Psikolojik iyi oluş, yaşam doyumu ve dindarlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological well-being, life satisfaction and religiousness
  1. Tez No: 903181
  2. Yazar: HATİCE HÜSNA NUR ERGEZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Doyumu, Dindarlık, Psikolojik İyi Oluş, Din, Pozitif Psikoloji, Life Satisfaction, Religiosity, Psychological Well-Being, Religion, Positive Psychology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı psikolojik iyi oluş, dindarlık ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin tespit edilmesidir. Çalışmanın örneklemi, tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen 18-65 yaş aralığındaki gönüllü 400 bireyden oluşmaktadır. Katılımcılara Google form üzerinden ulaşılmıştır. Kişilerin demografik bilgilerini elde etmek için veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Kişilerin dindarlıklarını değerlendirmek için,“Dindarlık Ölçeği”, yaşam doyumlarını değerlendirmek için“Yaşam Doyumu Ölçeği”ve psikolojik iyi oluşlarını değerlendirmek için“Perma Beş Boyutlu İyi Oluş Ölçeği”uygulanarak değerlendirilmiştir. Araştırma nicel bir araştırma olup, yöntem olarak ilişkisel tarama modeli planlanmıştır. Analiz için ise SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır. Analiz bulgularına göre; yaşam doyumu, dindarlık ve psikolojik iyi oluş arasında pozitif bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Özellikle bireylerin yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluşlarının pozitif yönde artması, dindarlığa yönelik eğilimlerinin yüksek olmasıyla ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla dindarlığın yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluşun anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between psychological well-being, religiosity and life satisfaction. The sample of the study consists of 400 volunteer individuals between the ages of 18-65, selected by random sampling method. Participants were reached via Google form. Personal Information Form was used as a data collection tool to obtain demographic information of individuals. To evaluate people's religiosity, the“Religiosity Scale”was used, to evaluate their life satisfaction, the“Life Satisfaction Scale”was applied, and to evaluate their psychological well-being, the“Perma Five-Dimensional Well-Being Scale”was applied. The research is a quantitative research and a relational screening model was planned as the method. SPSS 24.0 package program was used for analysis. According to the analysis findings; It was concluded that there is a positive relationship between life satisfaction, religiosity and psychological well-being. In particular, the positive expansion of life satisfaction and psychological well-being is associated with high tendencies towards religiosity. Therefore, it is accessible because religiosity is a significant predictor of life satisfaction and psychological well-being.