The relationship between motivation to lead and leadership avoidance: Organizational culture as a moderator
Liderlik motivasyonu ve liderlikten kaçınma arasındaki ilişki: Organizasyonel kültürün moderatör etkisi
  1. Tez No: 904275
  2. Yazar: ELİF KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL CANAN ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik motivasyonu, liderlikten kaçınma, erkeksi rekabet kültürü, kadınsı kollayıcı kültür, cinsiyet, Motivation to lead, leadership avoidance, masculinity contest culture, feminine nurturing culture, gender
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çalışmanın amacı, liderlik motivasyonu (LM) ve liderlikten kaçınma arasındaki ilişkide örgütsel kültürün etkisini araştırmak ve bu ilişkinin cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Katılımcılar İşletme ve Psikoloji bölümlerinden 120 erkek 230 kadın olmak üzere toplam 350 öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcılar ilk olarak LM ölçeğini yanıtlamışlardır. Daha sonra, katılımcılardan rastgele olarak atanmış olan kadınsı kollayıcı kültür (N = 176) veya erkeksi rekabet kültürü (N = 174) vinyetlerini okumaları istenmiştir. Katılımcılar, vinyetler ile anlatılan kadınsı kollayıcı kültürde veya erkeksi rekabet kültüründe olduklarını düşünerek liderlikten kaçınma ölçeğini tamamlamışlardır. İki değişkenli korelasyon analizleri, hiyerarşik regresyon analizi, bağımsız örneklem t-testi ve basit eğilim analizi yapılmıştır. Sonuçlar, kadınlar ve erkekler benzer LM düzeyine sahip olsalar dahi, kadınların liderlikten kaçınma düzeylerinin erkeklere kıyasla daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca sonuçlar, üç tür LM ile liderlikten kaçınma arasındaki ilişkide erkeksi rekabet kültürünün etkisi olmadığını göstermiştir. Öte yandan sonuçlar, kadınsı kollayıcı kültürde yüksek çıkarsız LM düzeyine sahip olan kişilerin liderlikten kaçınma düzeylerinin azaldığını göstermiştir. Dahası, sonuçlar kadınsı kollayıcı kültürde, çıkarsız LM yüksek olan erkeklerin çıkarsız LM yüksek kadınlara kıyasla liderlikten kaçınma düzeylerinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Bu bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır. Son olarak, çalışmanın sınırlılıkları, olası uygulamalar ve çıkarımlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to examine whether organizational culture moderates the relationship between motivation to lead (MTL) and leadership avoidance, and to explore whether this relationship differs by gender. The participants consisted of 350 students (120 males, 230 females) from departments of Business Administration and Psychology. Participants first completed the MTL scale. Subsequently, participants were asked to read randomly assigned vignettes of feminine nurturing culture (N = 176) or masculinity contest culture (N = 174). Then, they filled out the leadership avoidance scale, considering themselves to be in a masculinity contest or a feminine nurturing culture. Bivariate correlations, hierarchical regression analyses, an independent sample t-test, and simple slope analysis were conducted to test the hypotheses. Results showed that women have higher levels of leadership avoidance compared to men, even when they have similar levels of MTL as men. Also, the results showed that masculinity contest culture had no effect on the relationship between the three types of MTL and leadership avoidance. On the other hand, the results illustrated that individuals with high noncalculative MTL had lower levels of leadership avoidance in feminine nurturing culture. Furthermore, men with high levels of noncalculative MTL exhibited lower levels of leadership avoidance in feminine nurturing culture compared to women with high levels of noncalculative MTL. The findings were discussed in light of the relevant literature together with the limitations, future directions, and implications of the current study.