Birinci basamakta defansif tıp uygulamaları ölçek geliştirme çalışması
Defensive medicine practices in primary care: a scale development study
- Tez No: 903505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA GÜNVAR, PROF. DR. İRFAN YURDABAKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: birinci basamak, defansif tıp, ölçek, aile hekimliği, primary care, defensive medicine, scale, family medicine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, birinci basamak sağlık kurumlarında çalışan aile hekimleri/genel pratisyen'lerin defansif tıp uygulama davranışlarını ölçen bir ölçek geliştirmektir. Yöntem: Defansif tıpla ilgili literatürdeki yayınları inceledik. Daha sonra birinci basamakta çalışan aile hekimlerinden oluşan 7 ve 9 kişilik iki grup ile odak grup görüşmesi yaptık ve bu görüşmeleri analiz ettik. Ayrıca daha önce bir nitel araştırma sırasında aile hekimleriyle yapılmış olan görüşmelerin kayıtlarını inceledik ve örgüt psikolojisi üzerine çalışan bir psikolog ile görüşme yaptık. Sonuçta 37 maddelik anket oluşturduk. Deneme uygulaması yaptık, sonuçları inceledik. Ardından anketi ilk olarak 252 kişiye uyguladık ve açıklayıcı faktör analizi yaptık. Doğrulayıcı faktör analizi için ise ilk uygulamaya katılmamış olan 266 kişiye tekrar anket uyguladık. Bu aşamada ölçüt geçerliğine de baktık. Bulgular: Analizlerimize göre 21 maddelik ölçek; Yönlendirme/Sevk, Şikayet, E- Rapor, Sözel/Fiziksel Şiddet ve Girişimsel İşlem olmak üzere 5 boyutu ölçmektedir. Maddelerin faktör yükleri 0,54-0,90 arasında değişmektedir. Toplam ölçeğin Cronbach's Alfa değeri 0,92 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Birinci basamakta çalışan aile hekimlerinin defansif tıp uygulamalarını ölçen geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirdik.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to develop a scale to measure defensive medical practices among family physicians/general practitioners working in primary healthcare settings. Method: We reviewed the literature on defensive medicine and conducted focus group discussions with two groups of family physicians working in primary care, consisting of 7 and 9 participants, respectively. These discussions were analyzed in detail. Additionally, we reviewed recordings of interviews with family physicians from a previous qualitative study and consulted with a psychologist specializing in organizational psychology. Based on these inputs, we developed a 37-item questionnaire. A pilot study was conducted, and the results were analyzed. Subsequently, the questionnaire was administered to an initial sample of 252 participants, and exploratory factor analysis (EFA) was performed. For confirmatory factor analysis (CFA), the questionnaire was administered to a separate group of 266 participants who had not taken part in the first phase. At this stage, we also examined criterion validity. Results: Our analyses identified a 21-item scale that measures five dimensions: Referral, Complaints, E-Reports, Verbal/Physical Violence, and Interventional Procedures. Factor loadings for the items ranged from 0.54 to 0.90. The Cronbach's alpha for the total scale was calculated to be 0.92. Conclusion: We developed a valid and reliable scale to measure defensive medical practices among family physicians working in primary care settings.