Obez bireylerin benlik saygıları ile beden algılarının incelenmesi
Examination of self-esteem and body perception of obese individuals
  1. Tez No: 903742
  2. Yazar: ÜMİT AKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: BKİ, Obezite, Benlik saygısı, Beden saygısı, BMI, Obesity, Self-esteem, Self-perception
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Beden ve ruh sağlığının bir bütün olduğu bilinmektedir. Bireylerin bedensel yapıları, ruhsal yapıları, sosyal ve entelektüel yanlarıyla bütüncül bir şekilde ele alınması gerekmektedir. Beden olgusu, bedenin dış görünüşü ile iç yapısıyla ilgili bireylerin bütün bilgilerini ve algılarını içermektedir. Obezite olgusu ise psikosomatik rahatsızlık olarak ele alınmaktadır. Obezitenin tedavi edilmesinde çok boyutlu terapi yaklaşımlarının uygulanmasının daha etkili sonuçlar verebileceği söylenebilmektedir. Benlik saygısı ile beden algısı birbirleriyle yakından ilişkili iki kavramdır. Benlik saygısı ile beden algısı arasında sebep-sonuç ilişkisinin olduğu ve birbirlerinden etkilendikleri de bilinmektedir. Bu çalışmada obez bireylerin benlik saygıları ile beden algılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Beden Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya gönüllü katılım gösteren 20-50 yaş arasında toplamda 367 birey dahil edilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda obezlik düzeyi ile cinsiyet, sigara kullanma durumu ve alkol kullanma durumu arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı ancak obezlik düzeyi ile medeni durum, çalışma durumu, öğrenim durumu, algılanan gelir düzeyi, kronik hastalık bulunma durumu ve yaş arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca benlik saygısı ve beden algısı ile obezlik düzeyi arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda beden algısı ile benlik saygısı arasında anlamlı ve negatif yönde bir ilişkinin olduğu da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that physical and mental health are a whole. Individuals need to be addressed in a holistic manner, with their physical structures, spiritual structures, social and intellectual aspects. The body phenomenon includes all the information and perceptions of individuals regarding the external appearance and internal structure of the body. The phenomenon of obesity is considered as a psychosomatic disorder. It can be said that the application of multidimensional therapy approaches in the treatment of obesity can provide more effective results. Self-esteem and body perception are two closely related concepts. It is also known that there is a cause-effect relationship between self-esteem and body perception and that they are affected by each other. This study aimed to examine the self-esteem and body perception of obese individuals. Information Form, Rosenberg Self-Esteem Scale and Body Perception Scale were used as data collection tools in the study. A total of 367 individuals between the ages of 20 and 50 who voluntarily participated in the study were included. Statistical analysis of the data obtained was carried out using the SPSS package program. As a result of the study, it was determined that there was no significant difference between the obesity level and gender, smoking status and alcohol use status, but there was a significant difference between the obesity level and marital status, working status, education status, perceived income level, chronic disease status and age. Additionally, it was determined that there was a significant difference between self-esteem and body perception and obesity level. As a result of the study, it was determined that there was a significant and negative relationship between body perception and self-esteem.