As is painting so is poetry: Use of text in visual arts
Şairane resimsellik: Görsel sanatlarda metin kullanımı
  1. Tez No: 582629
  2. Yazar: ZEYNEP YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MARCUS GRAF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: metin sanatı, görsel sanatlar, metin, dil, imge, görsel ve metin ilişkisi, text art, visual arts, text, language, image, image and text relationship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Antik çağlardan günümüze metinler görsel kültürde ve dolayısı ile görsel sanatlarda yer edinmiştir. Tarih boyunca toplumların sosyal, ekonomik, coğrafi ve politik yapılarında meydana gelen değişimlerin etkisi sanat sahnesine de tezahür etmiştir. Sonuç olarak metinler sanat tarihinin farklı dönemlerinde çeşitli kullanım amaçlarına sahiptir. Sanat tarihinde metin kullanımına kronolojik bir bir bakış sunan bu tez (i) metnin nasıl otonom bir sanat formu haline geldiği sorusuna cevap ararken (ii) sanat tarihinin farklı dönemlerinden örnekleri inceleyip karşılaştırarak nasıl işlevler gördüğünüğünün bulgularına ulaşır. (iii) Örnekler incelenirken metnin yapıttaki işlevi ve formla olan ilişkisi göz önünde bulundurulmuştur. Toplumda gerçekleşen sosyal ve politik kırılmaların metin ve imge arasındaki etkileşim üzerindeki etkisi açığa kavuşturulmuştur. (iv) Bulgular, tarihi ve politik olaylarla koordine bir şekilde metnin görsel sanatlarda farklı amaçlara yönelik kullanıldığını, bu amaçların dönemlerine göre neler olduğunu ve metnin nasıl otonom bir form haline geldiğini açığa kavuşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Since ancient times, text has found its place in the visual culture, therefore in visual arts. As the social, economic, geographical and political structures of the societies changed, the impacts echoed in the art scene. As a result, text was used for several different reasons in different time periods in art history. This thesis, presenting a chronological examination of use of text in art history (i) seeks an answer for how text has become an autonomous art form and (ii) defines its function of use in the history of art by examining the examples from the different periods from art history. (iii) When examining the examples from history, the function of text and its relation with the form are considered. The political and social shift in society and how it affected the relationship between text and image are clarified. (iv) The findings have shown that related to the historical and politic events, text has been used for different aims in art, revealed these functions according to the period, and exposed how text has become an autonomous art form