Öğretmenlerin bilişim teknolojilerini kullanım düzeyleri ile uzaktan eğitime ilişkin görüşleri arasındaki ilişki
The relationship between teachers' level of using information technologies and their opinions towards distance education
- Tez No: 903913
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL YILDIRIM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Eğitimde Teknoloji Kullanımı, Bilişim Teknolojileri, Uzaktan Eğitim, Use of Technology in Education, Information Technologies, Distance Education
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı; öğretmenlerin bilişim teknolojilerini kullanım düzeyleri ile uzaktan eğitime ilişkin görüşlerinin farklı değişkenlere (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, meslekteki toplam çalışma süresi ve eğitim kademesi) göre inceleyerek, bilişim teknolojilerini kullanım düzeyleri ile uzaktan eğitime ilişkin görüşleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Nicel araştırma yaklaşımlarından biri olan ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Bağcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Bahçelievler ilçelerinde bulunan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde çalışan ve araştırmaya gönüllü katılan 294 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın verilerinin toplanması aşamasında anket aracı kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, Öğretmenlerin Eğitim Teknolojileri Kullanım Düzeylerinin Belirlenmesi Ölçeği, Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime İlişkin Görüşlerini Belirleme Ölçeği ve araştırmacı tarafından katılımcılarla ilgili farklı demografik bilgileri edinmek gayesiyle geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizi için hazır paket programı kullanılmıştır. Analiz verilerine göre iki değişkenin arasındaki ilişki için bağımsız örneklem t-testi, ikiden fazla değişken için ise tek yönlü varyans analizi, farklılığın anlamlı bulunması durumunda scheffe post hoc testi, bilişim teknolojilerini kullanım düzeyleri ve uzaktan eğitime ilişkin görüşleri arasındaki ilişkinin tespitinde basit doğrusal korelasyon testi yapılmıştır. Araştırma sonucunda; araştırmaya katılan öğretmenlerin bilişim teknolojilerini kullanım düzeyleri ve uzaktan eğitime ilişkin görüşleri düşük düzeyde bulunmuştur. Öğretmenlerin bilişim teknolojilerini kullanım düzeyleri ile uzaktan eğitime ilişkin görüşleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin bilişim teknolojilerini kullanım düzeylerinin demografik değişkenlere göre analizinde; öğretmenlerin cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, meslekteki toplam çalışma süresi ve eğitim kademesi değişkenlerine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı bulunmuştur. Öğretmenlerin uzaktan eğitime ilişkin görüşlerinin demografik değişkenlere göre analizinde; öğretmenlerin uzaktan eğitime ilişkin görüşlerinin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, meslekteki toplam çalışma süresi ve eğitim kademesi değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunamamıştır. Bilişim teknolojilerinin daha etkin kullanabilmesi için öğretmenlere bu konuda verilecek eğitimlerin içeriklerinin uygulamaya dönük oluşturulması, öğretmenlerin bu eğitimlere katılımının arttırılması ve öğretmenlerin yüksek lisans ve doktora yapmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is; to investigate the relationship between the level of teachers' use of information technologies and their views on distance education by examining the teachers' views on distance education according to different variables (age, gender, education level, total working time in the profession and education level) and their views on distance education. Relational screening design, which is one of the quantitative research approaches, was used. The sample of the study consisted of 294 teachers working in preschool, primary, secondary and high schools in Bağcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece and Bahçelievler districts of Istanbul and who voluntarily participated in the research. A survey method was used in the collection of the data of the study. As a data collection tool, the Scale for Determining the Levels of Teachers' Use of Educational Technologies, the Scale for Determining the Opinions of Teachers on Distance Education and the“Personal Information Form”developed by the researcher to obtain different demographic information about the participants were used. A ready-made package program was used for the analysis of the data. According to the analysis data, independent sample t-test was performed for the relationship between two variables, one-way analysis of variance for more than two variables, scheffe post hoc test if the difference was found to be significant, simple linear correlation test was performed to determine the relationship between the levels of use of information technologies and their views on distance education. As a result of the research; The level of use of information technologies and the opinions of the teachers participating in the research on distance education were found to be low. It was determined that there was a positive and significant relationship between the level of use of information technologies by teachers and their views on distance education. In addition, in the analysis of teachers' use of information technologies according to demographic variables; It was found that teachers did not differ significantly according to gender, age, education status, total working time in the profession and education level variables. In the analysis of teachers' opinions on distance education according to demographic variables; There was no significant difference in teachers' views on distance education according to gender, age, educational status, total working time in the profession and education level variables. In order to use information technologies more effectively, it is recommended that the contents of the trainings to be given to teachers on this subject are created for practice, that the participation of teachers in these trainings is increased and that teachers do master's and doctorate.