Fabrika işçilerinde yüzeyel mikozların sıklığı ve etkenleri
The prevalence and causative agents of superficial mycoses in factory workers
  1. Tez No: 90361
  2. Yazar: ESRA ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MACİT İLKİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Dermatofitoz, Dermatomikoz, Pityriasis versicolor, Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum, Türkiye, Dermatomycose, Dermatophytose, Pityriasis versicolor, Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Fabrika İşçilerinde Yüzeyel Mikozların Sıklığı ve Etkenleri Son yıllarda tıbbi mikolojinin ilgi odağı, yüzeyel mikozların toplumda gerçek prevalans verilerini gösteren çalışmalara yönelmiştir. Bu çalışmaların hemen tamamı ilkokul, kışla, yurt, spor salonları ve fabrika gibi toplu yaşanan yerlerde yapılan kitle taramalarıdır. Çalışmada, pamuk yetiştiriciliği ile tanınan Adana' nın İl merkezinde bulunan bir tekstil fabrikasında çalışan işçiler yüzeyel mikozlar yönünden incelenmiş ve mikozların iş ortamı ve çalışma koşullan ile ilişkileri değerlendirildi. Araştırmaya, yaşları 19-52 (ort: 33.7 ± 6.8) arasında değişen 378'i (%87.7) erkek, 53'ü (%12.3) kadın toplam 431 tekstil işçisinin katılması sağlandı. Direkt bakı ve/veya kültür yöntemi üe 73(%16.9) işçide yüzeyel mikoz saptandı. Bu olgulardan 56'sında (%76.7) dermatofitoz, sekizinde (%11.0) pityriasis versicolor görüldü, dokuz (%12.3) olguda ise etken izole edüemedi. Dermatofitoz etkeni olarak yalnızca Trichophyton ruhtum (%57.1) ve T.mentagrophytes (%42.9) soyutlandı. Gerek bu çalışma gerekse literatür bulgularının ışığında tekstil işçileri yüzeyel mantar infeksiyonları -ve özettikle Tinea pedis- yönünden risk grubu olarak kabul edildi. Ayrıca araştırmanın yapıldığı fabrikada cinsiyet, yaş grubu ve çalışılan bölümün yüzeyel mikozların görülme sıklığını etkilemediği saptandı.
Özet (Çeviri)
The Prevalence and Causative Agents of Superficial Mycoses In Factory Workers Recently, the focus of medical mycology has been directed towards the real prevalence data of superficial mycoses studies of the population. The majority of these studies are group searches which have been done in environments such as primary schools, army camps, dormitories, gymnasiums and factories. In one of these studies, the workers of a textile factory in the centre of Adana which is famous for the growth of cotton were screened for superficial mycoses and considered relation between mycoses and working conditions. In total 431 textile workers were examined. Of these 378 (87.7%) were male, 53 (12.3%) were female. The ages of the workers were between 19-52 (man 33.7±6.8). In 73 (16.9%) workers were diagnosed with superficial mycoses by microscopy and/or culture. Of these 56 (76.7%) were seen dermatophytoses, in the 8 (11.0%) were seen Pityriasis versicolor. No causative fungal species could be identified in 9 (12.3%) cases. Only Trichophyton rubrum (57.1%) and T.mentagrophytes (42.9%) were isolated as a causative agents of dermatophytosis. The results of this study and also previous studies represent that textile workers have been accepted as risk group especially for Tinea pedis and superficial fungal infections. Finally, in this particular study sex, age or area worked in the factory had no effect on the prevalence of the superficial mycoses.