Kütahya Dumlupınar Eğitim Fakültesi öğretmen adaylarının internet bağımlılık düzeylerinin belirlenmesi ve incelenmesi
Determining and analysing the internet addiction levels of teacher candidates of Education Faculty of Kütahya Dumlupinar University
- Tez No: 903623
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, İnternet, İnternet Bağımlılığı, Öğretmen Adayları, Addiction, Internet, Internet Addiction, Teacher Candidates
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırmada Öğretmen adaylarının internet bağımlılık düzeylerini belirlemek ve bu konuyla ilgili görüşlerini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesinde çeşitli bölümlerinde (matematik, fen bilimleri, sınıf öğretmenliği vb.) okuyan öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmaya 230 kız ve 74 erkek olmak üzere 304 üniversite öğrencisi katılmıştır. Araştırmada verileri toplamak amacıyla Young İnternet Bağımlılığı Kısa Formu ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının internet bağımlılık düzeyleri, internet ne kadar süre geçirdiğini, kullanım amaçları, cinsiyete ve bölümüne, sınıf düzeyine bağlı olarak analiz edilmiştir. İnternette günlük 0-2 saat zaman geçiren grup ile 6 saat ve daha fazla zaman geçiren grup arasında ve 6 saat ve daha fazla zaman geçiren grubun lehinedir. İnternet kullanım amacı büyük çoğunluğun oyun oynamak, film izlemek, müzik dinlemek, interneti bilgi edinme, sosyal medya ve iletişim amaçlı kullanmaktadır. Öğretmen adayları internetin verimli ve etkin bir şekilde zaman geçirmeleri yönünde farkındalık kazandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the level of Internet addiction of pre-service teachers and to examine their views on this issue. The study group of the research consists of prospective teachers studying in various departments (mathematics, science, classroom teaching, etc.) at Kütahya Dumlupınar University Faculty of Education. 304 university students, 230 female and 74 male, participated in the study. In the study, Young Internet Addiction Short Form and Personal Information Form were used to collect data. The data obtained in the study were analysed with SPSS software. As a result of the research, the internet addiction levels of the prospective teachers were analysed depending on how much time they spend on the internet, the purposes of use, gender and department, grade level. The difference between the group spending 0-2 hours daily on the Internet and the group spending 6 hours and more is in favour of the group spending 6 hours and more. The purpose of using the Internet is to play games, watch films, listen to music, use the Internet for information, social media and communication purposes. It has been determined that prospective teachers have gained awareness in the direction of spending time on the internet efficiently and effectively.