İzmir Bayındır kırsalında Erken Cumhuriyet Dönemi ilkokul yapıları: Yusuflu Köyü İlkokulu koruma projesi
Early Republican Period primary school buildings in Izmir Bayındır rural: Yusuflu Village Primary School conservation project
  1. Tez No: 903533
  2. Yazar: SİNEM İDELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU ÇELEBİOĞLU YERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İzmir, ilkokul mimarisi, Yusuflu Köyü, Bayındır, kırsal mimari, İzmir, elementary school architecture, Yusuflu Village, Bayındır, rural architecture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 399
Özet
Türkiye'nin kırsal bölgelerinde Erken Cumhuriyet Dönemi'nde inşa edilmiş ve günümüze miras kalmış birçok yapı bulunmaktadır. 20. yüzyıl içerisinde kırsal alanların araştırılması ve korunması yönünde adımlar atılmaya başlanmışken, kırsal alanların bir parçası olan ve Erken Cumhuriyet Dönemi eğitim mirasına ışık tutan ilkokul yapılarının araştırılmasında ve korunmasında eksiklikler görülmektedir. Çalışma kapsamında 1923-1950 yılları arasında Türkiye'deki eğitim politikalarının ve kırsal alanlarda inşa edilen ilkokul yapılarının mimarisinin, İzmir'de inşa edilen ilkokulların, muallim ve öğrenci sayılarının, Bayındır kırsalında inşa edilen ilkokul yapılarının izleri sürülmüştür. Bayındır kırsalında yapılan analizler ışığında, özgün olan ilkokul yapıları içerisinden seçilen Yusuflu Köyü İlkokulu'nun analizleri yapıldıktan sonra rölöve, restitüsyon ve uygun işlevle birlikte restorasyon çizimleri oluşturulmuştur. Bu çalışma, ülkede atıl vaziyette yıkılmaya terkedilmiş, özgünlüğünü hala koruyan ilkokul yapılarının bölgenin ihtiyacına uygun, yeni işlevlerle ülkenin mimarlık mirasına tekrardan kazandırılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In rural areas of Turkey, there are many structures built during the Early Republic Period that have been inherited to the present day. While steps have been taken in the 20th century to research and protect rural areas, there are noticeable gaps in the investigation and preservation of elementary school buildings, which are a part of these rural areas and shed light on the educational heritage of the Early Republic Period. This study examines the educational policies in Turkey between 1923 and 1950, the architecture of elementary school buildings constructed in rural areas, the number of teachers, students and elemantary school buildings İzmir, as well as the traces of elementary school buildings built in the rural area of Bayındır. Based on analyses conducted in the rural Bayındır region, after evaluating the original elementary school structures, the study focused on Yusuflu Village Primary School, creating drawings for survey, restitution, and restoration with an appropriate function. This study aims to transform and reintegrate elementary school buildings in the country that are currently abandoned and at risk of collapse, while still preserving their originality, into the architectural heritage with new functions that meet the needs of the region.