Yüzme antrenörlerinin iletişim ve öz liderlik becerilerinin incelenmesi: Ege örneği
Investigation of communication and leadership skills of swimming coaches: Aegean case
  1. Tez No: 903171
  2. Yazar: YEŞİM KIVANÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERMİN AĞRALI ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenör, İletişim, Liderlik, Yüzme, Coach, Communication, Leadership, Swimming
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu araştırmada, yüzme antrenörlerinin iletişim ve liderlik becerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ege Bölgesinde çeşitli kulüplerde görev yapan 165 kadın, 157 erkek yüzme antrenörü katılmış olup, 28 anket formu aykırı uç değer gösterdiği için değerlendirmeden çıkartılmıştır. Toplamda 322 anket formu değerlendirmeye alınmıştır. Veriler katılımcılara online Google Form aracılığıyla ulaştırılmış, gönüllülük esaslı katılım gerçekleşmiştir. Araştırmada ki ölçme araçları, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, İletişim becerileri Ölçeği ve öz Liderlik Ölçeğidir. Araştırmada elde edilen bulgular SPSS 25.0 paket programı ile %95 güven aralığında değerlendirilmiştir Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Bağımsız örneklem t testi, One-Way ANOVA, Pearson Korelasyon testi ve regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Bu araştırmanın bulguları, antrenörlerin demografik özelliklerini ve kullanılan ölçme araçlarının sonuçlarını özetlemektedir. Araştırmaya katılan 322 antrenörün %51.2'si kadın, %48.8'i erkektir. Katılımcıların %40.4'ü Aydın'da, %31.4'ü İzmir'de, %15.5'i Muğla'da ve %12.7'si Manisa'da ikamet etmektedir. Antrenörlerin %57.8'i antrenörlük yaptıkları branşı daha önce yapmışken, %42.2'si yapmamıştır. Eğitim durumlarına bakıldığında, %9.6'sı lise, %74.5'i lisans ve %15.8'i yüksek lisans mezunudur. İletişim Becerileri Ölçeğinden elde edilen ortalama puan 123.63±6.55, Öz Liderlik Ölçeğinden ise 123.52±11.86'dır. Ölçme araçlarından alınan puanların çarpıklık ve basıklık değerleri -1.5 ile +1.5 aralığında olduğundan, verilerin normal dağılım gösterdiği ve bu nedenle analizlerde parametrik testlerin kullanıldığı belirlenmiştir. Sonuç: Gerçekleştirilen analiz sonucunda; antrenörlerin iletişim becerileri ve öz liderlik düzeylerinin cinsiyet, yaş ve öğrenim durumu gibi demografik değişkenlere göre farklılaştığını, ancak ikamet edilen il değişkeninin bu beceriler üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research aims to examine the communication and leadership skills of swimming coaches. Material and Methods: A total of 165 female and 157 male swimming coaches working at various clubs in the Aegean Region participated in the study. However, 28 survey forms were excluded from the evaluation due to outlier values, resulting in 322 survey forms being assessed. The data were collected through online Google Forms, and participation was voluntary. The measurement tools used in the research included the Personal Information Form prepared by the researcher, the Communication Skills Scale, and the Self-Leadership Scale. The findings obtained in the study were evaluated using the SPSS 25.0 software package with a 95% confidence interval. Descriptive statistics, Independent Samples t-test, One-Way ANOVA, Pearson Correlation test, and regression analysis were applied in the data analysis. Results: The findings of this study summarize the demographic characteristics of the coaches and the results of the measurement tools used. Of the 322 coaches who participated in the study, 51.2% were female and 48.8% were male. Regarding the place of residence, 40.4% of the participants lived in Aydın, 31.4% in İzmir, 15.5% in Muğla, and 12.7% in Manisa. Additionally, 57.8% of the coaches had previously participated in the sport they were coaching, while 42.2% had not. In terms of education, 9.6% had a high school diploma, 74.5% had a bachelor's degree, and 15.8% had a master's degree. The average score obtained from the Communication Skills Scale was 123.63±6.55, and from the Self-Leadership Scale, it was 123.52±11.86. Since the skewness and kurtosis values of the scores from the measurement tools ranged between -1.5 and +1.5, it was determined that the data showed a normal distribution. Therefore, parametric tests were used in the analyses. Conclusion: As a result of the analysis, it was found that the communication skills and self- leadership levels of the coaches varied according to demographic variables such as gender, age, and educational status. However, the variable of the province of residence did not have a significant impact on these skills.