Sıçanlarda streptozosin ile oluşturulmuş diyabetes mellitus modelinde, vaz deferens kasılma yanıtlarına kronik hidrojen sülfür tedavisinin etkisi
The effect of chronic hydrogen sulfide treatment on vas deferens contractile responses in streptozocin-induced diabetes mellitus model in rats
- Tez No: 903037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE SEVİM ÖZTÜRK FİNCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Vas deferens, hidrojen sülfür, diyabetes mellitus, Vas deferens, hydrogen sulfide, diabetes mellitus
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
DM otonomik nöropati ile vas deferensi etkileyip kasılma fonksiyonunu bozarak ejakülasyon bozukluğuna neden olmaktadır. Ayrıca inflamasyon, kalsifikasyon, fibrozis gibi yapısal bozukluklara (NF-κβ, IL1-β, TGF-β aracılı) neden olabilmektedir. H2S'nin DM'de nöroprotektif, anti-inflamatuvar, anti-kalsifiye ve anti-fibrotik özellikleri gösterilmiştir. Çalışmamızda DM'nin vas deferens fonksiyonundaki etkisine kronik H2S tedavisinin etkisini incelemeyi amaçladık. Sıçanlar rastgele dört gruba ayrıldı (Kontrol, NaHS, Diyabet, Diyabet+NaHS). Tek doz STZ enjeksiyonu ile (60 mg/kg) diyabet oluşturuldu. Diyabet geliştiği doğrulanarak, 8 hafta boyunca NaHS (5 mg/kg), NaHS verilmeyen gruplara distile su enjekte edildi. Enjeksiyon süresinin ardından hayvanlar sakrifiye edilerek vas deferens çıkarıldı ve şeritler izole organ banyosuna asıldı. KCl (80mM), EAU (1, 2, 4, 8, 16, 32 Hz), NO'nun etkisini değerlendirmek için L-NAME+EAU, Noradrenalin ve α,β-metilen-ATP ile kasılma yanıtları alındı. Western Blot yöntemi ile NF-κβ, IL-1β, TGF-β; H2S sentezleyen CBS ve CSE enzimlerinin ifadelenme düzeyine bakıldı. Prostatik ve epididimal uçlarda diyabetin EAU aracılı kasılma yanıtlarını düşürdüğü, NaHS tedavisi verilmesinin bu düşüşü düzelttiği görülmüştür. Epididimal uçta daha çok etkilenme kaydedilmiştir. NO üretimi inhibe edildiği zaman tüm gruplarda EAU aracılı kasılma yanıtları artmıştır. Bu sonuca göre vas deferens fonksiyonu üzerinde NO'nun düzenleyici bir etkisi olabilir. Prostatik uçta diyabet noradrenalin ve ATP yanıtlarını değiştirmemiştir. Epididimal uçta diyabetin noradrenalin yanıtını azalttığı ve bu azalmanın NaHS tedavisi ile düzeldiği görülürken ATP yanıtları diyabetten etkilenmemiştir. Diyabetin IL-1β, NF-κβ ve TGF- β ifadelenme düzeyini arttırdığı ve NaHS tedavisinin anlamlı olmasa da bu düzeyleri azalttığı gösterilmiştir. NaHS tedavisinin diyabette bozulan vas deferens fonksiyonu üzerinde tedavi edici bir etkisinin olduğu ve bu etkinin presinaptik mekanizma ve yapısal fonksiyonlar üzerindeki düzeltici etki ile olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
DM causes ejaculation disorder by affecting the vas deferens, impairing its contractile function through autonomic neuropathy. It causes structural defects via inflammation, calcification and fibrosis (by NF-κβ, IL1-β, TGF-β). H2S has neuroprotective, anti-inflammatory, anti-calcifying and anti-fibrotic properties in DM. We aimed to examine the effect of chronic H2S treatment on the effect of DM on vas deferens function. Rats were divided into four groups (Control, NaHS, Diabetes, Diabetes+NaHS). Diabetes was induced with STZ injection (60 mg/kg,single dose). After diabetes was confirmed, NaHS (5 mg/kg) was injected for 8 weeks, and distilled water was injected into the groups not given NaHS. After the injection period, animals were sacrificed, vas deferens was removed, and strips were hung in the isolated organ bath. Contractile responses were taken with KCl (80mM), EFS (1, 2, 4, 8, 16, 32 Hz), L-NAME+EFS (to evaluate the effect of NO), Noradrenaline and α,β-methylene-ATP. The expression levels of NF-κβ, IL-1β, TGF-β and CBS and CSE (H2S synthesizing enzymes) was examined with Western Blot. Diabetes reduced EFS-mediated contractile responses in the prostatic and epididymal parts, and NaHS treatment attenuates this decrease. Epididymal part was effected further. When NO production was inhibited, EFS-mediated contractile responses increased in all groups. Considering this, NO may have a regulatory effect on vas deferens function. At the prostatic part, diabetes did not alter noradrenaline and ATP responses. Diabetes decreased the noradrenaline responses in the epididymal part and this decrease improved with NaHS treatment, while ATP responses were not affected by diabetes. Diabetes increased the expression levels of IL-1β, NF-κβ and TGF-β, and NaHS treatment reduced these levels, although not significantly. It can be said that NaHS treatment has a therapeutic effect on the impaired vas deferens function in diabetes, and this is due to the corrective effect on the presynaptic mechanism and structural defects.