Türkiye'de spor bilimleri alanında gerçekleştirilen lisansüstü tez çalışmalarında etki büyüklüğü raporlanması
Reporting effect size in postgraduate theses in the field of sports sciences in Turkey
- Tez No: 903835
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL AKYOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, İstatistik, Sports, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Etki Büyüklüğü, Spor Bilimleri, Uygulamada Anlamlılık, Effect Size, Sports Sciences, Practical Significance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye'de spor bilimleri alanında gerçekleştirilen lisansüstü tez çalışmalarında etki büyüklüğü raporlanmasını incelemek ve etki büyüklüğü kavramının spor bilimleri alanında kullanımının önemini vurgulamaktı. Materyal ve Metod: Belirlenen amaca uygun olarak araştırma, nicel araştırma türlerinden tarama modeline göre gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Türkiye'de spor bilimleri alanında gerçekleştirilen tez çalışmaları oluştururken; örneklemini ise Ulusal Tez Merkezinde yayınlama izni bulunan lisansüstü tez çalışmaları oluşturdu. Araştırmada yer alan tüm tezleri incelemek ve kodlama işlemlerini sistematik olarak yapabilmek için; Alhija ve Levy (2007) tarafından geliştirilen kontrol listesinde yer alan maddeler bu araştırmaya göre revize edildikten sonra veri toplama aracı olarak kullanıldı. Verilerin analizi GNU PSPP 0.10.1 istatistik paket programında yapıldı. Elde edilen veriler için yüzde ve frekans dağılımları hesaplandı. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilere göre; Türkiye'de spor bilimleri alanında gerçekleştirilen tez çalışmalarında etki büyüklüğü raporlanma oranın %17.5 olduğu belirlendi. Buna ek olarak; etki büyüklüğü raporlanma oranlarının tıpta uzmanlık tezlerinde %16.5, yüksek lisans tezlerinde %16.6 ve doktora tezlerinde ise %22.3 olarak tespit edildi. Sonuç: Uygulamalı bilimler arasında yer alan ve multidisipliner bir yapıya sahip olan spor bilimleri alanında etki büyüklüğü raporlamasının oldukça az olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research was to examine the reporting of effect size in postgraduate theses in the field of sports sciences in Turkey and to emphasize the importance of using the concept of effect size in sports sciences. Material and Method: The research was conducted according to the survey model, one of the quantitative research types, in line with the determined purpose. The population of the research consisted of postgraduate theses in the field of sports sciences in Turkey, while the sample consisted of postgraduate theses that have permission to be published in the National Thesis Center. To systematically examine all the theses included in the research and perform coding processes, the items in the checklist developed by Alhija and Levy (2007) were revised according to this research and used as a data collection tool. The data were analyzed using the GNU PSPP 0.10.1 statistical package program. Percentage and frequency distributions were calculated for the obtained data. Results: According to the data obtained from the research, it was determined that the rate of effect size reporting in postgraduate theses in the field of sports sciences in Turkey was 17.5%. Additionally, the rate of effect size reporting was found to be 16.5% in medical specialty theses, 16.6% in master's theses, and 22.3% in doctoral theses. Conclusion: It can be said that the reporting of effect size is quite low in the field of sports sciences, which is among the applied sciences and has a multidisciplinary structure.