Kritik düşünme: 'Türkiye'nin maarif davası' kitabı üzerinde bir uygulama
Critical thinking: An application on the book 'Türkiye'nin maarif davasi'
- Tez No: 903632
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kritik Düşünme, Analiz, Argüman, Eğitim, Critical Thinking, Analysis, Agument, Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
ÖZET KRİTİK DÜŞÜNME:“TÜRKİYE'NİN MAARİF DAVASI”KİTABI ÜZERİNDE BİR UYGULAMA Bu çalışma, kritik düşünme becerisinin felsefeci Nurettin Topçu'nun 'Türkiye'nin Maarif Davası' isimli kitabı üzerinde uygulanmasını incelemektedir. Çalışmanın amacı, kritik düşünmenin insan ve toplumlar için gereksinimi ortaya koymak ve bu beceriyi geliştirmek isteyenlere uygulamalı bir örnek sunmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için, kritik düşünmenin teorik çerçevesi ve unsurları araştırılarak sunuldu, kritik düşünmeyi bir metin üzerinde uygulamalı göstermek için yöntem oluşturuldu ve metin üzerinde uygulaması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın yöntemi, kritik düşünme becerisinin sistemli bir şekilde uygulanmasını kapsamaktadır. İlk olarak, kritik düşünmenin teorik çerçevesi literatür taraması ile sunulmuş, kritik düşünme unsurları açıklanmıştır. Daha sonra kritik düşünme uygulama adımları belirlenerek belirtilen eser üzerinde kritik düşünme ile metin analizi yapılmıştır. Eserin içerisindeki metinler üzerinde argümanların tespiti, yeniden inşa ve analiz edilmesi, mantıksal tutarlılıklarının değerlendirilmesi ve metindeki düşünce yapısının argüman analizi yöntemiyle incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Eserdeki her bir bölüm argüman analiz teknikleri kullanılarak incelenmiş, argümanlardaki mantıksal hatalar, safsatalar ve retorik tuzaklar belirlenmiştir. Sonuç olarak, kritik düşünme becerisinin geliştirilmesi bir eser üzerinde uygulamalı olarak gösterilmiştir. Kritik düşünme için somut bir örnek ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRITICAL THINKING: AN APPLICATION ON THE BOOK“TÜRKİYE'NİN MAARİF DAVASI”This study examines the application of critical thinking skills on the book“Türkiye'nin Maarif Davası”by philosopher Nurettin Topçu. The aim of the study is to demonstrate the necessity of critical thinking for individuals and societies and to provide a practical example for those who wish to develop this skill. To achieve this aim, the theoretical framework and elements of critical thinking were researched and presented. A method was created to practically demonstrate critical thinking on a text, and its application was carried out on the selected text. The methodology of the study involves the systematic application of critical thinking skills. Firstly, the theoretical framework of critical thinking was presented through a literature review, and the elements of critical thinking were explained. Subsequently, the steps for applying critical thinking were determined, and a text analysis was conducted on the specified work using critical thinking. The analysis included identifying, reconstructing, and evaluating arguments within the texts, assessing their logical consistency, and examining the thought structure in the text through argument analysis. Each section of the book was examined using argument analysis techniques, identifying logical fallacies, fallacies, and rhetorical traps within the arguments. In conclusion, the development of critical thinking skills was demonstrated through practical application on a literary work, providing a concrete example for critical thinking.