Geri Dön

Geleneksel televizyon yayıncılığından yeni medyaya: 5G teknolojisi ve TRT izle örneği

From traditional television broadcasting to new media: 5G technology and the example of TRT izle

  1. Tez No: 904060
  2. Yazar: MEHMET OKATAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAGIP TARANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 95

Özet

İletişim, süregelen tarih boyunca bilgilerin, duyguların veya düşüncelerin aktarılmasında köprü görevi görmüştür. İnsanlık tarihi boyunca iletişim kavramı, var olduğu dönemde, pek çok dönüşümü ve yeniliği beraberinde getirmiştir. İletişim tarihinde teknolojinin gelişmesiyle geleneksel medya araçları gazeteler, kitaplar, dergiler, radyolar ve televizyonlar insanlığa hizmet etmeye; bilgi ve kültür aktarımında önemli rol oynamaya başlamıştır. Bu bağlamda geleneksel yayıncılığın yapı taşı olan televizyon, 19. Yüzyıl sonlarında keşfedilse de modern şeklini alması ve yaygınlaşması II. Dünya Savaşı sonrasını bulmuştur. Ülkemizde televizyon yayıncılığı ise 1952 yılından itibaren test edilmeye başlanmıştır. İlk ve tek kamu yayıncısı ünvanına sahip TRT'nin yayıncılık hayatı, 31 Ocak 1968'te Ankara'da Mithatpaşa Stüdyosu'nda Mahmut Tali Öngören'in açılış konuşmasıyla başlamıştır. 1990'lı yılların sonralarında ise iletişim alanında bir kavram ortaya çıkmıştır: Yeni Medya. İnternetin yaygınlaşması ve gelişmesi, cep telefonları ve diğer taşınabilir cihazların yaygınlaşması ile beraber ortaya çıkan ve hızla büyüyen bu kavram, geleneksel yayıncılık kitlesini kendine çekmeye başlamıştır. İletişim ve etkileşim biçimleri köklü bir dönüşümle, bilgi ve içerik paylaşımını daha kolay ve hızlı hale getirmiştir. Dijital iletişim araçları, internet tabanlı platformlar aracılığıyla mesajlarını iletmeye, kitlelerle etkileşimi arttırmaya başlamıştır. Yayıncı kurum veya kuruluşların yanı sıra bireylerin de kendi içeriklerini üretip yayınlamalarına imkân sağlayan bu devrim, bireylerin daha geniş bir iletişim ağına sahip olmalarına ve ifade özgürlüklerinin artmasına katkı sağlamıştır. Bireylerin kendi içeriklerini üretmesiyle beraber geleneksel medya kuruluşlarının monopolize ettiği iletişim alanı demokratikleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı TRT İzle örneği ve 5G teknolojisi bağlamında geleneksel televizyon yayıncılığı ile yeni medya kavramlarını incelemektir.

Özet (Çeviri)

Communication has served as a bridge for the transfer of information, emotions or thoughts throughout history. Throughout human history, the concept of communication has brought about many transformations and innovations. With the development of technology in the history of communication, traditional media tools such as newspapers, books, magazines, radios and televisions have started to serve humanity and play an important role in the transfer of knowledge and culture. In this context, television, which is the building block of traditional broadcasting, was discovered at the end of the 19th century, but it took its modern form and became widespread only after World War II. In Turkey, television broadcasting has been tested since 1952. The broadcasting life of TRT, the first and only public broadcaster, began with Mahmut Tali Öngören's keynote speech at the Mithatpaşa Studio in Ankara on January 31, 1968. Later in the 1990s, a new concept emerged in the field of communication: New Media. This rapidly growing concept, which emerged with the spread and development of the Internet and the widespread use of cell phones and other portable devices, began to attract the traditional broadcasting audience. Communication and interaction patterns have radically transformed, making it easier and faster to share information and content. Digital communication tools have started to convey their messages and increase interaction with audiences through internet-based platforms. This revolution, which allows individuals as well as publishing institutions or organizations to produce and publish their own content, has contributed to individuals having a wider communication network and increasing their freedom of expression. With individuals producing their own content, the communication space monopolized by traditional media organizations has been democratized. The purpose of this study is to examine the concepts of traditional television broadcasting and new media in the context of TRT Watch and 5G technology.

Benzer Tezler

  1. Geleneksel televizyon yayıncılığından yeni medyaya doğru ilerleme

    Progress towards new media from traditional television broadcasti̇ng

    NERMİN AGAYEVA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Radyo-TelevizyonMarmara Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ALİ MURAT KIRIK

  2. Sosyal medya platformları üzerinde geleneksel televizyon yayıncılığı: Medyascope.TV örneği

    Traditional television broadcasting on social media platforms: The case of Medyascope.TV

    FATİH ÇEVİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Radyo-Televizyonİstanbul Arel Üniversitesi

    Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU KOTAN TÜRKDEN

  3. Yeni medyaya entegrasyon sürecinde değişen televizyon yayıncılığı teknolojileri

    The changing of television broadcasting technologies in the new media integration process

    CÜNEYT KORKUT

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Radyo-TelevizyonAtatürk Üniversitesi

    Temel İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. YUSUF YURDİGÜL

  4. TV yayıncılığında ana haber bültenlerine yeni bir tanım: Hibrit haber oluşumu

    A new definition in main news bulletins tv broadcasting: Hybrid news formation

    SÜMEYYE KÖSE

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    GazetecilikMarmara Üniversitesi

    Gazetecilik Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SEÇİL ÖZAY

  5. Türkiye'de televizyon yeni medya ilişkisi bağlamında şöhret kültürü: Yıldızlardan fenomenlere

    Celebrity culture in the context of the relationship between television and new media in Turkey: From stars to social media influencers

    NESRİN ÖZTÜRK SALGAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    İletişim BilimleriFırat Üniversitesi

    İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SÜLEYMAN İLASLAN