Amigdalanın mikrocerrahi anatomisi: Tariflenmiş farklı selektif amigdalohipokampektomi yaklaşımlarında amigdalanın yeri
Microsurgical anatomy of the amygdala: Location of the amygdala in different described selective amygdalohippocampectomy approaches
- Tez No: 970154
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET VOLKAN HARPUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: amigdala, hipokampus, mikrocerrahi nöroanatomi, selektif amigdalohipokampektomi, transilvian pterional yaklaşım, paramedian supraserebellar transtentorial yaklaşım, amygdala, hippocampus, microsurgical neuroanatomy, selective amygdalohippocampectomy, transilvian pterional approach, paramedian supracerebellar transtentorial approach
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Amigdala, her iki temporal lob ön ve ortasında yerleşir, limbik sistemdeki subkortikal yapılarla, talamus, beyin sapı ve neokorteks ile birçok bağlantısı olan merkezi bir kompleksi temsil eder. Limbik sistem, kişinin hayatının normal işleyişi açısından büyük bir görev üstlenir. Bu sistem, duygu ve davranışların yanı sıra hafızanın da merkezi olarak işlev görür. Stres, dikkat ve cinsel içgüdülerin kontrolünü sağlar. Anatomik olarak limbik korteks, singulat girus, parahipokampal girus, hipokampal formasyon, dentat girus, hipokampus, subauriküler kompleks alan, septal bölge, hipotalamus ve amigdalaya bölünmüş bir kaç bölümden oluşur. Amigdala, temporal lobda yer alan, unkusun hemen altında bulunan badem şekilli bir yapıdır ve yaklaşık 13 çekirdeği vardır. Bu nükleuslar, işlevlerine göre bazolateral nükleus, kortikal benzeri nükleus, merkezi nükleus, diğer amigdaloid nükleus ve genişletilmiş amigdala olarak sınıflandırılır. Amigdala, hafıza oluşumu, duygu ve davranışların kontrolünden sorumlu limbik sistem bileşenlerinden biridir. Hipokampal formasyonun ön sınırında ve lateral ventrikülün alt boynuzun önünde yer alır ve unkus yüzünün bir parçasını yapan periamygdaloid korteksle bütünleşir. Amigdala'nın bağlantıları ile ilgili klasik bilgi çekirdeğin dorsal ve ventral amigdalofugal projeksiyon lifleri ile dominant olarak septal bölge ve hipotalamusa bağlanacağıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalar amigdalanın amigdalo-hipokampal lifler ile hipokampusa; amigdalo-temporal fasikül, anterior kommissur ve Arnoldun temporo-pulvinar lif demeti aracılığıyla temporal kortekse; lateral olfaktor stria aracılığıyla insulaya; singulum, bazal ön-beyin demeti (BFB- Basal Forebrain Bundle) ve unsinat fasikül aracılığıyla frontal kortekse uzandığını göstermiştir. Çalışmamızın amacı amigdalanın ve efferent bağlantı yollarının mikrocerrahi anatomisini ortaya koymaktır ve farklı selektif amigdalahipokampektomi yaklaşımlarında amigdalanın yerini ve bağlantı yollarını tariflemektir. Gereç ve yöntem: %70 alkol içerisinde fikse edilmiş 3 adet kadavrada mikrocerrahi yöntemler kullanılarak bu bölgenin selektif amigdalohipokampektomi yöntemleri kullanılarak cerrahi anatomisi ve komşu nöral ve vasküler yapılar tanımlanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda amigdala dorsal ve ventral amigdalofugal projeksiyon yolları üzerinden (DAFY, VAFY) septal bölge ile talamus ve hipotalamusa bağlanmaktaydı. Amigdaloid cisim, unkusun ön segmentinin derinlerinde yer alıyordu. Ortalama ön-arka ve enine çapı sırasıyla 11,96 mm (±2,18 mm) ve 16,05 mm (±3,087 mm) olan oval şekilli bir gri madde nükleer kompleksiydi. Amigdaloid bodynin (AB) medial yüzeyi yarım ay ve ambiens giruslarla ilişkiliydi. Arkada amigdaloid body, intralimbik girus ve piriform korteksle karşı karşıyaydı. Amigdaloid cisminin arka yönü, lateral ventrikülün temporal boynuzunun ön-yan duvarını temsil ediyordu. Bu yüzey, unkal girinti ile ayrıldığı hipokampus başının varlığı nedeniyle içbükey. Temporal boynuzda, Amigdaloid cismin üst kısmı ventrikülün ön çatısı içinde ve anterior olarak temporal kutbun beyaz maddesi içindeydi). Üstünde Amigdaloid body, globus pallidus ile devam ediyordu. Amigdaloid cismin yan yüzeyi ile orta temporal girusun korteksi ve temporal pol arasındaki ortalama mesafeler sırasıyla 34,4 mm (±6,7) ve 23,3 mm (±5,3) idi. Serebral sap, Amigdaloid cismin medial yönüne göre 2,1 mm (±2,13 mm) medialde yer alırken, okülomotor sinirin görünen kökeni Amigdaloid cisminnin medial yönüne göre postero-medial olarak 12,9 mm (±1,8 mm) idi. Bazolateral-Amigdala, lateral, bazolateral ve bazomedial çekirdeklerden oluşuyordu. Lateral çekirdek, ventromedial liflerin varlığı nedeniyle çizgili bir görünüm sergiledi. Anteromediale doğru seyreden VAFY üç ana komponent olarak tanımlandı; (i) anterior kısmından oluşan septal alana uzanan Broca'nın Diagonal Bandı (DBB), (ii) stria medularis talamiye doğru uzanan ve talamus ile bağlantı kuran ektrakapsüler talamik pedinkül, (iii) lateral hipotalamik ve mezensefalik tegmentuma uzanan medial ön-beyin demeti (MFB). Stria terminalis (DAFY) amigdala'nın kortikal ve santromedial nükleuslarından köken alıp, strio-talamik sulkus üzerinden lateral hipotalamik alanda kendi çekirdeğine ulaşmaktaydı. Yaşargil'in pterional transsilvian selektif amigdalohipokampektomi yöntemi ile amigdalanın baş kısmı ve hipokampusun anterior ⅔'lük kısmına ulaşıldı. Paramedian supraserebellar transtentorial yaklaşım ile özellikle hipokampüsün ve parahipokampal girusun arka kısmının güvenli bir şekilde çıkarıldı. Yüzeysel ve derin silvian venlere, orta serebral artere ve dallarına ve özellikle temporal pol ve temporal neokortekse olası yaralanma olmadan hipokampus ve amigdalanın tamamına ulaşıldı. Sonuç: Amigdala anatomisinin, bağlantılarının ve amigdalanın karmaşık üç boyutlu yapısının klinisyenler tarafından anlaşılması birçok nörolojik hastalığın cerrahi tedavisinde kilit rolü üstlenebilir. Buna bağlı olarak, bölge anatomisinin ve amigdala ile ilişkili efferent bağlantı yollarının cerrahi bağlamda ayrıntılı bilinmesi mediyal temporal loba güvenli yaklaşımlarına ışık tutacaktır. Amigdalanın mikrocerrahi anatomisi, özellikle medial temporal skleroza bağlı dirençli epilepsi gibi nörolojik bozuklukların tedavisinde kullanılan selektif amigdalahipokampektomi gibi cerrahi yaklaşımlar için büyük önem taşır. Bu çalışma ile amigdalanın ve efferent bağlantılarının mikrocerrahi anatomisi detaylı bir şekilde incelendi, farklı selektif amigdalahipokampektomi yaklaşımlarında amigdalanın yeri ve bağlantı yolları tariflendi. Yaşargil'in transsilvian selektif amigdalohipokampektomi yöntemi temporal lobun lateral korteksine minimal zarar vererek amigdala ve hipokampusu hedefleyen bir cerrahi yaklaşımdır. Teknik olarak zordur, posterior hipokampusa ulaşımı sınırlıdır, orta beyin arter dallarının daha fazla manipülasyonu, Sylvian fissür diseksiyonu sırasında MCA hasar riski ve lateral temporal kortekse minimal de olsa zarar verme olasılığı vardır. Paramedian supraserebellar transtentorial yaklaşım, anatomik işaretler tarafından yönlendirildiği için seçici amigdalohipokampektomi için oldukça uygundur. Bu yaklaşım özellikle hipokampüsün ve parahipokampal girusun arka kısmının güvenli bir şekilde çıkarılmasına olanak tanır ve özellikle posterior hipokampüs sklerozu olan hastalarda nöbet kontrolünün iyileştirilmesine katkı sağlayabilir. SAH için PST yaklaşımı, özellikle skleroz posterior hipokampüse uzandığında, MTS'yi tedavi etmek için güvenli ve etkili olduğu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
bjectives: The amygdala is located anterior and medial to both temporal lobes and represents a central complex with many connections to subcortical structures in the limbic system, thalamus, brainstem and neocortex. The limbic system plays a major role in the normal functioning of a person's life. It functions as the center of memory as well as emotions and behavior. It controls stress, attention and sexual instincts. Anatomically, the limbic cortex consists of several parts divided into the cingulate gyrus, parahippocampal gyrus, hippocampal formation, dentate gyrus, hippocampus, subauricular complex area, septal region, hypothalamus and amygdala. The amygdala is an almond-shaped structure located in the temporal lobe, just below the uncus, and has approximately 13 nuclei. These nuclei are classified according to their function as basolateral nucleus, cortical-like nucleus, central nucleus, other amygdaloid nucleus and extended amygdala. The amygdala is one of the components of the limbic system responsible for memory formation and control of emotion and behavior. It is located at the anterior border of the hippocampal formation and anterior to the inferior horn of the lateral ventricle and integrates with the periamygdaloid cortex, which forms part of the unicuspid face. The classical knowledge about the connections of the amygdala is that the nucleus is dominantly connected to the septal region and hypothalamus by dorsal and ventral amygdalofugal projection fibers. Recent studies have shown that the amygdala extends to the hippocampus via amygdalo-hippocampal fibers; to the temporal cortex via the amygdalo-temporal fascicle, anterior commissure and Arnold's temporo-pulvinar fiber bundle; to the insula via the lateral olfactory stria; and to the frontal cortex via the cingulum, basal forebrain bundle (BFB) and the uncinate fascicle. The aim of our study is to reveal the microsurgical anatomy of the amygdala and its efferent connection pathways and to describe the location of the amygdala and its connection pathways in different selective amygdalohippocampectomy approaches. Methods: The surgical anatomy and adjacent neural and vascular structures were defined in 3 cadavers fixed in 70% alcohol using microsurgical methods using selective amygdalohippocampectomy methods. Results: In our study, the amygdala was connected to the thalamus and hypothalamus via dorsal and ventral amygdalofugal projection pathways (DAFY, VAFY) via the septal region. The amygdaloid body was located deep in the anterior segment of the uncus. It was an oval-shaped gray matter nuclear complex with a mean anteroposterior and transverse diameter of 11.96 mm (±2.18 mm) and 16.05 mm (±3.087 mm), respectively. The medial surface of the amygdaloid body was associated with the half-moon and ambience gyri. Posteriorly, the amygdaloid body faced the intralimbic gyrus and piriform cortex. The posterior aspect of the amygdaloid body represented the antero-lateral wall of the temporal horn of the lateral ventricle. This surface is concave due to the presence of the head of the hippocampus, from which it is separated by the uncal recess. In the temporal horn, the upper part of the Amygdaloid body was within the anterior roof of the ventricle and anteriorly within the white matter of the temporal pole). The mean distances between the lateral surface of the amygdaloid body and the cortex of the middle temporal gyrus and temporal pole were 34.4 mm (±6.7) and 23.3 mm (±5.3), respectively. The cerebral stalk was located 2.1 mm (±2.13 mm) medial to the medial aspect of the amygdaloid body, while the apparent origin of the oculomotor nerve was 12.9 mm (±1.8 mm) postero-medial to the medial aspect of the amygdaloid body. The basolateral amygdala consisted of lateral, basolateral and basomedial nuclei. The lateral nucleus showed a striated appearance due to the presence of ventromedial fibers.The anteromedial VAFY was defined as three main components; (i) Broca's Diagonal Band (DBB) extending into the septal area formed from its anterior part, (ii) the extracapsular thalamic peduncle extending into the stria medullaris thalami and connecting with the thalamus, (iii) the medial forebrain bundle (MFB) extending into the lateral hypothalamic and mesencephalic tegmentum. The stria terminalis (DAFY) originated from the cortical and centromedial nuclei of the amygdala and reached its nucleus in the lateral hypothalamic area via the strio-thalamic sulcus. The head of the amygdala and the anterior ⅔ of the hippocampus were reached by Yaşargil's pterional transsylvian selective amygdalohippocampectomy. Paramedian supracerebellar transtentorial approach was used to safely remove the posterior part of the hippocampus and parahippocampal gyrus. The entire hippocampus and amygdala were accessed without possible injury to the superficial and deep sylvian veins, middle cerebral artery and its branches and especially the temporal pole and temporal neocortex. Conclusions: Clinician understanding of the anatomy and connectivity of the amygdala and its complex three-dimensional structure may play a key role in the surgical management of many neurological disorders. Accordingly, a detailed knowledge of the anatomy of the region and the efferent connection pathways associated with the amygdala in a surgical context will shed light on safe approaches to the medial temporal lobe. Microsurgical anatomy of the amygdala is of great importance for surgical approaches such as selective amygdalohippocampectomy, especially for the treatment of neurological disorders such as refractory epilepsy due to medial temporal sclerosis. The aim of this study is to describe the location of the amygdala and its connection pathways in different selective amygdalohippocampectomy approaches by examining the microsurgical anatomy of the amygdala and its efferent connections in detail. Yasargil's transsylvian selective amygdalohippocampectomy is a surgical approach that targets the amygdala and hippocampus with minimal damage to the lateral cortex of the temporal lobe. It is technically challenging, with limited access to the posterior hippocampus, further manipulation of midbrain artery branches, risk of MCA injury during Sylvian fissure dissection, and the possibility of minimal damage to the lateral temporal cortex. The paramedian supracerebellar transtentorial approach is well suited for selective amygdalohippocampectomy as it is guided by anatomical landmarks. This approach allows safe removal of the hippocampus and posterior part of the parahippocampal gyrus and may contribute to improved seizure control, especially in patients with posterior hippocampal sclerosis. We believe that the PST approach for SAH is safe and effective for treating MTS, especially when sclerosis extends to the posterior hippocampus.