Elektrikli otomobil kullanım niyetini etkileyen faktörlerin teknoloji kabul modeli ile incelenmesi
Investigation of the factors affecting the intention to use electric cars with the technology acceptance model
  1. Tez No: 904246
  2. Yazar: BARIŞ CAN BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜZİN AKYILDIZ ALÇURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji kabul modeli, elektrikli araç, niyet, kullanım kolaylığı, algılanan fayda, Technology acceptance model, electric vehicle, intention, aase of use, perceived usefulness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Son dönemlerde, artan çevresel kaygılar ve gelişen teknoloji ile birlikte, elektrikli araçlara olan ilgi artmıştır. Bu araçlar, fosil yakıtlı araçlara alternatif olarak kullanılmak istenmekte ve yakın gelecekte dünya genelinde daha fazla kullanılması beklenmektedir. Bu nedenle, bu araçların tüketiciler tarafından benimsenmesini etkileyen unsurların anlaşılması önem kazanmaktadır. Kullanıcı davranışlarını inceleyen en önemli modellerden biri Teknoloji Kabul Modeli'dir. Bu model, temelde algılanan fayda ve algılanan kullanım kolaylığı gibi bileşenlerden oluşmakla birlikte, farklı bileşenlerin de modele dahil edilmesine olanak tanır. Bu nedenle, çalışmada niyet, imaj, menzil ve şarj, çevre kaygısı bileşenlerini de içeren genişletilmiş bir Teknoloji Kabul Modeli kullanılmıştır. Bu çalışma ile tüketicilerin elektrikli araçları satın alma niyetlerini etkileyen unsurları ve bu unsurların önem derecelerini belirleyerek hem uygulamacılara hem de ilgili literatüre katkı sağlanması hedeflenmektedir. Araştırma kapsamında, kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 414 kişiye çevrim içi anket uygulanmıştır. Ankette araştırma konusu olan elektrikli otomobil kullanım niyeti ile ilgili olarak katılımcılara çeşitli konu başlıkları ile ilgili sorular yönlendirilmiştir. Anket çalışmasından elde edilen sonuçlar çözümlenmiştir. Toplanan anket sonuçları ile yapısal eşitlik modeli kullanılarak çözümlenmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent times, increasing environmental concerns and advancing technology have led to a growing interest in electric vehicles (EVs). These vehicles are being considered as alternatives to fossil fuel-powered vehicles and are expected to be more widely used globally in the near future. Therefore, understanding the factors that influence consumer adoption of these vehicles has gained importance. One of the most significant models that examine user behavior is the Technology Acceptance Model (TAM). This model primarily consists of components such as perceived usefulness and perceived ease of use, but it also allows for the inclusion of different components. Accordingly, this study employs an extended Technology Acceptance Model that includes additional components such as intention, image, range and charging, and environmental concern. The aim of this study is to identify the factors influencing consumers' intentions to purchase electric vehicles and to determine the importance of these factors, thereby contributing to both practitioners and the relevant literature. In the study, an online survey was conducted with 414 respondents, reached through convenience sampling. The survey Included questions related to the intention to use electric vehicles, addressing various relevant topics. The results obtained from the survey were analyzed, and it is planned that the collected survey data will be further analyzed using structural equation modeling in the subsequent stages of the research.