Antisperm antikor tayininde ELISA ve indirekt immunofloresan yöntemlerinin karşılaştırılması
Compering of ELISA and indirect immunoflourescent methods in deceting antisperm antibody
  1. Tez No: 90377
  2. Yazar: RAGIP BELGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İCLAL BALCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antisperm antibody, ELISA, IFA m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANTİSPERM ANTİKOR TAYİNİNDE ELİSA VE İNDİREKT İMMUNOFLORESAN YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Dr.Ragıp Belgin Gaziantep Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Danışman:Doç.Dr.İclal BALCI Şubat 2000-53 Sayfa 1997-1999 yıllan arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Üroloji ve Kadın Hastalıkları- Doğum servislerine ve özel muayenehanelere başvuran infertil hastalar incelendi.46'sı erkek ve 25'i kadın 71 kişinin oluşturduğu infertil grupta Enzym-Linked Immunosorbent Assay (ELİSA ) ve indirekt immunoflouresan (İFA) yöntemleriyle antisperm antikor (ASA) araştırması yapıldı. Ayrıca son bir yıl içerisinde çocuk sahibi olmuş 19 erkek ve 8 kadından kontrol grubu oluşturularak aym yöntemlerle antisperm antikor tayini yapıldı. Yapılan değerlendirmelerde infertil grupta ELİSA yöntemiyle % 23.9 oranında antisperm antikor tespit edildi. Kontrol grubunda ise bu oran % 11 bulundu. Aynı grupta indirekt immunofloresan (İFA) yöntemiyle infertillerde % 28.2 oranında antisperm antikor saptandı. İFA yöntemi uygulanan kontrol grubunda antisperm antikor % 7.4 oranında saptandı. Kontrol gruplarındaki kadınlarda antisperm antikor pozitifliği saptanmadı. Her iki yöntemle de kontrol gruplarına göre infertil olgularda daha yüksek oranda antisperm antikor saptandı. ELİSA ve İFA testleri arasında duyarlılık yönünden anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). İnfertil olguların araştırmalannın eksiksiz olması için çiftlere spesifik ve kantitatif sonuçlar veren, İFA tekniği gibi pahalı olmayan ve özel laboratuvar şartlan gerektirmeyen ELİSA yönteminin kullanılmasını önermekteyiz. ıı tC YÜKSEKÖĞRETİM KURULU DOKÛMAmSYON MERKEZİ
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis Compering Of ELISA And Indirect Immunoflourescent Methods In Detecting Antisperm Antibody Ragıp BELGİN Gaziantep University-Graduate School Of Health Sciences Department Of Microbiology And Clinical Microbiology Supervisor: Iclal BALCI,M.D,Assoc.Prof. Februbary-2000,53 Pages Beetween 1997 and 1999 infertil patients, coming from urology and gynecology services of Gaziantep Univesity Medical Faculty and special doctors are examined. 46 men and 25 women total 71 patients are searched for antisperm antibody with Enzym Linked Immunosorbent Assay (ELISA) and indirect unmunoflouresans tests (IF A). On the other hand a control group consists of 19 men and 8 women who had babies last one year searched for antisperm antibody. In examination % 23.9 antisperm antibody detected in infertil group with ELISA testin control group this rate was % 11. When we used indirect immunoflouresans test we found antisperm antibody rate as % 28.2 in same group. In control grup performed with indirect irnmunofioureans test antisperm antibody was detected % 7.4. There were no serpositive women in control groups. In both tests antisperm antibody detected in high rates in infertil groups compairing with control groups. It was seen that there was no difference between sensitivies of ELISA and IF A. For a perfect examination in infertile couples, we suggest ELISA for searching ASA, which is both spesific and quantitative, not expensive as IFA and requires no special labrotory conditions.