Farklı branşlardaki sporcularda lumbal bölge postürü, vücut farkındalığı, uyku ve gövde performansının karşılaştırılması
Comparison of lumbar region posture, body awareness, sleep and trunk performance in athletes in different branches
- Tez No: 903257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEZEL YILDIRIM ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, sporcu, lumbal bölge, uyku, kas gücü, Adolescent, athlete, lumbar region, sleep, muscle strength
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışma adölesan basketbol, voleybol, tenis oyuncularında lumbal bölge normal eklem hareketi açıklığı, pelvik tilt açısı, vücut farkındalığı, uyku ve gövde performansını karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya 13-15 yaş aralığındaki adölesan tenis, basketbol, voleybol sporcuları dahil edildi. Sporcular (n=72) spor branşına göre 3 gruba ayrıldı. Lumbal bel postürünün değerlendirilmesi için ayakta lumbal fleksiyon-ekstansiyon eklem hareket açıklığı ve pelvik tilt telefon uygulaması olan TiltMeter ile ölçüldü. Vücut farkındalığını değerlendirmek için Vücut Farkındalık Anketi, uykuyu değerlendirmek için Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi kullanıldı. Yan gövde kasları ve gövde fleksörleri performansları McGill Endurans Testleri ile, gövde ekstansörleri Sorenson Kas Ekstansör testi ile değerlendirildi. Bulgular: Tenisçilerin lumbal bölge fleksiyon hareket açıklığı voleybol ve basketbol oyuncularının gövde fleksiyon açıklığından daha fazlaydı (p0,05) ama voleybolcuların tenis ve basketbol oyuncularına göre öznel uyku puanı daha düşük ve uyku latensi daha uzundu (p0,05). Sonuç: Üç branşın lumbal bölge fleksiyon-ekstansiyon eklem hareket açıklığı, gövde kas performansları ve uyku parametleri arasında farklılıklar görüldü. Vücut farkındalığının ise üç branş arasında benzer olduğu sonucuna ulaşıldı. Bu sonuçlar adölesan sporcuları değerlendirirken branşlara göre değerlendirme yapmanın önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to compare the normal range of motion of the lumbar spine, pelvic tilt angle, body awareness, sleep quality, and trunk performance among adolescent basketball, volleyball, and tennis players. Materials and methods: This study included adolescent tennis, basketball, and volleyball players aged 13-15. The athletes (n=72) were divided into 3 groups according to their sports branches. To assess lumbar spine posture, lumbar flexion-extension range of motion and pelvic tilt were measured using TiltMeter, an telephone application. The Body Awareness Questionnaire was used to evaluate body awareness, and the Pittsburgh Sleep Quality Index was used to assess sleep. The performance of the lateral trunk muscles and trunk flexors was evaluated using the McGill Endurance Tests, while the performance of the trunk extensors was assessed with the Sorensen Muscle Extensor test. Results: The lumbar flexion range of motion in tennis players was higher than the trunk flexion range in volleyball and basketball players (p0.05); however, volleyball players had a lower subjective sleep score and longer sleep latency compared to tennis and basketball players (p0.05). Conclusion: Differences were observed in the lumbar spine flexion-extension range of motion, trunk muscle performance, and sleep parameters among the three sports disciplines. However, body awareness was found to be similar across all three groups. These findings highlight the importance of conducting sport-specific assessments when evaluating adolescent athletes.