Dokuzuncu sınıf coğrafya dersinde işbirlikli öğrenmeyle desteklenmiş dijital hikâye haritalama kullanımı
Use of digital story mapping supported by collaborative learning in 9th grade geography lesson
  1. Tez No: 903387
  2. Yazar: ÖZGE KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OGÜN COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: dijital hikâye haritalama, dijital hikâyeleme, işbirlikli öğrenme, akademik başarı, coğrafya eğitimi, digital story mapping, digital storytelling, collaborative learning, academic achievement, geography education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 9. sınıf coğrafya dersinde işbirlikli öğrenmeyle desteklenmiş dijital hikâye haritalama kullanımının akademik başarı üzerindeki etkisini belirlemek ve uygulama sürecini öğrenci görüşlerine göre değerlendirmektir. Yöntem: Araştırma, karma araştırma desenlerinden biri olan gömülü desen doğrultusunda yapılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu, 2023–2024 eğitim öğretim yılında Ankara ili Beypazarı ilçesinde bir lisenin 9. sınıfında öğrenim gören iki farklı şubedeki 64 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın nicel verileri araştırma gruplarına İklim Konulu Başarı Testi (İKBT) uygulanarak nitel verileri ise deney grubuna yarı yapılandırılmış görüşme formu ve öğrenci günlükleri kullanılarak saptanmıştır. İKBT ile elde edilen nicel verilerin çözümlenmesinde SPSS 20.0 programı kullanılarak bağımsız örneklemler t-testi ve Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ve öğrenci günlüklerinden elde edilen nitel verilerin çözümlenmesinde ise MAXQDA programı kullanılarak içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre akademik başarı açısından araştırma gruplarının ön test puanları arasında anlamlı bir farkın gelişmediği, son test puanlarında ise deney grubu lehine anlamlı bir farklılığın geliştiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca oluşan anlamlı farkın etki büyüklüğünün ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin işbirlikli öğrenmeyle desteklenmiş dijital hikâye haritalamaya yönelik görüşlerinin ise genel olarak aynı yönde olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Araştırmanın sonucunda, işbirlikli öğrenmeyle desteklenmiş dijital hikâye haritalama kullanımının deney grubu öğrencilerinin akademik başarıları üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu ve aynı gruptaki öğrencilerin işbirlikli öğrenmeyle desteklenmiş dijital hikâye haritalama ile ilgili genel olarak pozitif görüşler dile getirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the effect of the use of digital story mapping supported by collaborative learning on academic achievement in the 9th grade geography course and to evaluate the implementation process according to student opinions. Method: In this research, one of the mixed desings can be embedded design was used. The study group of this research consists of 64 students in two different classes, studying in the 9th grade of a high school in Beypazarı, Ankara in the 2023-2024 academic year. The quantitative data of the study were determined by applying the Climate Topic Achievement Test (CCAT) to the research groups and the qualitative data were determined by using the semi-structured interview form and student journals in the experimental group. Independent samples t-test and Mann-Whitney U test were applied by using SPSS 20.0 programme in analysing the quantitative data obtained with CCAT. In the analysis of the qualitative data obtained from the semi-structured interview form and student journals, content analysis was performed using MAXQDA programme. Findings: According to the findings obtained from the research, it was revealed that there was no significant difference between the pre-test scores of the research groups in terms of academic achievement, while a significant difference developed in favour of the experimental group in the post-test scores. In addition, the effect size of the significant difference was found to be medium. It was determined that the students' views on digital story mapping supported by collaborative learning were generally in the same direction. Conclusions: As a result of the study, it was seen that the use of digital story mapping supported by collaborative learning had a positive effect on the academic achievement of the experimental group students and the students in the experimental group expressed generally positive opinions about digital story mapping supported by collaborative learning.