Investigation of 8q24 (rs6983267) gene polymorphism related to prostate cancer
Prostat kanseri ile ilişkili olduğu düşünülen 8q24 (rs6983267) gen polimorfizmi araştırması
- Tez No: 903388
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM SEDA GÜLEÇ YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Polimorfizm, 8q24, rs6983267, Prostat kanseri, Polymorphism, 8q24, rs6983267, Prostate Cancer
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez, prostat kanseri gelişimi ile ilişkili olduğu düşünülen 8q24 lokusundaki rs6983267 gen polimorfizmini incelemektedir. Çalışma, bu genetik varyasyonun prostat kanseri riski üzerindeki etkisini ve potansiyel biyolojik mekanizmalarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, geniş bir hasta popülasyonu üzerinde gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) ve genotipleme analizleri kullanarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma 93 hasta ve 78 kontrol grubu olacak şekilde toplamda 171 kişi ile tamamlanmıştır. Daha önce yapılan birçok araştırmada prostat kanseri ile 8q24 (rs6983267) gen polimorfizmi arasındaki ilişki tespit edilmiştir. Ancak bu çalışmada hasta grubunun %39.8'inde, control grubunun ise %34.5'inde GT genotipi tespit edilmiştir. Bu sonuçlar üzerinden p değeri hesaplandığında 0.352 çıkmaktadır ; ve bu da gen polimorfizmi ile prostat kanseri arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermektedir. Bu ilişki, farklı yaş grupları ve çevresel faktörler açısından incelenmiştir. Ayrıca, rs6983267'nin hücresel düzeydeki etkileri ve kanser gelişimindeki rolü moleküler biyoloji teknikleri ile araştırılmıştır. Bu tez, prostat kanseri tanı ve tedavisinde potansiyel bir biyomarker olarak rs6983267 gen polimorfizminin önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, gelecekteki çalışmalar için yeni araştırma yolları önermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the rs6983267 gene polymorphism at the 8q24 locus, which is thought that is related with the development of prostate cancer. The study aims to assess the impact of this genetic variation on the development of prostate cancer and its potential biological mechanisms. The research was performed by using real time Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) and genotyping analyses on a broad patient population. The study was completed with a total of 171 men. 93 men had PCa therefore formed the“case”group, remaining 78 men formed the control group. Several studies and meta-analysis have been done by various researchers; and showed the relationship between PCa and 8q24 (rs6983267) gene polymorphism. However in our study 39.8 % of the“Case”group has GT genotype. The percentage of GT genotype is 34.5% among the“Control”group. The p-value is 0.352 pointing to a non-significant difference. This association has been examined across different age groups, and environmental factors. Furthermore, the cellular effects of rs6983267 and its role in cancer development have been investigated using molecular biology techniques. This thesis highlights the significance of the rs6983267 gene polymorphism as a potential biomarker for both diagnosis and treatment of prostate cancer. It also suggests new avenues for future research.