Gaziantep organize sanayi bölgesinin kurumsallık düzeyinin tespiti ve kurumsallaşmanın önündeki engellere ilişki çözüm önerileri
Determination of the level of institutionalization in The Gaziantep organized industrial zone and soluttions to overcome the obstacles to institutionalization
  1. Tez No: 903436
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM EMRAH ÖZCAMUS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsallık, OSB, Gaziantep, Institutionalisation, OSB, Gaziantep
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET GAZİANTEP ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN KURUMSALLIK DÜZEYİNİN TESPİTİ VE KURUMSALLAŞMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERE İLİŞKİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÖZCAMUS, Halil İbrahim Emrah Yüksek Lisans, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı Ekonomi (İ.Ö.) Program Tez Danışmanı: Prof. Dr. İbrahim ARSLAN Ağustos, 2024, 106 sayfa Bu tez çalışmasının amacı, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nin (GAOSB) kurumsallık düzeyini belirlemek, kurumların özelliklerine göre karşılaştırmak ve karşılaşılan engelleri tespit ederek çözüm önerileri geliştirmektir. Çalışma, GAOSB'nin profesyonelleşme, formalleşme, şeffaflık ve sosyal sorumluluk boyutlarını analiz etmektedir. Araştırma, GAOSB'de faaliyet gösteren 284 işletmeden kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen katılımcılara anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Veriler, nicel ve nitel yöntemlerle analiz edilmiştir; nicel veriler ANOVA testi ile incelenmiştir. Sonuçlar, kurumsallık algılarının faaliyet yılı, çalışan sayısı ve faaliyet alanına göre farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Özellikle, 1-5 yıl faaliyet gösteren firmaların profesyonelleşme algısının düşük, 51-75 çalışanı olan firmaların ise yüksek olduğu tespit edilmiştir. Formalleşme ve şeffaflık boyutlarında benzer sonuçlar bulunmuştur. Sosyal sorumluluk algısında ise 1-5 yıl faaliyet gösteren firmaların düşük, 6-10 yıl faaliyet gösteren firmaların ise yüksek olduğu belirlenmiştir. Nitel veriler, OSB yöneticileri ile yapılan görüşmelerden elde edilmiştir ve kurumsallaşma sürecindeki engeller ile çözüm önerilerini içermektedir. Sonuç olarak, GAOSB'deki firmaların kurumsallık algılarının faaliyet yılı, çalışan sayısı ve faaliyet alanı gibi faktörlerden etkilendiği görülmüştür. Bu bulgular, firmaların kurumsallık düzeylerini artırmak için bu faktörleri dikkate almalarının önemini vurgulamaktadır. Çalışma, GAOSB'nin kurumsallaşma sürecini iyileştirerek bölgenin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE LEVEL OF INSTITUTIONALIZATION IN THE GAZIANTEP ORGANIZED INDUSTRIAL ZONE AND SOLUTIONS TO OVERCOME THE OBSTACLES TO INSTITUTIONALIZATION ÖZCAMUS, Halil İbrahim Emrah MA Thesis, Departman of Economics Economics Program Program Supervisor: Prof. Dr. İbrahim ARSLAN August, 2024, 106 pages This study aims to determine the level of institutionalization, compare it according to the characteristics of the institutions, identify the obstacles encountered, and develop solutions to overcome these obstacles. The study analyzes the current status of GAOSB in terms of professionalization, formalization, transparency, and social responsibility. The sample consists of 254 businesses operating in the GAOSB, selected through a convenience sampling method, and surveys were conducted with the participants. It was examined whether dimensions differed according to the years of operation, the number of employees, and the fields of activity of the businesses. The data were analyzed using mixed research methods. Quantitative data were analyzed using ANOVA. The findings revealed that the perceptions of institutionalization among firms significantly differed based on their years of operation, the number of employees, and their fields of activity. Specifically, firms operating for 1-5 years had significantly lower perceptions of professionalization than other groups, while firms with 51-75 employees had the highest perceptions of professionalization. Similar results were found for formalization and transparency.Regarding social responsibility, firms operating for 1-5 years had lower perceptions, while those operating for 6-10 years had the highest perceptions. Qualitative data were obtained from interviews with OSB managers, which provided insights into the obstacles encountered during institutionalization and proposed solutions. Overall, the study found that the institutionalization perceptions of firms in GAOSB are significantly influenced by factors such as years of operation, number of employees, and field of activity. These findings highlight the importance of considering these factors to enhance institutionalization. This study aims to contribute to the region's economic, social, and environmental sustainability by improving the institutionalization process in GAOSB.