Farklı egzersiz yöntemlerinin kronik bel ağrısına etkisi
The effect of different exercise methods on chronic low back pain
- Tez No: 904247
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT KAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik Bel Ağrısı, Kuvvet Egzersizi, Mckenzie Egzersizi, Stabilizasyon Egzersizi, Chronic Low Back Pain, Mckenzie Exercise, Stabilization Exercise, Strength Exercise
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Amaç: Bu çalışma spesifik olmayan kronik bel ağrılı yetişkin erkeklerde; Bireyselleştirilmiş Progresif Nöromusküler Lumbar Stabilizasyon Egzersiz Programı, McKenzie Egzersiz Programı ve Kuvvet Egzersiz Programının etkinliğini karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Yöntem: Spesifik olmayan kronik bel ağrısı tanılı 50 gönüllü erkek çalışmaya katıldı. Denekler randomize edilerek; Bireyselleştirilmiş Progresif Nöromüsküler Lumbar Stabilizasyon Egzersiz Grubu(1), McKenzie Egzersiz Grubu(2), Kuvvet Egzersiz Grubu(3) ve Kontrol Grubu(4) olmak üzere 4 farklı gruba ayrıldı. Egzersiz programlarına başlamadan önce tüm katılımcılara; Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nun aerobik fiziksel aktivite önerileri, omurga sağlığı, doğru hareket biyomekaniği, günlük yaşamda uygulanan oturma, ayakta durma, uyuma, yük kaldırma, yük taşıma gibi çeşitli fiziksel aktiviteler sırasında doğru postür ve karın iç basıncının nasıl sağlanması gerektiğine dair çeşitli konular içeren bir bilgilendirme sunumu yapıldı. Günlük hayatlarında uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçınmaları, sağlıklı beslenmeleri ve yüksek efor gerektiren fiziksel aktivitelerden kaçınmaları konusunda tavsiyelerde bulunuldu. Ek olarak deneklere egzersiz programlarını nasıl uygulayacağına dair bilgi içeren bir broşür verildi. Bireyselleştirilmiş Progresif Nöromüsküler Lumbar Stabilizasyon Egzersiz Grubu (BPNLSE), McKenzie Egzersiz Grubu (ME) ve Kuvvet Egzersiz Grubu'ndaki (KE) denekler; toplam 8 hafta boyunca, haftada 2 kez, 45 dakika seans süresi dahilinde egzersiz stüdyosunda, egzersiz programına tabi tutuldu. Tüm gruplar, egzersiz eğitimi öncesi ve 8 haftalık egzersiz eğitimi sonrası olmak üzere 2 kez; ağrı, kas kuvveti ve dayanıklılığı, eklem hareket açıklığı, esneklik, denge, engellilik düzeyi, ruhsal durum ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesi yönünden değerlendirildi. vi Bu çalışma, deneklerin yaklaşık 8 hafta egzersiz eğitimi aldığı ileriye dönük randomize kontrollü bir çalışmaydı. Tüm denekler çalışmaya dahil edilmeden önce bilgilendirilmiş onam formu imzaladı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted in adult men with nonspecific chronic low back pain; It was performed to compare the effectiveness of Individualized Progressive Neuromuscular Lumbar Stabilization Exercise Program, Mckenzie Exercise Program and Strength Exercise Program. Methods: Fifty male volunteers diagnosed with non-specific chronic low back pain participated in the study. The subjects were randomized; They were divided into 4 different groups as Individualized Progressive Neuromuscular Lumbar Stabilization Exercise Group(1), Mckenzie Exercise Group(2), Strength Exercise Group(3) and Control Group(4). Before starting the exercise programs, to all participants; The World Health Organization's (WHO) aerobic physical activity recommendations are based on spinal health, correct movement biomechanics, how to maintain correct posture and abdominal internal pressure during various physical activities such as sitting, standing, sleeping, lifting and carrying loads. An informative presentation on various topics was made. They were advised to avoid being inactive for a long time in their daily lives, to eat healthy and to avoid physical activities that require high effort. In addition, the subjects were given a brochure with information on how to implement the exercise programs. Subjects in the Individualized Progressive Neuromuscular Lumbar Stabilization Exercise Group (BPNLSE), Mckenzie Exercise Group (ME), and Strength Exercise Group (CE); were subjected to an exercise program in the exercise studio for a total of 8 weeks, twice a week, for 45 minutes. All groups, 2 times before exercise training and after 8 weeks of exercise training; Pain, muscle strength and endurance, range of motion, flexibility, balance, disability level, mental state and health-related quality of life were evaluated. viii This study was a prospective randomized controlled trial in which subjects received approximately 8 weeks of exercise training. All subjects signed an informed consent form before inclusion in the study.