Sepsis hastalarının immünolojik parametrelerinin ve persistan inflamasyon immün süpresyon ve katabolizma sendromu açısından risk faktörlerinin araştırılması
Determination of immunological parameters and risk factors in terms of persistent inflammation, immunosuppression, and catabolism syndrome in sepsis patients
- Tez No: 903914
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ NAZİRE ÇAĞDAŞ AYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, İç Hastalıkları, Allergy and Immunology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: sepsis, immünoloji, kronik kritik hastalık, immün disregülasyon, sepsis, immunology, chronic critical illness, immune dysregulation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pediatrik Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Halaçlı, B. Sepsis Hastalarinin İmmünolojik Parametrelerinin ve Persistan İnflamasyon İmmün Süpresyon ve Katabolizma Sendromu Açısından Risk Faktörlerinin Araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İmmünoloji Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2024. Sepsis enfeksiyona karşı gelişen disregüle yanıta bağlı yaşamı tehdit eden organ yetmezliği olarak tanımlanır. Bu çalışmada sepsis ile izlenen hastalarda klinik süreçle birlikte sepsis tanımında belirtilen disregüle yanıta sebep olan immün hücrelerdeki zamansal değişimlerin incelenmesi ve bir alt grup olan persistan inflamasyon immünsüpresyon ve katabolizma sendromu (PIICS) mevcudiyetinin değerlendirilmesi amaçlandı. Sepsis-3 tanımına göre sepsis ya da septik şok tanısı alıp yoğun bakıma alınan yedi hasta çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubu olarak belirlenen yedi kişiden bir defaya mahsus, çalışmaya dahil edilen hastalardan ise 0.gün, 7.gün, 14.gün, 28.gün ve taburculukta kan örnekleri alınarak periferik kan mononükleer hücreler -80 oC'de donduruldu. Bu mononükleer hücrelerden lenfosit alt tipleri değerlendirilerek, örneklerden proinflamatuar değerlendirme için T foliküler yardımcı, Th17, anti-inflamatuar değerlendirme için MDSC alt tipleri olan granülositik ve monositik MDSC'ler ile regülatuar T (Treg) ve B (Breg) hücreleri çalışıldı. Sepsis hastalarında sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında, immünosupresyon ile ilişkili PD-1 (0-7-14.günler, p=0.004, p=0.003, p=0.046, sırasıyla) ifadelerinde artış gözlemlenirken, antijen sunumunda kritik rol oynayan HLA-DR seviyelerinin 14. günde anlamlı derecede azaldığı saptanmıştır (p=0.022). Ayrıca, Th17 hücre oranlarının sepsisin 0. gününde sağlıklı bireylerle kıyaslandığında belirgin şekilde arttığı (p=0.015) bulunmuştur. Hastaların takip günlerinde kontrol bireylere göre monositik MDSC oranları yüksek seyrederken (0-7-14-28 ve taburcu günleri, p=0.011, p=0.02, p=0.006, p=0.042 sırasıyla), granülositik MDSC oranlarının 14. (p=0.014) ve taburculuk (p=0.012) günlerinde anlamlı bir düşüş gösterdiği tespit edilmiştir. Bu bulgular, bazı hastalarda immün disregülasyonun, taburculuk döneminde dahi normale dönmediğini ve dalgalı bir seyir izleyebildiğini ortaya koymaktadır. Sonuçlar, sepsiste immün rezolüsyon sürecinin değerlendirilmesi için daha uzun süreli izlem gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Halacli, B. Determination of Immunological Parameters and Risk Factors in Terms of Persistent Inflammation, Immunosuppression, and Catabolism Syndrome in Sepsis Patients. Hacettepe University, Institute of Health Science, Immunology Program, Master's Thesis, Ankara, 2024. Sepsis is defined as life-threatening organ dysfunction caused by a dysregulated response to infection. This study aimed to investigate the temporal changes in immune cells associated with the dysregulated response described in sepsis, alongside the clinical course, and to assess the presence of Persistent Inflammation, Immunosuppression, and Catabolism Syndrome (PIICS), a recognized subset of sepsis. Seven patients diagnosed with sepsis or septic shock, according to the Sepsis-3 criteria and admitted to the intensive care unit, were included in the study. As a control group, blood samples were collected once from seven healthy individuals. For the patient group, peripheral blood samples were collected on days 0, 7, 14, and 28, as well as at discharge. Peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) were isolated and stored at -80°C for further analysis. The study assessed lymphocyte subsets, focusing on follicular helper T cells (Tfh) and Th17 cells for pro-inflammatory responses, as well as granulocytic and monocytic myeloid-derived suppressor cells (MDSCs), regulatory T cells (Tregs), and regulatory B cells (Bregs) for anti-inflammatory evaluation. Compared to healthy individuals, patients with sepsis showed increased levels of PD-1 (0-7-14th day, p=0.004, p=0.003, p=0.046, respectively) associated with immunosuppression, while HLA-DR levels, critical for antigen presentation, were significantly reduced on day 14 (p=0.022). Furthermore, Th17 cell levels were significantly elevated (p=0.015) on day 0 in sepsis patients compared to healthy controls. During follow-up days, monocytic MDSC levels were consistently higher in patients compared to control individuals (days 0, 7, 14, 28, and discharge days; p=0.011, p=0.02, p=0.006, p=0.042, respectively). Additionally, a significant decrease in granulocytic MDSC levels was observed during day 14 (p=0.014) and discharge (p=0.012). These findings suggest that immune dysregulation persists in some patients even at discharge, with fluctuating patterns observed in others. The results highlight the need for long-term monitoring to adequately evaluate the immune resolution process in sepsis.