Seropozitif ve seronegatif kişilerde hepatit B virus DNA'sının polimeraz zincir reaksiyonu ile araştırılması
The Investigation of Hepatitis B Virus in seropositive and seronegative patients with polymerase chain reaction
  1. Tez No: 90378
  2. Yazar: AYŞEN BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İCLAL BALCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B, HBV serolojisi, HBV-DNA, polimeraz zincir reaksiyonu IX, Hepatitis B, HBV markers, HBV-DNA, polymerase chain reaction XI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Doktora Tezi SEROPOZİTİF VE SERONEGATİF KİŞİLERDE HEPATİT B VİRÜS DNA' SININ POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU İLE ARAŞTIRILMASI Dr. Ayşen BAYRAM Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. İclal BALCI Nisan 2000 Hepatit B bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Hepatit B enfeksiyonları ile ilgili yoğun çalışmalar uzun zamandan beri sürdürülmekte olup 1990 'lı yıllarla birlikte enfeksiyonun tanısında moleküler biyolojik yöntemler kullanım alanına girmiştir. Son derece duyarlı olan polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) sayesinde etkene özgü nükleik asitlerin gösterilmesi, özellikle rutin serolojik yöntemlerle tanı konulamayan vakalarda bu tekniğin yaygın bir şekilde kullanılmasına neden olmuştur. Bu çalışmada laboratuarımıza hepatit B öntamsı ile başvuran hastalarda hepatit B virüsü (HBV) göstergelerinin yam sıra, HBV-DNA'nın araştırılması ve çeşitli serolojik profilleri saptanan hastalarda HBV-DNA'mn varlığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İlk aşamada ELISA yöntemi ile serolojik profilleri belirlenen serum örnekleri çeşitli gruplara ayrılmıştır. Daha sonra proteinaz K / fenol yöntemi ile DNA ekstraksiyonu yapılan örneklere Vlll TEC, in&KSMÖĞKOİtM KÖRUL®PCR tekniği uygulanmıştır. Amplifiye edilen ürünler agaroz jel üzerinde yatay elektroforezde yürütülmüş ve oluşan HBV-DNA bantları etidyum bromidle boyanarak görüntülenmiştir. Birinci grupta yer alan HBsAg ve HBeAg'i pozitif, antiHBe'si negatif 72 serum örneğinin 55'inde (% 76.38), ikinci grupta yer alan HBsAg ve antiHBe'si pozitif, HBeAg'i negatif 108 örneğin 37'sinde (% 34.26), üçüncü grubu oluşturan antiHBc IgG dışındaki bütün serolojik göstergeleri negatif olan 27 örneğin 10'unda (% 37.04) HBV-DNA tespit edilmiştir. Kontrol grubu olarak çalışmaya alman ve bütün serolojik göstergeleri negatif bulunan 30 örneğin ise hiçbirinde HBV-DNA saptanmamıştır. Sağlıklı taşıyıcılarda, akut yada kronik hepatit B olgularında HBV-DNA'mn saptanması; tam konulması, aktif viral replikasyonun gösterilmesi, sağaltıma başlanması ve takibi, ayrıca prognozun belirlenmesi ve bulaşmanın önlenmesi açılarından büyük önem taşımaktadır. Serumda HBV-DNA'mn saptanmasında PCR en duyarlı yöntem olmasına karşılık, kantitatif sonuç vermemesi ve standardizasyonunun sağlanmamış olması yöntemin eksiklikleri olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE INVESTIGATION OF HEPATITIS B VIRUS DNA IN SEROPOSITIVE AND SERONEGATIVE PATIENTS WITH POLYMERASE CHAIN REACTION Ayşen BAYRAM, M.D. Gaziantep University Graduate School of Health Sciences Department of Microbiology and Clinical Microbiology Supervisor: Iclal BALCI, M.D., Assoc. Prof. April 2000 Hepatitis B like in the whole world is an important health problem in our country too. Numerous studies about hepatitis B infections have been carried out for a long time and since the 1990's molecular biological methods have begun to be used in their diagnosis. Demonstration of the agent specific nucleic acids with highly sensitive polymerase chain reaction (PCR) technique, led to widely utilization of this technique, especially in cases where routine serological tests were insufficient for the diagnosis. The aim of this study was to search for HBV-DNA along with hepatitis B virus (HBV) markers and to estimate its presence in patients with various serologic profiles referred to our laboratory with suspicion of hepatitis B infection. First the sera were classified into groups regarding to their serological profiles, which were carried out with ELISA technique.Following the extraction of DNA from the specimen with proteinase K/ phenol method, PCR technique was applied and amplified products were horizontally electrophoresed in agarose gel and visualized by staining with ethidium bromide. HBV-DNA was detected in 55 (76.38 %) out of 72 in the first group of patients with serological markers positive for HBsAg and HBeAg and negative for antiHBe. In the second group, positive for HBsAg and antiHBe and negative for HBeAg, 37 (34.26%) out of 108 were found to be positive for HBV-DNA. In the third group, composed of sera only positive for antiHBe IgG, HBV-DNA was detected in 10 (37.04 %) of 27 cases. HBV-DNA could not be demonstrated in any of the control group composed of 30 seronegative patients. In healthy carriers, acute and chronic hepatitis B cases detection of HBV-DNA is an important indicator in determination of diagnosis and active viral replication, in beginning and monitoring the treatment, in following prognosis and protection against viral contamination. Although PCR is the most sensitive technique in determination of HBV-DNA in serum, it's defective in giving quantitative results and standardization.