Banka reklamlarında yer alan unsurlar üzerine bir araştırma
A research on the elements in bank advertisements
- Tez No: 903556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERKAM YARAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Ticari Bankalar, Katılım Bankaları, İçerik Analizi, Commercial Banks, Participation Banks, Content Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Artan tüketim kültürü algısı kişilerin tükettikçe mutlu olacaklarına ve tükettikleriyle statü elde edeceklerine inanmalarına sebep olmaktadır. Tüketim kültürünü pompalayan araçların başında reklamlar gelmektedir. Reklamlar kişiyi satın alma davranışına ikna etmenin yanında statü elde etmek gibi çeşitli soyut anlamlar doğrultusunda sahte ihtiyaçlar oluşturulmasındaki en önemli araçlardır. Bankalar ekonomik ve siyasal konjonktürün etkisiyle birlikte son yıllarda ciddi büyüme sürecine girmiştir. Reklam filmlerinde genel olarak bankaların vermekte olduğu hizmetler hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Verilmek istenilen mesajların anlaşılır olması müşteriler ve potansiyel alıcılar açısından önem arz etmektedir. Reklamlarda kullanılan kelimeler, tüketicinin zihninde kalıcılık sağlayarak verilmek istenen mesajın etkisini artırmada önemli bir rol oynar. Bu nedenle, reklam verenlerin en uygun kelimeleri seçmesi oldukça önemlidir. Bu çalışmada, ticaret ve katılım bankalarının 2022-2024 yılları arasında yayınlanan 113 adet reklam filmlerinin döküman analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing perception of consumer culture leads people to believe that they will be happy when they consume and that they will achieve status with what they consume. Advertising is at the beginning of the tools that pump up consumer culture. In addition to convincing a person to purchase behavior, ads are the most important tools for creating fake needs in accordance with various abstract meanings, such as obtaining status. Banks have entered into a serious growth process in recent years with the impact of the economic and political conjuncture. In advertising films, information is generally provided about the services provided by banks. It is important for customers and potential buyers to understand the messages they want to be given. The words used in the advertisements play an important role in increasing the effect of the desired message by providing permanence in the mind of the consumer. Therefore, it is quite important for advertisers to choose the most appropriate words. In this study, a document analysis of 113 commercial films released by commercial and participation banks between 2022 and 2024 has been conducted.