Müzik öğretmenlerinin öğretmenlik uygulaması dersine yönelik tutumlarının belirlenmesi
Determining music teachers' attitudes towards the teaching practise course
- Tez No: 903389
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KORKUT ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, Müzik dersi, Müzik öğretmenleri, Öğretmenlik uygulaması dersi, Tutum, Music education, Music course, Music teachers, Teaching practice course, Attitude
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu araştırma, müzik öğretmenlerinin, öğretmenlik uygulaması derslerine yönelik tutum ve davranışlarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama deseni kullanılmıştır. Bu çalışmanın evrenini Doğu Anadolu Bölgesinde görev yapan tüm müzik öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise Erzurum, Bayburt ve Erzincan'da görev yapan 261 müzik öğretmeni oluşturmuştur. Örneklem belirlenirken kolay ulaşılabilir örnekleme yönteminden faydalanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 22 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, müzik öğretmenlerinin toplam ölçek ve tüm alt boyutlara ilişkin yanıt ortalamalarının yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Buna bağlı olarak, müzik öğretmenlerinin cinsiyet değişkenine göre iletişim ve değerlendirme alt boyutlarının erkeklerin lehine anlamlı düzeyde farklılaştığı belirlenmiştir. Diğer alt boyutlarda ve toplam tutum düzeyinde ise anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir. Müzik öğretmenlerinin yaş değişkenine göre mesleki yeterlilik, değerlendirme alt boyutlarında ve toplam tutumda anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonuçları bir bütün olarak ele alındığında müzik öğretmenlerinin öğretmenlik uygulaması derslerine yönelik tutum düzeylerinin oldukça yüksek seviyede olduğunu göstermiştir. Buna bağlı olarak, müzik öğretmenlerinin tutum düzeylerinde medeni durum değişkenine göre anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Göze çaran diğer önemli bir sonuç ise müzik müzik öğretmenlerinin cinsiyet değişkenine göre iletişim ve değerlendirme alt boyutlarında anlamlı düzeyde bir farklılaşma oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to determine the attitudes and behaviours of music teachers towards teaching practice courses. Method: In this study, survey design, which is one of the quantitative research methods, was used. The population of this study consisted of all music teachers working in the Eastern Anatolia Region. The sample of the study consisted of 261 music teachers working in Erzurum, Bayburt and Erzincan. While determining the sample, the convenience sampling method was used. The data obtained were analysed using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 22 package programme. Findings: In this study, it was found that the mean responses of music teachers regarding the total scale and all sub-dimensions were at a high level. Accordingly, it was determined that communication and evaluation sub-dimensions of music teachers differed significantly in favour of males according to gender variable. No significant difference was found in other sub-dimensions and total attitude level. According to the age variable of music teachers, it was determined that there was a significant difference in professional competence, evaluation sub-dimensions and total attitude. Conclusions: When the results of the research are considered as a whole, it is seen that music teachers' attitudes towards teaching practice courses are at a very high level. Accordingly, there was no significant difference in the attitude levels of music teachers according to marital status variable. Another important result was that there was a significant difference in the sub- dimensions of communication and evaluation according to the gender variable of music teachers.