Tang hanedanlığı döneminde ipek yolu: Türkistan, Çin ve Hindistan arasındaki kültürel etkileşim
The si̇lk road during the tang dynasty: Cultural interaction between Turkestan, China and India
  1. Tez No: 903665
  2. Yazar: KÜBRA NUR ENDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: India, Silk Road, China, Central Asia, Cultural Interaction, Mythology, Philosophy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Tezimizde, Tang Hanedanlığı dönemi boyunca İpek Yolu'nun Türkistan, Çin ve Hindistan arasındaki kültürel etkileşimler üzerindeki rolü incelenmiştir. İpek Yolu, sadece ticaretin değil, aynı zamanda fikirlerin, dinlerin, bilimsel ve teknolojik bilgilerin de aktarıldığı bir platform olarak, bu üç bölge arasında güçlü ve kalıcı bağlar kurulmasına zemin hazırlamıştır. Tang Hanedanlığı dönemi, İpek Yolu'nun en parlak ve etkin olduğu zamanlardan biri olup, bu dönemde gerçekleşen kültürel alışverişler, söz konusu bölgelerin toplumsal yapılarında, dini inançlarında ve bilimsel gelişimlerinde de derin izler bırakmıştır. Çalışmamızda, İpek Yolu üzerindeki ticaretin boyutu, bu ticaretin kültürel ve bilimsel etkileşimler üzerindeki etkisi ele alınmış, Türkistan, Çin ve Hindistan arasındaki karşılıklı etkileşimlerin bu bölgelerin kültürel zenginliklerini nasıl şekillendirdiği üzerinde durulmuştur. Ayrıca, bu etkileşimlerin, tedavi yöntemleri, inanç sistemleri, düşünce yapıları ve mitolojik kavramlar üzerindeki etkileri incelenmiştir. İpek Yolu; yalnızca ekonomik bir güzergâh olmadığını, aynı zamanda kültürel ve bilimsel ilerlemelerin yayılmasında kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Tang Hanedanlığı dönemi, bu etkileşimlerin doruk noktasını temsil etmektedir. İpek Yolu, dünya mirasına katkılarının günümüze kadar uzanan etkileri de ayrıca değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the role of the Silk Road in cultural interactions between Turkistan, China, and India during the Tang Dynasty. The Silk Road served not only as a trade route but also as a platform for the exchange of ideas, religions, and scientific and technological knowledge, facilitating the establishment of strong and lasting connections between these three regions. The Tang Dynasty represents one of the most vibrant and influential periods of the Silk Road, during which cultural exchanges left a profound impact on the social structures, religious beliefs, and scientific developments of the regions involved. The study explores the scale of trade along the Silk Road and its effects on cultural and scientific interactions, focusing on how the mutual influences between Turkistan, China, and India shaped the cultural richness of these areas. Additionally, the thesis examines the impact of these interactions on mythological concepts, medical practices, belief systems, and modes of thought. This research underscores that the Silk Road was not merely an economic route but also played a crucial role in the dissemination of cultural and scientific advancements. The Tang Dynasty marks the pinnacle of these interactions, and the thesis further assesses the contributions of the Silk Road to world heritage, whose effects continue to resonate to this day.