Delivery and payment methods in maritime logistics
Deniz taşımacılığında teslimat ve ödeme yöntemleri
  1. Tez No: 903086
  2. Yazar: FUAT DEMİRELLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANSU YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, Uluslararası İlişkiler, International Trade, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Teslim Şekilleri, Ödeme Yöntemleri, Deniz Taşımacılığı, Dış Ticaret, Delivery Methods, Payment Methods, Maritime Transportation, International Trade
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dış Ticaret (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Deniz Taşımacılığında Teslimat ve Ödeme Yöntemleri Fuat DEMİRELLER Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Anabilim Dalı Dış Ticaret Programı Bu araştırma, küresel ticaret ve ekonominin temel taşlarından biri olan deniz taşımacılığında teslimat ve ödeme yöntemlerini incelemektedir. Çalışma, deniz taşımacılığının gelişimini analiz ederek, sektörü etkileyen küreselleşme, dijital ve teknolojik gelişmeler, Endüstri 4.0 ve siber güvenlik, korumacılık politikaları ve yeşil tedarik zinciri yönetimi gibi önemli faktörleri vurgulamaktadır. Metodoloji bölümünde, araştırmanın amacı, kapsamı ve soruları tanımlanmakta ve ardından araştırma stratejisinin detaylı bir açıklaması sunulmaktadır. Nitel analiz kullanılarak, Emerald ve ScienceDirect gibi elektronik veri tabanları ve geniş bir internet taraması kullanılarak ilgili literatür toplanmıştır. Deniz lojistiği ve ödeme yöntemleri ile ilgili anahtar kelimeler, kapsamlı bir tarama sağlamak amacıyla kullanılmıştır. Literatür taramasından elde edilen ana bulgular, Incoterms'in evrimi ve mevcut yapısına odaklanmaktadır; özellikle 2000, 2010 ve 2020 versiyonları ele alınmıştır. Araştırma, EXW, FCA, CPT, CIP, DAP, DPU ve DDP gibi tüm taşıma türlerini kapsayan Incoterms'in yanı sıra deniz taşımacılığına özgü FAS, FOB, CFR ve CIF gibi Incoterms'i detaylandırmaktadır. Ayrıca, deniz taşımacılığında kullanılan çeşitli ödeme yöntemleri incelenmektedir; bunlar arasında peşin ödeme, belgeler karşılığında ödeme, akreditif, açık hesap, belgeli tahsilat, elektronik ödemeler ve blockchain teknolojisi yer almaktadır. Sonuç bölümünde, ana bulgular özetlenmekte ve bunların endüstri uygulamaları üzerindeki etkileri tartışılmaktadır. Çalışma, deniz taşımacılığında verimliliği artırmak ve riskleri azaltmak için yeni teknolojilerin ve sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesinin önemini vurgulamaktadır. Son olarak, gelecekteki araştırmalar için öneriler sunulmakta; ortaya çıkan teknolojilerin etkileri, sürdürülebilir uygulamalar, kapsamlı risk yönetimi, değişen ticaret politikalarının etkileri ve disiplinler arası yaklaşımlar gibi alanlar önerilmektedir. Bu kapsamlı çalışma, deniz taşımacılığında teslimat ve ödeme yöntemleri hakkında değerli bilgiler sunmakta, uygulayıcılara yol göstermekte ve bu hayati alanda gelecekteki araştırmalara zemin hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Deliver and Payment Methods In Maritime Logistics Fuat DEMİRELLER Dokuz Eylül Unıversity Graduate School of Social Sciences Department of International Business and Trade Foreign Trade Program This research explores the delivery and payment methods in maritime transportation, a crucial sector underpinning global trade and commerce. The study begins with an analysis of the development of maritime transportation, highlighting key factors influencing the industry, such as globalization, digital and technological advancements, Industry 4.0 and cyber security, protectionism policies, and green supply chain management. In the methodology chapter, the research aims, scope, and questions are defined, followed by a detailed explanation of the research strategy. Using qualitative analysis, the study employed electronic databases like Emerald and ScienceDirect, along with an extensive internet search, to gather relevant literature. Keywords related to maritime logistics and payment methods were utilized to ensure comprehensive coverage. Key findings from the literature review focus on the evolution and current structure of Incoterms, particularly the 2000, 2010, and 2020 versions. The research delves into specific Incoterms that cover all transport types, such as EXW, FCA, CPT, CIP, DAP, DPU, and DDP, as well as those specific to maritime transportation, including FAS, FOB, CFR, and CIF. The study also examines various payment methods used in maritime transport, such as cash in advance, cash against documents, letters of credit, open accounts, documentary collections, electronic payments, and blockchain technology. The conclusion chapter summarizes the key findings and discusses their implications for industry practice. The study highlights the importance of adopting new technologies and sustainable practices to enhance efficiency and reduce risks in maritime transportation. Finally, recommendations for future research are provided, suggesting areas such as the impact of emerging technologies, sustainable practices, comprehensive risk management, the effects of evolving trade policies, and cross-disciplinary approaches. This comprehensive study provides valuable insights into the delivery and payment methods in maritime transportation, offering guidance for practitioners and paving the way for future research in this vital field.