Yaşam becerileri ile bütünleştirilen fen öğretimine yönelik bir durum çalışması: İnsan ve çevre ilişkisi örneği
A case study on science teaching integrated with life skills:The Example of human and environment relationship
  1. Tez No: 903154
  2. Yazar: NESRİN AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ÖZTUNA KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre eğitimi, Durum çalışması, Fen öğretimi, İnsan ve çevre, Yaşam becerileri, Environmental education, Case study, Science teaching, Human and environment, Life skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmanın amacı, yaşam becerilerini Fen Bilimleri dersi 5. sınıf ''İnsan ve Çevre'' ünitesinde bulunan ''İnsan ve Çevre İlişkisi'' konusu ile bütünleştirerek uygulanabilirliğini deneyimlemektir. Bu amaçla hazırlanan ders planları ile öğrencilerin yaşam becerilerini aktive ederek geliştirmeleri ve çevreye yönelik ilgilerinin arttırılması hedeflenmiştir. Araştırma, Kocaeli ilinin Çayırova ilçesinde bir ortaokulda 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 43 beşinci sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma nitel durum çalışması olarak yürütülmüştür. Araştırmanın uygulanmasında, analitik düşünme, empatik düşünme, karar verme, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, girişimcilik yaşam becerilerini içeren ders planları 5E Modeline uygun olarak hazırlanmıştır. İletişim ve takım çalışmasının ise süreç içerisinde grup çalışmaları ile aktive edilmesi sağlanmıştır. Bu yaşam becerileri, İnsan ve Çevre Ünitesinin, İnsan ve Çevre İlişkisi konusunun kazanımlarına uyarlanarak planların keşfetme, derinleştirme ve değerlendirme aşamalarında kullanılmıştır. Uygulamanın ardından açık uçlu soru formu ve yapılandırılmış görüşme sorularıyla öğrencilerin konunun kazanımlarına yönelik durumları ve uygulamaya ilişkin düşünceleri alınmıştır. Yaşam becerilerinin bütünleştirildiği İnsan ve Çevre İlişkisi konusu öğretimi uygulanmasından elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmesinin yanı sıra öğrenci günlükleri ve araştırmacı günlüğü de veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda yaşam becerilerinin bütünleştirildiği Fen Bilimleri derslerinde öğrencilerin derse daha aktif katılım gösterdikleri, dersi eğlenceli ve ilgi çekici buldukları, öğrencilerin öğrenmelerine katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan uygulama yürütülürken etkinliklerin bazı aşamalarında öğrencilerin tamamlamakta zorluk yaşadıkları görülmüştür. Örneğin eleştirel düşünme etkinliğinde ve yaratıcı düşünmenin sinektik etkinliğinde yaşam becerilerinin aktive edilmesinde zorluklarla karşılaşılarak öğrencilerin etkinliklerin tüm aşamalarını tamamlayamadıkları görülmüştür. Araştırma kapsamında geliştirilen yaşam becerileri ile bütünleştirilmiş ders planlarının ve uygulamada elde edilen bulguların fen bilimleri öğretmenlerine yol göstereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to integrate life skills with the topic of ''Human and Environment Relationship'' in the 5th grade ''Human and Environment'' unit of Science course. With the lesson plans prepared for this purpose, it was aimed to activate and develop students' life skills and increase their interest in the environment. The research was conducted in a middle school in Çayırova district of Kocaeli province with 43 fifth grade students in the 2022-2023 academic year. The research was conducted as a qualitative case study. In the implementation of the research, lesson plans including analytical thinking, empathic thinking, decision making, critical thinking, creative thinking, entrepreneurship life skills were prepared in accordance with the 5E Model. Communication and teamwork were activated through group work in the process. These life skills were adapted to the outcomes of the Human and Environmental Relationship topic and used in the explore, elaborate and evaluate phases of the plans. After the implementation, the students' achievements and their opinions about the implementation were obtained through an open-ended questionnaire and structured interview questions. The data obtained from the implementation of the teaching of the subject of Human and Environmental Relationship in which life skills were integrated were analyzed by content analysis. In addition, student diaries and researcher diary were also used as data collection tools. At the end of the study, it was concluded that students participated more actively in science lessons in which life skills were integrated, found the lesson fun and interesting, and contributed to students learning. On the other hand, it was observed that students had difficulty in completing some of the activities during the implementation. For example, in the critical thinking activity and the synectic activity of creative thinking, difficulties were encountered in activating life skills and it was observed that students could not complete all stages of the activities. It is thought that the lesson plans integrated with life skills developed within the scope of the research and the findings obtained in practice will guide science teachers.