Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı olan bireylerde maksimum yağ oksidasyonu (FATmax) egzersizlerinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of maximum fat oxidation (FATmax) exercises in individuals with non-alcoholic fatty liver disease
  1. Tez No: 903622
  2. Yazar: BURÇİN TUVANA US
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP KAÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyopatoloji, Physiopathology
  6. Anahtar Kelimeler: NAYKH, fatmax egzersizi, HIIT egzersizi, direnç egzersizi, motivasyonel görüşme, NAFLD, fatmax exercise, HIIT, resistance exercise
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyopatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Us, B.T. (2024), Non-Alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı Olan Bireylerde Maksimum Yağ Oksidasyonu (FATmax) Egzersizlerinin Etkinliğinin Değerlendirilmesi, Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyopatoloji ABD, Doktora Tezi, İstanbul Amaç: Dünyada en sık görülen karaciğer hastalığı olan Non-Alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı (NAYKH) basit yağlanma ile başlayıp tedavi siroza kadar ilerlemektedir. Hastalığın fizyopatolojik temeli karaciğerde bozulmuş lipit metabolizmasıdır. Aerobik, direnç ve HIIT egzersizlerinin NAYKH tedavisindeki rolü birçok çalışma ile gösterilmiştir ancak FATmax egzersizlerinin NAYKH tedavisindeki rolü ise henüz net olarak bilinmemektedir. Motivasyonel görüşme egzersiz gibi yaşam tarzı değişikliklerinin kazandırılması için oldukça sık kullanılan bir yöntemidir. Bu tezin amacı FATmax egzersizlerinin NAYKH tedavisindeki etkinliği göstermek, etkinliği kanıtlanmış egzersiz yöntemleri ile karşılaştırmak ve NAYKH tedavisinde doğru egzersiz seçimine de katkıda bulunmaktır. Gereç ve Yöntemler: Kontrol, fatmax, HIIT ve direnç olarak gruplara ayrılan gönüllülere çalışma başında ve sonunda vücut kompozisyon analizi, çevre ölçümleri, istirahat enerji tüketimi, kas gücü, denge testleri ve kardiyopulmoner egzersiz testleri uygulandı. Egzersiz gruplarına bireysel egzersiz reçeteleri yazıldı ve motivasyonel görüşme teknikleriyle takip edildi. Çalışma sonunda tüm gönüllülerin karaciğer ultrasonografisi ve biyokimyasal analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışma sonunda HIIT (ilk 1,8 ± 0,79, son 0,8 ± 0,92, p= 0,0039) egzersizlerinin karaciğer yağlanmasını anlamlı olarak azalttığı gösterilmiştir. HIIT egzersizleri istirahat enerji tüketimini anlamlı olarak arttırırken (ilk 1535,58 ± 340,39, son 1671,59 ± 227,72, p= 0,0043), direnç egzersizleri vücut yağ oranını anlamlı olarak azaltmaktadır (ilk 33,88 ± 5,34, son 30,58 ± 4,96, p= 0,0027). Sonuç: NAYKH tedavisinde ilk tercih olarak HIIT egzersizleri önerilebilir. Vücut yağ oranının azaltılması hedeflenen hastalarda direnç egzersizi reçetelendirilmesi de faydalı olabilir. FATmax egzersizlerinin NAYKH tedavisindeki etkinliğinin kanıtlanması daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Us, B.T. (2024), Evaluation of the Effectiveness of Maximum Fat Oxidation (FATmax) Exercises in Individuals with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, Yeditepe University, Institute Of Health Science, Department of Pathophysiology, PhD Thesis, Istanbul Objective: Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), the most common liver disorder, begins with simple steatosis and can progress to cirrhosis. The pathophysiological basis of the disease is impaired lipid metabolism. The role of aerobic, resistance, and HIIT exercises in NAFLD treatment has been demonstrated by many studies, but the role of FATmax exercises is yet unknown. Motivational interviewing is a method commonly used for lifestyle changes. The objective of this thesis is to demonstrate the effectiveness of FATmax exercises in NAFLD treatment, to compare their efficacy with proven exercise methods, and also to contribute to the choice of the right exercise for the treatment. Materials and Methods: Volunteers divided into control, fatmax, HIIT, and resistance groups. Body composition analysis, anthropometric measurements, resting energy expenditure, muscle strength, balance tests, and cardiopulmonary exercise tests were applied. Individual exercise prescriptions were given to the exercise groups and followed by motivational interview techniques. At the end of the study, liver ultrasound and biochemical analyses were performed on all volunteers. Results: HIIT exercises (1,8±0.79 vs. 0,8±0,92, p=0,0039) have been shown to significantly reduce hepatosteatosis. While HIIT exercises increase resting energy consumption (1535,58±340,39 vs. 1671,59±227,72, p=0,0043), resistance exercising reduces body fat ratio (33.88±5.34 vs. 30.58±4.96, p=0.0027). Conclusion: HIIT exercises may be recommended as the first option in treatment. It may also be useful to prescribe resistance exercises in patients targeted to reduce body fat. Further research is needed to prove the effectiveness of FATmax exercises in the treatment of NAFLD.