Muğni'l-kurrâ fi şerhi muhtâri'l-ikrâ adlı eserin kıraat ilmindeki yeri
The place of Mugni'l-kurrâ fi serhi muhtâri'l-ikrâ in the science of kirat
- Tez No: 903540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur′an, Kıraat, Ârif Hifzî, Muğni′l-Kurrâ, Quran, Reading, Ârif Hifzî, Muğni′l-Kurrâ
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kur’ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat İlmi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kıraat ilminde meslekler diye tabir edilen bir sınıflandırma mevcut olup bu sınıflandırma esasına göre İstanbul tarikinin azimet cihetini“Îtilâf mesleği”, ruhsat cihetini“Sûfî”mesleği ele almıştır. Mısır tarikinin azimet cihetini ise“Mutkin mesleği”, ruhsat cihetini“Şeyh Atâullah mesleği”ele almıştır. Her iki mesleğin azimet ciheti günümüzde okunmamaktadır. Ruhsat cihetleri okunmaktadır. İstanbul tariki Sûfî mesleğinin de kaynak kitabı olmamakla beraber kıraat vecihlerinin tertibini şematik olarak gösteren defterleri vardır. Mısır târiki Şeyh Atâullah mesleğinin kaynak kitapları ise mevcuttur. Bunlar arasında Ahmed er-Rüşdȋ′nin (öl. 1217/1802) Mürşidü′t-talebe ilâ îdâhi vucûhi ba′di âyâti′l-Kur′âniyye′si ve Ârif Hıfzȋ′nin kaleme aldığı Muğni′l-kurrâ fi şerhi muhtâri′l-ikrâ′sı ön plandadır. Şeyh Atâullah mesleğinin nasıl bir meslek olduğunu en güzel şekilde anlatan klasiklerden birisi de Ârif Hifzî′nin Muhtarul ikra adlı manzum eseridir. Aynı müellif manzum halde kaleme aldığı Muhtarul ikra′ya, Muğni′l-kurrâ fi şerhi muhtâri′l-ikrâ isimli bir de şerh yazmıştır. Müellifin bu çalışmaları ne yazık ki kıraat ilminin tedrisatında pek bilinmemektedir. Biz de bu çalışmamızda böylesine bir eksikliği giderme gayreti içerisinde olup Şeyh Atâullah mesleğini yansıtan kaynak diyebileceğimiz eserlerden birisini daha kıraat talebelerinin istifadesine sunacağız. Çalışmamızı kıraat ilminin tarihi ile başlatarak kıraat ilminin serancâmını okuyuculara sunma gayreti içerisinde olduk. Asıl konumuz olan yazma eseri de müellifin takip ettiği sıraya göre önce usûl konularını sonrasında ferşul huruf ve tekbir konularını işledik. Ele alınan her konu müstakil bir başlık altında anlatılarak okuyucuyu sıkmama gayreti içerisinde olduk. Bu mütevâzi çalışmanın yapılacak kıraat çalışmalarına bir destek ve yeni ufuklara açılan bir kapı olmasını temenni ederiz.
Özet (Çeviri)
In the field of Qur'anic recitation (qira'at), there exists a classification referred to as“mesleks.”According to this classification, the Istanbul tradition's azimet aspect is termed“Îtilâf mesleği,”while its ruhsat aspect is called“Sûfî mesleği.”Conversely, the azimet aspect of the Egyptian tradition is known as“Mutkin mesleği,”and its ruhsat aspect is designated as“Şeyh Atâullah mesleği.”Currently, the azimet aspects of both traditions are not practiced, whereas their ruhsat aspects are still recited. The Istanbul tradition's Sûfî mesleği does not have a definitive source book; however, it has notebooks that schematically outline the various methods of recitation. In contrast, the Egyptian tradition's Şeyh Atâullah mesleği has established source texts. Among these are Ahmed er-Rüşdî's Mürşidü't-talebe ilâ îdâhi vucûhi ba'di âyâti'l-Kur'âniyye, d. 1217/1802) and Ârif Hıfzî's muhtâri'l-ikrâ, which are prominent works. One of the classical texts that best describes the nature of the Şeyh Atâullah mesleği is Ârif Hıfzî's poetic work, Muhtarul ikra. The same author also wrote a commentary on Muhtarul ikra, titled Muğni'l-kurrâ fi şerhi muhtâri'l-ikrâ. Unfortunately, the author's works are not well-known in the teaching of qira'at. In this study, we aim to address this gap by presenting one of the key texts that reflect the Şeyh Atâullah mesleği for the benefit of qira'at students. We begin our work with an overview of the history of qira'at, striving to provide readers with an understanding of the evolution of this field. The main manuscript is organized according to the author's sequence, starting with usûl, followed by discussions on ferşul huruf and tekbir. We tried not to bore the reader by explaining each topic under a separate title. We hope that this modest work will be a support for recitation studies and a door opening to new horizons.