Uluslararası ticarette ödeme ve teslim şekilleri: Karınca Lojistik örneği
Payment and delivery methods in international trade: Sample of Karınca logistics
- Tez No: 549254
- Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN MEMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Dış Ticaret Ödeme Şekli, Dış Ticaret Teslim Şekli, İncoterms Uygulaması, Karınca Lojistik, Foreign Trade, Payment Methods in Foreign Trade, Delivery Methods in Foreign Trade, The Implementation of INCOTERMS, Karınca Logistics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Globalleşen Dünya'da uluslararası ticaret kavramı, ülkeler açısından ekonomik anlamda çok önemli bir yer tutmaktadır. Uluslararası ticaret yani diğer bir deyişle dış ticaret; birden fazla ülkenin birbirleri arasında mal alım-satımını ifade eder. Ülkeler arasında bu alım-satımın daha kolay ve güvenli yapılabilmesi için bazı önlemlerin alınması şarttır. Bu önlemlerin en başında gelen husus uluslararası ticarette her iki taraf için de en hassas konulardan birisi olan ödeme ve teslim şeklinin belirlenmesi konusudur. Taraflar birbirileri için en güvenilir ve uygun teslim ve ödeme şeklini kullanmalıdır. Böylelikle uluslararası ticaret bir güven ortamında daha sağlıklı yapılabilecektir. Uluslararası ticarette ithalatçı ve ihracatçıların hak ve yükümlülüklerini korumak, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları, uyuşmazlıkları ve hukuksal ihtilafları ortadan kaldırmak ve böylece gereksiz para ve zaman kaybını önlemek amacıyla alım-satım işlemlerine bazı kurallar getiren INCOTERMS uygulaması, 1936 yılında merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından yürürlüğe konulmuştur. INCOTERMS, uluslararası ticarette iki taraf arasındaki teslim koşullarının nasıl olması gerektiğiyle ilgili olup, 13 adet teslim şeklinden oluşmaktadır. Bu teslim şekillerinden 6 tanesi deniz yolu taşımacılığında kullanılmakta olup, FAS, FOB, CFR, CIF, DES ve DEQ'dir. 7 tanesi ise çoklu taşımacılıkta kullanılmakta olup, EXW, FCA, CPT, CIP, DAF, DDU ve DDP'dir. Yukarıda verilen bilgiler ışığında, bu çalışmada uluslararası ticarette ödeme ve teslim şekillerinin neler oldukları, incoterms uygulaması ve bunların sahip oldukları avantaj ve dezavantajların neler olduğu anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of International Trade in the globalising world, is of a tremendous importance for the countries in terms of economy. International Trade, also known as foreogn trade, means purchase and sales of goods and pruducts between the countries. In order to realise these purchase and sales activities between the countries in an easier and safer way, some precautions must be taken beforehand. The foremost of these precautions is designation of the payment and delivery methods which are among the delicately important issues. Both sides should prefer the safest and the most convenient ways of delivery and payment. So that the international trade will be realised in safety and in a healthier way. The implementation of INCOTERMS, which sets some rules for the purchase and sales activities in order to protect the rights and commitments of the importers and exporters in international trade, to eliminate the disagreements, disunities and legal disputes and preventing loss of time and money as well; was put into force in 1936 by the International Chamber of Commerce (ICC) located in Paris. INCOTERMS, which is related to how the delivery conditions should be between two sides in international trade, consists of 13 delivery methods. 6 of these delivery methods are used in the maritime transport operations and are namely FAS, FOB, CFR, CIF, DES and DEQ. 7 of them is used in intermodal transport operations which are namely EXW, FCA, CPT, CIP, DAF, DDU and DDP. In this study, the delivery and payment methods in international trade, the implementation of INCOTERMS along with the advantages and disadvantages of it are intended to be explained in the light of the above mentioned information.