Yumuşak güç bağlamında kazakların Türkiye'deki toplumsal cinsiyet rollerine yönelik görüşleri
Kazakhs' views on gender roles in Turkey in the context of soft power
- Tez No: 903258
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YULIYA BILETSKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Kazakistan, Yumuşak Güç, Toplumsal Cinsiyet Unsurları, Gender Theory, Kazakhstan, Soft Power, Gender Elements
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma Türkiye'de yaşayan Kazakların Türkiye'deki toplumsal cinsiyet rollerine yönelik görüşlerini yumuşak güç bağlamında ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda araştırma nitel bir yaklaşımla temel nitel araştırma çalışması olarak yürütülmüştür. Araştırma grubunun belirlenmesinde ise bir ölçüt olarak göçmen katılımcıların en az 1 yıldır Türkiye'de yaşıyor olma şartını karşılıyor olması gerekmektedir. Bu doğrultuda yeterli katılımcıya ulaşılabilmek adına kartopu yöntemiyle altı kadın ve altın erkekten oluşan toplamda 12 katılımcıyla çalışma grubu ortaya çıkarılmıştır. Çalışmada veri toplamak adına uzman görüşü dâhilinde 5 ana ve 24 sonda sorudan oluşan yapılandırılmış bir görüşme formu geliştirilmiştir. Araştırmanın veri toplama süreci 2023 yılının Ocak'tan Aralık ayına kadar yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler açık kodlamalar yapılarak içerik analizine tabi tutulmuştur. İçerik analizi sonrasında kod-kategori ve temalara ayrıştırılmış, sonuçlar kısmında yorumlanarak tartışma ve öneriler bölümüne gidilmiştir. Araştırmanın sonucunda, yumuşak güç bağlamında Türkiye'ye yönelik toplumsal cinsiyet unsurları erkeklere yönelik olumlu bir yaklaşım sergilerken kadınlara karşı daha dezavantajlı bir durum ortaya çıktığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to elucidate the views of Kazakhs living in Turkey regarding gender roles within the context of soft power. Pursuant to this aim, the research was conducted as a qualitative foundational study. As a criterion for determining the research group, it was required that immigrant participants have been living in Turkey for at least 1 year. Accordingly, a study group consisting of a total of 12 participants, six women and six men, was formed using the snowball sampling method to ensure sufficient participant recruitment. For data collection, a structured interview form comprising 5 main and 24 follow-up questions was developed in consultation with experts. The data collection process of the research was conducted using in-depth interview technique structured from January to December 2023. The data obtained in the study were subjected to open coding and content analysis. Following content analysis, the data were categorized into codes-categories and themes, and interpretations were provided in the results section, leading to discussions and recommendations. As a result of the study, it can be said that while gender elements towards Turkey in the context of soft power exhibit a positive approach towards men, a more disadvantaged situation emerges towards women.