Mycobacterium tuberculosis izolatlarında ilaç resistansı ve mutasyonel değişimlerle ilişkisi
Determination of Rifampicin resistance in isolates of mycobacterium tuberculosis
  1. Tez No: 90360
  2. Yazar: MERAL ÇEKEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KÖKSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu ilaç direnci (ÇİD), Mycobacterium tuberculosus, Rifampisin, Single Strand Confirmation»!! Polymorphism (SSCP), Multi drug resistance, Mycobacterium tuberculosis, Rifampicin, Single Strand Confirmational Polymorphism (SSCP). HI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Mycobacterium Tuberculosis İ/olııtlaı-ıtıda Rifampisin Direncinin Tespiti. Tüberküloz hala tüm dünyada yüksek morbidite ve mortaliteyle seyreden infeksiyonlar arasında yer almaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık 1/3' ü tüberküloz ile infektedir ve her yıl yaklaşık 3-10 milyon yeni olgu tüberkülozlar arasına katılmaktadır. Muhtemelen 1990-2000 yılları arasında 30 milyon kişi tüberküloz ve bağlı komplikasyonlar sebebi ile kaybedilmiştir. Mortalitedeki artış geç konulan tanının yanısıra Çoklu İlaç Direnci (ÇİD) gösteren suşların giderek artan insidansla görülmesine bağlanmaktadır. Mortalitenin azaltılmasında ve çoklu ilaç direnci gösteren tüberküloz (ÇİD- tbc) suşlarının tanımlanmasında hızlı tekniklerin yaratılması son derece önemlidir. Tedavide sadece direkt ARB ve kültür sonuçları yerine her bir hastadan izole edilen tüberküloz suşlarının antibiyotik duyarlılık kalıpları yönlendirici olmalıdır. Tüberküloz suşlarında anti-mikobakteriyal ilaçlara duyarlılığın tespiti yaygın olarak Lowenstein-Jensen veya Middle Brook Agar besiyerinde üremenin engellenmesine göre yapılmaktadır. Bu yöntemlerle sonuçlar 3-4 hafta içinde alınmaktadır. İlaç direncinin hızlı tespitinde moleküler tekniklerin kullanılması bir çözüm olarak düşünülmüş ve genom üzerinde antimikrobiyal dirence sebep olan mutasyonlar araştırılmıştır. Bu amaçla ya nükleotid dizi analizi yapılmış veya hibridizasyon, restriksiyon analiz, heterodoublex ve Single Strand Confirmational Polymorphism (SSCP) dizi analizleri kullanılmıştır. Biz bu çalışmada akciğer tüberkülozu tanılı 82 hastaya ait balgam ön reklerinden izole edilen 42 (% 51.1) M.tuberculosis susunun rifampin direncini“direnç-oran”ve SSCP metoduyla araştırdık. Örneklerin 8 (% 19.1) tanesi direnç- oran metoduyla dirençli bulunurken, bu örneklerin 6(%75) tanesi SSCP yöntemiyle de pozitif bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination of Rifampicin Resistance In Isolates of Mycobacterium tuberculosis. Tuberculosis continues to occupy an important space among infections diseases with high morbidity and mortality throught the world. Approximately one-third of the world's population is infected with tuberculosis and every year about 3-10 million new tuberculosis cases appear. It has been estimated that between the years of 1990 and 2000, 30 million lives have been lost though tuberculosis and it's associated complications. This increase in mortality has been attributed to not only the delay in making diagnosis but also to the ever increasing incidence with which Multi-Drug Resistant (MDR) species are encountered. The development of fast techniques is of almost importance in reducing mortality and the early identification of MDR-tuberculosis species. Instead of only direct ARB and culture results. The antibiotic susceptibility pattern of the tuberculosis species isolated from each individual patient should determine the course of therapy. Determination of antimicrobial drug resistance among tuberculosis species is generally performed by examining the inhibition of its growth in Lowenstein-Jensen or Middle-Brook agar media. Results are obtained from these methods within 3-4 weeks. Use molecular techniques has been thought of as a solution in the prompt determination of drug resistence and investigations have been carried out on mutations that lead to antimicrobial resistance on the genome. In this high t either nucleotide series analysis or hybridisation, restriction, analysis, heterodoublex or Single Strand Conformational Polymorphism (SSCP) series analysis were used. In this study we investigated the rifampicin resistance of 42 (51.1%) Mycobacterium tuberculosis species isolated from sputum specimen of 82 patients with diagnosis of lung tuberculosis using the“resistance-ratio”and SSCP methods. Whilst 8 (19.1%) of the specimen were found to be resistance by the“resistance-ratio”method only 6 (75%) were positive by the SSCP method.