Use of text in Fluxus
Fluxus'ta yazı kullanımı
- Tez No: 904277
- Danışmanlar: PROF. DR. MARCUS GRAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Yazı sanatı, Anti-sanat, Dil ve sanat, Fluxus, Fluxus ve yazı kullanımı, Text art, Anti-art, Language and art, Fluxus, Fluxus and text use
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
1970'ler ve 1980'lerde sanat tarihi çalışmalarında göz ardı edilen ve ihmal edilen Fluxus, performans, happening, yazı ve hazır nesne kullanıldığı günümüz çağdaş sanat pratikleri üzerinde geniş bir etkiye sahiptir. Bu tez, Arts and Crafts Akımından itibaren 1960'larda Fluxus'un ortaya çıkışına kadar yazı kullanımının kronolojik bir incelemesini sunmaktadır. Fluxus öncesinde metnin nasıl kullanıldığı ve Fluxus sanatçılarının yazıyı i) biçim ii) içerik iii) dil kullanımı ve gösterim açısından nasıl kullandıkları sorularına yanıt aranmaktadır. Beş Fluxus sanatçısının yazıya dayalı çalışmaları, yakın okuma ve edebi analiz yöntemleriyle incelenmiştir. Bulgular, Fluxus'un proto-kavramsal bir hareket olduğunu, Fluxus sanatçılarının yazıyı çeşitli biçimlerde yapısökümsel olarak ve şiirsel bir dil ile kullandığını, performasın gerçekleşmesi için talimatlar olarak kullandığını ve sanatsal kategorizasyonlardan arınmak için dilin mantıksal ve doğrusal yapısından özgürleşerek bir araç olarak dili kullandıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Fluxus was ignored and neglected in art historical studies in the 1970s and 1980s, and has a wide influence on contemporary art practices today employing performance, happening, text, and ready-made. Fluxus was an interdisciplinary movement in which text has been used excessively. This thesis presents a chronological examination of the use of text from the Arts and Crafts Movement to the emergence of Fluxus in the 1960s. It seeks to answer how the text has been used before Fluxus and how Fluxus artists used text regarding i) form ii) content iii) language use and display. Five Fluxus artists' text-based works were analyzed with close reading and literary analysis techniques. The findings have shown that Fluxus is a proto-conceptual movement, Fluxus artists use text in various forms and deconstructively, and poetically, use it as instructions for the realisation of performance, and use language as a tool to liberate from the logical and linear structure of language in order to be free from artistic categorizations.