerel ortak gereksinimlerin karşılanmasından sorumludurlar. Belediyeler bu ortak gereksinimleri karşılarken gelir getirici işlerini Devlet İhale Kanunu ile gerçekleştirirken kaynak kullanılarak bir gider yapılmasını gerekli kılan alım faaliyetlerini Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ve ikincil mevzuat uygulamada kullanılan ihale yönetmelikleri uyarınca gerçekleştirmektedirler. Kamu alımları içerisinde genel bütçeli idarelerden sonraki en yüksek alım oranına sahip olan belediyeler bu alımlarında Kamu İhale Kanunu'nda hüküm altına alınmış olan ana prensiplerinden sapmadan, etkinlik ve verimliliği arttırmaya yönelik olarak ekonomik hareket etmek zorundadırlar.
Özet (Çeviri)
Societies could exist in centralized and/or local structures on different rates according to the governance and political organizations of the country they reside in. As a social entity, humans, during the their life span from birth to death, become part of the society by building a community and adapting to the community they are in throughout their life from birth to death. As people have specific needs, the public needs also emerge because of living whithin society. Living within society imposes responsibilities on individuals, but also forms the basis for them to demand various rights. Local governments provide the opportunity for a human community living within defined geographical boundaries to govern itself through legal status and elections. In almost every country, irrespective of population density, whether villages, districts or metropolitan cities, the duty of meeting needs as required is constitutionally guaranteed and delegated to local governments, alongside the central government. Our country's most significant local government organizations, namely municipalities, are responsible for meeting the common local needs within their service areas. While fulfilling these common needs, municipalities conduct revenue-generating activities in compliance with the State Tender Law and carry out activities that require expenditure, such as budgetary spending, in compliance with the Public Procurement Law, the Public Procurement Contracts Law, and secondary regulations referred to as tender implementation regulations. Municipalities, with the second-highest percentage in public procurements after general budgeted administrations, are obliged to act economically without deviating from the basic principles of the Public Procurement Law in these procurements, aiming to increase efficiency and effectiveness.