HBIM for the conservation of historical buildings: A bibliometric analysis
Tarihi binaların korunması için HBIM: Bibliyometrik bir analiz
- Tez No: 903309
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN GİRGİNKAYA AKDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimari Koruma, Miras, Tarihi Yapı, Tarihi Yapı Bilgi Modelleme (TYBM), Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH 11), Swot analizi, Architectural Conservation, Heritage, Historical Building, Historic Building Information (HBIM), Sustainable Development Goal 11 (SDG 11), Swot Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SDG) 11.4, dünyanın kültürel ve doğal mirasının korunmasına yönelik çabaların artırılmasının önemini vurgulamaktadır. Son yıllarda, özellikle koruma bağlamında mimari mirasın dijitalleştirilmesinde Tarihi Yapı Bilgi Modellemesi (TYBM) uygulamasıyla önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Dijital ikizlerin oluşturulması yoluyla HBIM, miras binaların korunmasını kolaylaştırır, operasyonel performansı artırır ve sürdürülebilirliğini geliştirir. Bu tez, 2000 ile 2023 yılları arasında yayımlanan literatüre odaklanarak, tarihi yapı korunumu alanında HBIM'in gelişen alanına ilişkin bir bibliyometrik analiz sunmaktadır. Scopus ve Web of Science veritabanlarından elde edilen akademik yayınların kapsamlı bir incelemesini yaparak, bu çalışma entelektüel manzarayı sistematik bir şekilde haritalamakta, önemli katkıları tanımlamakta ve HBIM'deki metodolojik ilerlemeleri deline etmektedir. Literatür analizi, akademik ilgi alanında belirgin bir artış olduğunu ortaya koyarak, HBIM'in miras korunumu projelerinde veri verimliliğini artırma, modelleme doğruluğunu sağlama ve disiplinlerarası işbirliğini güçlendirmedeki kritik rolünü vurgulamaktadır. HBIM'in gerçek dünya senaryolarındaki pratik uygulamalarını ve karşılaştığı zorlukları göstermek için, bu tez seçilmiş vaka çalışmaları üzerinde bir SWOT analizi gerçekleştirmektedir. Bulunan sonuçlar, teknolojik yeniliklerin ve koruma ilkelerinin kesiştiğini vurgulamakta, sürdürülebilir koruma için gelişmiş HBIM entegrasyonunu savunmaktadır. Sonuç, HBIM'in çok disiplinli yaklaşımlardaki artan rolünü ve fotogrametri kullanımını miras koruması için öne çıkarmaktadır. Miras koruma zorluklarına yönelik küresel iş birliği ve kültürel açıdan hassas stratejiler çağrısında bulunmaktadır. 2030 yılına kadar HBIM'in vazgeçilmez bir unsur olması beklenmekte, dijital çağda sürekli finansman ve iş birliği gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Sustainable Development Goal (SDG) 11.4, emphasizes the importance of enhancing endeavors to conserve and protect the world's cultural and natural heritage. In recent years, the digitization of architectural heritage, especially in the context of conservation, has seen significant advancements through the application of Historic Building Information Modelling (HBIM). Through the creation of digital twins, HBIM facilitates the preservation, enhances operational performance, and improves the maintainability of heritage buildings. This thesis presents a bibliometric analysis of the evolving field of HBIM within the domain of historical building conservation, focusing on literature published between 2000 and 2023. By employing a comprehensive review of academic publications sourced from Scopus and Web of Science databases, this study systematically maps the intellectual landscape, identifies pivotal contributions, and delineates methodological advancements in HBIM. The literature analysis reveals a marked increase in scholarly interest, underscoring HBIM's critical role in enhancing data efficiency, modeling precision, and interdisciplinary collaboration in heritage conservation projects. To illustrate the practical applications and challenges of HBIM in real-world scenarios, this thesis conducts a SWOT analysis on selected case studies. The findings emphasize the convergence of technological innovations and conservation principles, advocating for advanced HBIM integration to inform sustainable conservation. The conclusion highlights HBIM's growing role in multidisciplinary approaches and the use of photogrammetry for heritage preservation. It calls for global collaboration and culturally sensitive strategies to address heritage conservation challenges. By 2030, HBIM is expected to be essential, requiring continued funding and cooperation in the digital era.