Edirne Vilayeti'nde telgraf (1855-1871)
The telegraph in the Edirne province (1855-1871)
  1. Tez No: 903520
  2. Yazar: TANSU SURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ TEKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Edirne Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu, Telgraf, Modernleşme, Kırım Savaşı, Haberleşme, İletişim ağı, Edirne Province, Ottoman Empire, Telegraph, Modernization, Crimean War, Communication, Communication Network
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez çalışması, Osmanlı İmparatorluğu'nda haberleşme teknolojilerinin modernleşme sürecinin önemli bir parçası olarak telgrafın Edirne Vilayeti'nde nasıl benimsendiğini ve yaygınlaştırıldığını incelemektedir. 1855-1871 yılları arasında Edirne'de telgrafın kullanımı, Osmanlı Devleti'nin merkezi ve yerel yönetimleri arasındaki iletişim ağını güçlendirmiştir. Tez, telgrafın Osmanlı topraklarına girişinin Kırım Savaşı dönemine denk geldiğini ve bu dönemde telgrafın askeri ve idari amaçlarla hızla kullanılmaya başlandığını vurgulamaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun haberleşme alanındaki geri kalmışlığını telafi etmek amacıyla yapılan telgraf yatırımları detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Telgraf hatlarının inşası ve genişletilmesi sürecinde karşılaşılan zorluklar, kullanılan teknolojiler ve Osmanlı bürokrasisinin bu süreçteki rolü analiz edilmiştir. Edirne Vilayeti, Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'daki stratejik konumu nedeniyle telgraf hatlarının yoğunlaştığı bir bölge olmuştur. Bu bağlamda, Edirne'deki telgraf hatlarının kuruluşu, işletilmesi ve bu hatların Osmanlı idaresindeki önemi tartışılmıştır. Telgrafın, Osmanlı Devleti'nin modernleşme sürecine olan katkıları, özellikle Edirne gibi kilit bölgelerdeki uygulamaları üzerinden değerlendirilmiştir. Bu çalışmada kullanılan arşiv belgeleri ve tarihi kaynaklar, telgrafın Osmanlı Devleti'nde nasıl bir yenilik olarak algılandığını ve bu yeniliğin yerel düzeyde nasıl benimsendiğini göstermektedir. Telgrafın getirdiği teknolojik değişimler, Osmanlı toplumunun iletişim alışkanlıklarını ve yönetim süreçlerini köklü bir şekilde değiştirmiştir. Sonuç olarak Edirne Vilayeti örneği, Osmanlı İmparatorluğu'nda telgrafın yaygınlaşmasının daha geniş bir modernleşme hamlesinin parçası olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how the telegraph, as a crucial component of modernization in communication technologies, was adopted and expanded in the Edirne Province of the Ottoman Empire. Between 1855 and 1871, the use of the telegraph in Edirne significantly strengthened the communication network between the central and local administrations of the Ottoman State. The study emphasizes that the introduction of the telegraph in Ottoman territories coincided with the Crimean War and that the telegraph was rapidly utilized for military and administrative purposes during this period. The thesis provides a detailed analysis of the telegraph investments made to address the Ottoman Empire's backwardness in communication. It explores the challenges faced during the construction and expansion of telegraph lines, the technologies employed, and the role of Ottoman bureaucracy in this process. Due to its strategic position in the Balkans, the Edirne Province became a focal point for the concentration of telegraph lines within the Ottoman Empire. In this context, the study discusses the establishment, operation, and significance of telegraph lines in Edirne within the Ottoman administration. The contributions of the telegraph to the Ottoman Empire's modernization efforts are particularly evaluated through its implementations in key regions like Edirne. This study, utilizing archival documents and historical sources, demonstrates how the telegraph was perceived as a novel innovation within the Ottoman Empire and how this innovation was embraced at the local level. The technological changes introduced by the telegraph significantly altered the communication habits and administrative processes of Ottoman society. In conclusion, the case of the Edirne Province illustrates that the spread of the telegraph in the Ottoman Empire was part of a broader modernization effort.