Sınıf öğretmenlerinin sosyo-demografik özelliklerine göre yenilikçi öğretmen özellikleri ve Web 2.0 araçları kullanımı yetkinliği arasındaki ilişki
The relationship between innovative teacher characteristics and ability to use Web 2.00 tools according to classroom teachers' socio-demographic characteristics
  1. Tez No: 818650
  2. Yazar: SILA İREM BEYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilikçilik, Web 2.0 araçları, Yenilikçi öğretmen özellikleri, Sınıf öğretmenleri, Web 2.0 araçlarının kullanımı, Innovation, Web 2.0 tools, Innovative teacher qualities, Primary school teachers, Web 2.0 tool usage
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin sosyo-demografik özellikleri baz alınarak yenilikçi öğretmen özellikleri ile Web 2.0 araçları kullanımı yetkinliği arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Özellikle uzaktan eğitim sürecinde sıklıkla kullanılmaya başlanan Web 2.0 araçlarının kullanımındaki yetkinliğin yenilikçi öğretmen özellikleri ile ilişkisi incelenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin cinsiyet, kıdem, mezun olunan okul, çalışılan okul, yerleşim yeri, okutulan sınıf, yabancı dil seviyesi ve eğitim teknolojileri konusunda hizmet içi eğitim alma durumu belirlenerek bu sosyo-demografik özelliklere göre, Web 2.0 araçlarının kullanımındaki yetkinliği ve yenilikçi öğretmen özellikleri ile ilişkisi irdelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden olan nedensel karşılaştırma araştırması modeli kullanılmıştır. Verilerin toplanması aşamasında üç farklı araçtan yararlanılmıştır. Bunlar katılımcıların belirli bilgilerinin yer aldığı katılımcı bilgi formu, Web 2.0 araçları kullanımı yetkinliği ölçeği, yenilikçi öğretmen özellikleri ölçeği şeklinde sıralanabilir. Araştırmada kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yoluyla seçilen İzmir ve Batman illerinde görev yapmakta olan sınıf öğretmenleri ve idareci olarak çalışmakta olan sınıf öğretmenlerinin oluşturduğu 167 kişi yer almaktadır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında, sınıf öğretmenlerinin sahip olduğu yenilikçi öğretmenliğe dair özellikler çok yüksek seviyede, Web 2. 0 araçları kullanımı yetkinliği düzeyleri orta seviyede bulunmuştur. Yenilikçi öğretmen özellikleri; mezun olunan okul türüne, çalışma süresine, okutulan sınıf düzeyine, yabancı dil seviyesi ve eğitim teknolojileri kullanımı konusunda hizmet içi eğitim alıp almama durumuna bağlı olarak anlamlı bir farklılık oluşturmamaktadır. Ölçeğin alt boyutlarından olan yeniliklere açık öğretmen alt boyutunda kadın öğretmenlerde puan ortalaması erkek öğretmenlere göre anlamlı bir şekilde yüksek çıkmıştır. Özel okulda çalışan öğretmenlerin yenilikçi öğretmen özellikleri, yeniliklere açık öğretmen, bilişim teknolojilerine açık öğretmen puan ortalamaları devlet okulunda çalışan öğretmenlere göre anlamlı şekilde yüksektir. Şehir merkezinde çalışan öğretmenlerin yenilikçi öğretmen özellikleri, yeniliklere açık öğretmen, bilişim teknolojilerine açık öğretmen puan ortalamaları ilçe merkezinde çalışan öğretmenlere göre anlamlı şekilde yüksektir. Web 2.0 araçları kullanımı yetkinliği düzeyleri; cinsiyete, mezun olunan okul türüne, çalışma süresine, yerleşim yerine, okutulan sınıf düzeyine ve yabancı dil seviyesine göre anlamlı farklılık oluşturmamaktadır. Özel okulda çalışan öğretmenlerin Web 2.0 araçları kullanımı yetkinliği düzeylerinin puan ortalaması devlet okulunda çalışanlara göre anlamlı bir şekilde yüksektir. Eğitim teknolojileri konusunda hizmet içi eğitim alan öğretmenlerin Web 2.0 araçları kullanımı yetkinliği düzeylerinin puan ortalaması hizmet içi eğitim almayanlara göre anlamlı bir şekilde daha yüksek bulunmuştur. Aynı zamanda Web 2.0 araçları kullanımı yetkinliği düzeyi ile yenilikçi öğretmen özellikleri arasında anlamlı, pozitif ve orta düzeyde bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Bu ilişki, yenilikçi öğretmen özelliklerinin Web 2.0 araçları kullanımı yetkinliğini %9 oranında anlamlı bir şekilde yordadığını göstermektedir. Çalışmanın sonuçlarına bakıldığında, öğretmenler hizmet içi eğitim ve kurslarla desteklenerek onların yenilikçilik özellikleri ve Web 2.0 araçları kullanımı konusundaki yetkinlikleri geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between primary school teachers' socio-demographic characteristics and their innovative teacher qualities in relation to their proficiency in using Web 2.0 tools. Particularly, the correlation between the proficiency in using web 2.0 tools, which are frequently employed during distance learning processes, and the innovative teacher qualities of the teachers has been investigated. The competence in using Web 2.0 tools and its relationship with innovative teacher qualities were examined based on the socio-demographic features of classroom teachers, including gender, seniority, graduated school, workplace, environment, class taught, foreign language proficiency, and participation in in-service training on educational technologies. The research employs a causal-comparative research design, which is a quantitative research method. Three instruments were used in the data collection process: the personal information form containing specific participant information, the Web 2.0 tool proficiency scale, and the innovative teacher qualities scale. The research includes a sample of 167 individuals consisting of classroom teachers and administrators working in the cities of İzmir and Batman, selected through convenient accessibility sampling. The findings of the study indicate that primary school teachers demonstrate high levels of innovative teacher qualities, while their proficiency in using Web 2.0 tools is at a moderate level. Innovative teacher qualities do not significantly differ based on the school they graduated from, years of service, classes they teach, foreign language proficiency, or participation in in-service training related to educational technologies. However, female teachers have significantly higher scores in the sub-dimension of openness to innovations compared to male teachers. Additionally, teachers working in private schools exhibit significantly higher levels of innovative teacher qualities, openness to innovations, and openness to information technologies compared to teachers in public schools. Furthermore, teachers working in urban areas show significantly higher levels of innovative teacher qualities, openness to innovations, and openness to information technologies compared to those working in rural areas. Regarding proficiency in using Web 2.0 tools, no significant differences were found based on gender, type of school they graduated from, years of service, working environment, classes they teach, or foreign language proficiency. However, teachers working in private schools have significantly higher levels of Web 2.0 tool competency compared to teachers in public schools. Similarly, teachers who received in-service training related to educational technologies exhibit significantly higher levels of Web 2.0 tool competency compared to those who did not receive such training. The research results suggest a meaningful, positive, and moderate relationship between innovative teacher qualities and Web 2.0 tool competency. Innovative teacher qualities are found to be a significant predictor of Web 2.0 tool competency, explaining 9% of the variance in the latter. Based on the results of the study, it can be concluded that teachers can improve their innovative qualities and competence in using Web 2.0 tools through in-service training and courses provided to support them.