Bazal temporal bölgenin vasküler anatomisi
Vascular anatomy of the basal temporal region
- Tez No: 903294
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TUNA KARAHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Bazal temporal bölge vaskülarizasyonu, temporal bölge, anatomi, tümör, Basal temporal region vascularization, temporal region, anatomy, tumor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
UÇKUN Ö., M., Bazal Temporal Bölgenin Vasküler Anatomisi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Anabilim Dalı, Klinik Anatomi Doktora Programı, Doktora Tezi, Ankara, 2024 Bazal temporal bölge, son derece karmaşık kortikal yapısı, hayati önem taşıyan nöral ve vasküler yapılara olan yakınlıkları nedeniyle, bu bölgenin tümör, epilepsi ve vasküler cerrahisinde korunmaları gerekmektedir. Bu bölgenin arteriyel beslenmesi ve venöz drenajındaki değişkenlikleri nedeni ile daha detaylı anatomik çalışmalara gereksinim duyulmuştur. Çalışmada 40 adet insan postmortem hemisferi, yarısı (20 adet) sağ hemisferden, diğer yarısı ise sol hemisferler üzerinde gerçekleştirildi. Bazal temporal bölgeyi besleyen arterler, hippocampal arterler, vasküler anastomozlar ve damar varyasyonları makroskopik ve mikroskop detaylı bir şekilde incelendi. Bazal temporal bölgenin anatomik bölümlendirilmesi (ön, orta ve arka) damar düzenlerinin sınıflandırılmasını kolaylaştırmak amacıyla yapıldı. Bazal temporal bölgenin alanının üç boyutlu hacimsel modellerini ölçmek için fotogrametri tekniği kullanılarak detaylı olarak incelendi ve modellemeler yapıldı. Bazal Temporal bölgeyi besleyen toplam 784 adet besleyici arter tespit edilmiştir. Arterlerin 167 (%21,30)'si anterior, 410 (%52,30)'u medial ve 207 (%26,40)'si posterior bölgededir. Toplam besleyici arterlerin 3 bölgeye dağılımları arasındaki farklılık istatistiki olarak anlamlıdır (p=0,000). Besleyici arterler en fazla medialde tespit edilmiştir. Ortalama çap 0,88 mm, en küçük çap 0,17 mm ve en büyük çap 2,85 mm'dir. Ortalama olarak en küçük çap anterior'da, en büyük çap posterior'da tespit edilmiştir. Çap bakımından bölgeler arasındaki farklılık istatistiki olarak anlamlıdır. Besleyici arterler ortalama 10,66 mm'den çıkmıştır. En kısa mesafe 0,22 mm ve en uzun mesafe 42,50 mm'dir. Çıkış mesafesi bakımından 3 bölge arasındaki farklılık istatistiki olarak anlamlıdır (p=0,000). En kısa çıkış ortalama 9,85 mm ile medial, en uzun çıkış ortalama 13,17 mm ile posterior bölgede tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
UÇKUN Ö., M., Vascular Supply of the Basal Temporal Region, Ankara University Graduate School of Health Sciences, Department of Anatomy, Clinical Anatomy PhD Program, PhD Thesis, Ankara, 2024 The basal temporal region requires protection in tumor, epilepsy and vascular surgery due to its extremely complex cortical structure and proximity to vital neural and vascular structures. More detailed anatomical studies were needed due to the variability in vascularization and venous drainage of this region. In the study, 40 human postmortem hemispheres were examined, half (20) were performed on the right hemisphere and the other half were performed on the left hemisphere. Vascularization of the Basal Temporal Region, hippocampal arteries, vascular anastomoses and vascular variations were examined in macroscopic and microscopic detail. Anatomical division of the basal temporal region (anterior, middle and posterior) was made to facilitate the classification of vascular patterns. It was examined in detail and modeled using the photogrammetry technique to measure the three-dimensional volumetric models of the basal temporal region area. A total of 784 feeding arteries were detected in the Basal Temporal region. 167 (21.30%) of the arteries are in the anterior region, 410 (52.300%) are in the medial region and 207 (26.40%) are in the posterior region. The difference between the distribution of total feeding arteries in the 3 regions is statistically significant (p = 0.000). Feeding arteries were mostly detected in the medial region. Feeding arteries were mostly detected in the medial region. The average diameter is 0.88 mm, the smallest diameter is 0.17 mm and the largest diameter is 2.85 mm. On average, the smallest diameter was detected in the anterior and the largest diameter was detected in the posterior. The difference between regions in terms of diameter is statistically significant. Feeding arteries increased from an average of 10.66 mm. The shortest distance is 0.22 mm and the longest distance is 42.50 mm. The difference between the 3 regions in terms of exit distance is statistically significant (p = 0.000). The shortest exit was found in the medial region with an average of 9.85 mm, and the longest exit was found in the posterior region with an average of 13.17 mm.