İnmeli hastalarda sağlık okuryazarlığı ve ilaç uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between health literacy and medication compliance in stroke patients
- Tez No: 904135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RENGİNAR ÖZTÜRK DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İnme, sağlık okuryazarlığı, ilaç uyumu, hemşirelik, Stroke, health literacy, medication adherence notification, nursing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Özet İnmeli Hastalarda Sağlık Okuryazarlığı ve İlaç Uyumu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Bu tez çalışmasında, inmeli hastalarda sağlık okuryazarlığı ve ilaç uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ilişkisel tasarımda olan çalışma, "Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Polikliniği''nde 30 Nisan-15 Temmuz 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Örneklem büyüklüğü evreni bilinen örneklem formülü ile hesaplanmış ve araştırma örneklemi 120 inmeli hastadan oluşmuştur. Araştırmada veriler, Birey Tanıtıcı Formu, Sağlık Okuryazarlık Ölçeği (SOYÖ) ve İlaç Uyumunu Bildirim Ölçeği (İUBÖ) ile toplanmıştır. Hastaların SOYÖ toplam puan ortalaması 99,24±19,68 ve İUBÖ toplam puan ortalaması 22,74±2,99'dur. Hastaların SOY düzeyiyle ilaç uyumu düzeyi arasında zayıf, pozitif yönde anlamlıdır (r=0.303, p= 0.000).Hastaların eğitim düzeyi, yaşadığı aile tipi, ilacın yan etkilerini bilme ve sağlık kontrolüne düzenli gitme değişkenleri SOYÖ toplam puanı üzerinde anlamlı farklılık oluşturmuştur. Hastaların en uzun süre yaşadığı yer, ilaçları düzenli almama ve sağlık kontrolüne düzenli gitme değişkenleri İUBÖ toplam puanı üzerinde anlamlı farklılık oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Abstract Examining the Relationship Between Health Literacy and Medication Compliance in Stroke Patients This thesis study aimed to examine the relationship between health literacy and medication compliance in stroke patients. The study, which had a descriptive correlational design, was conducted at the“Ege University Faculty of Medicine Hospital Neurology Polyclinic”between 30 April and 15 July 2024. The sample size universe was calculated with the known sampling formula and the research sample consisted of 120 stroke patients. In the study, data were collected with the Individual Identifier Form, Health Literacy Scale (HSRS) and Medication Compliance Reporting Scale (DUBÖ). The patients' mean SOAS total score is 99.24±19.68 and the IUBS total score mean is 22.74±2.99. There is a weak, positive significant difference between the patients' SES level and medication compliance level (r = 0.303, p = 0.000). The variables of the patients' education level, the type of family they live in, knowing the side effects of the medication and regular health check-ups created a significant difference on the total score of the SES. The variables of where the patients lived for the longest time, not taking medications regularly, and going to health check-ups regularly created a significant difference on the IUBS total score.