Çeşitli klinik örneklerden izole edilen kandida türlerinin tiplendirilmesi ve antifungal duyarlılığının belirlenmesinde standart makrodilüsyon ile E testi yöntemlerinin karlılaştırılması
The Identification of types of candida strains isolated from various clinical materaials and the comparison of standard macrodilution method with E test in determination of antifungal susceptibility
  1. Tez No: 90365
  2. Yazar: FUNDA DOĞRUMAN AL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL TUNCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kandida, Antifungal duyarlılık, Makrodilüsyon, E test, Candida, Antifungal Susceptibility, Macrodilution, E Test. t£, YÜKSEKÖ?RETİM KURULU
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ill ÖZET Fırsatçı ve nazokomiyal infeksiyonlardan antifungallere dirençli kandida türlerinin izolasyonunda son yıllarda belirgin biçimde artış olması, bu infeksiyonlardan izole edilecek kandida suşlarının tür düzeyinde tanımlanmasını ve antifungallere duyarlılık testlerinin yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu çalışmada çeşitli klinik örneklerden izole edilen 363 kandida susu; germ tüp oluşturma, Tween 80'li corn meal ağarda mikroskobik morfoloji ve API 20C AUX sistemi ile biyokimyasal özellikleri yönünden incelenerek identifiye edildi. Suşların 172'si Candida albicans ( C. albicans ), 79'u C.tropicalis, 55' i Torulopsis glabrata (T.glabrata ), 18'i C.parapsilosis,18'i C.psudotropicalis, 11'i C.krusei, 9'u C.lypolitica ve 1'i de C.lusitaniae olarak belirlendi Kandida türlerinin izole edildikleri klinik örneklere göre dağılımında; kan dışındaki diğer tüm örneklerde (idrar, gaita, boğaz, balgam, yara, vajen, serviks, dren, trakeal aspirat ve kulak) C.albicans'ın, kanda ise C.tropicalis'in ilk sırada yer aldığı görüldü. Çalışmanın ikinci bölümünde, yenidoğan-prematüre kliniklerinden gönderilen kan kültürlerinden, kandidemi etkeni olarak izole edilen 44 susun amfoterisin B, flukonazol, flusitozin, ketokonazole ve ıtrakonazole karşı duyarlılıkları araştırıldı ve her bir ilaç için MİK aralıkları ile MİK 50/90 değerleri belirlendi. Bu amaçla National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS) tarafından önerilen standart makrodilüsyon yöntemi ve bu yönteme alternatif olup olamayacağını araştırmak amacıyla E test yöntemi kullanıldı. Amfoterisin B ve flukonazolün C.albicans için MİK 50 değerleri diğer türlerden daha düşük olarak saptandı. Amfoterisin B için MİK değeri 1(j,g/ml'nin üzerinde tespit edilen 13 susun 10'unu C.tropicalis, 2'sini C.albicans ve 1 'ini C.parapsilosis olarak belirlendi. Flusitozine dirençli şus saptanmadı. Flukonazol için MİK değeri 16jag/ml'den yüksek 8 kökenin 5'inin MİK değeri doza bağımlı duyarlı, 3'ününki ise dirençli olarak belirlendi, dirençli suşların 2'sini C.albicans, 1 'ini C.tropicalis'in oluşturduğu tespit edildi. Itrakonazole dirençli 7 susun 3'ünü C.albicans, 4'ünü C.tropicalis olarak saptandı. IG YteEKÖĞMTÎM KURDU) ;;»IV E test yönteminin standart makrodilüsyon yöntemi ile uyumu +2 dilüsyonlar aynı kabul edilerek; amfoterisin B için yüzde 83.8, flukonazol için yüzde 88.7, flusitozin için yüzde 81.4, ketokonazol için yüzde 91.7 ve ıtrakonazol için yüzde 88.7 olarak belirlendi. Sonuçlarımız E test yönteminin, kandida türlerinin duyarlılığının saptanmasında, uygulanım kolaylığı ve hızlı sonuç vermesi gözönüne alındığında; çalıştığımız tüm antifungaller için standart makrodilüsyon yöntemine değerli bir alternatif olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE IDENTIFICATION OF TYPES OF CANDIDA STRAINS ISOLATED FROM VARIOUS CLINICAL MATERIALS, AND THE COMPARISON OF STANDARD MACRODILUTION METHOD WITH E TEST IN DETERMINATION OF ANTIFUNGAL SUSCEPTIBILITY In recent years, since there has been increasing trend in the isolation of Candida species from opportunistic and nosocomial infections resistant to antifungals, the identification of Candida strains at species-level and the use of antifungal susceptibilty tests become obligatory. In this study, 363 Candida strains obtained from various clinics were identified by the evaluation of germ tube formation, microscopic morphologic features on corn meal Tween 80 agar and biochemical properties obtained from API 20C AUX system. Of strains, 172 were determined as C. albicans, 79 as C.tropicalis, 55 as T.glabarata, 18 as C.parapsilosis, 18 as C.pseudotropicalis, 11 as C.krusei, 9 as C.lypolitica and 1 as C.lusitaniae. Among the Candida isolates, C.albicans was the most common one in all clinical specimens ( urine, stool, throat, sputum, wound, vaginal, cervix, drainage, tracheal aspirate and ear-discharge specimens) except blood. As for in the blood samples, C.tropicalis was the most common one. In the second part of the study, the susceptibilty of 44 strains isolated as the cause of candidemia on blood culture specimens received from neonatology and premature clinics to amphotericin B, fluconazole, flucytosine, ketoconazole, itraconazole was investigated, and MIC ranges and MIC 50/90 values for each antifungal were determined. For this purpose, standard macrodilution method offered by National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS) and E test method were used to investigate whether this method could be an alternative to standard method. We found that MIC50 endpoints for amphotericin B and fluconazole were lower in C.albicans than in other species.VI Of 13 strains in which MIC endpoints for amphotericin B over 1ng/ml, 10 were C.tropicalis, 2 C.albicans and 1 C.parapsilosis. No flucytosine-resistant strain was detected. Of 8 strains with over 16p.g/ml MIC endpoints for fluconazole, 5 had MIC endpoints that was dose-dependent susceptibilty and the remaining 3 (2 C.albicans and 1 C.tropicalis) had resistance. Of 7 strains resistant to itraconazole, 3 were C.albicans and 4 were C.tropicalis. The agreement rates for E test method with standard macrodilution method, within +2 dilution, were determined as 83.8% for amphotericin B, 88.7% for fluconazole, 81.4% for flucytozine, 91.7% for ketoconazole and 88.7% for itraconazole. These data revealed that E test could be an alternative to standard macrodilution method for the antifungal susceptibility testing for Candida species ( in terms of easy to use and receiving rapid result).