Elektrik yaralanması sonrası kan reolojisindeki değişiklikler ve serbest oksijen radikallerinin kan reolojisi üzerindeki etkileri
- Tez No: 90436
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ÇETİNKALE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Electrical injury, blood rheology, erythrocyte deformability index (EDI), free oxygen radicals, lipid peroxidation. 59
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
VI - ÖZET Elektrik yaralanması, sadece bir yanık çeşidi olarak ele alınmamalı travmanın özel bir şekli olarak değerlendirilmelidir. Oluşan erken ve geç doku hasarının patofızyoloj isini tam olarak anlıyabildiğimizi söylemek oldukça güçtür. Dokular ısı, elektrik akımının etkisi ve başka nedenlerle hasar görür. Daha önceden savunulduğu gibi büyük damarlardaki hasar ilerleyici değildir. Yüksek ısı genellikle geniş arterlerde dağılır ve buradaki kan akımı pıhtılaşmayı engeller. Adeleyi besleyen küçük damarlar ise tromboza daha yatkındır. Başta tromboksan olmak üzere vasokonstrüksiyona yol açan vasoaktif aminlerin bu patofızyoloj ik süreçte rol aldığı ispat edilmiştir. Tromboksan inhibitörü olan bazı ajanların kullammasıylada ilerleyici doku hasarı kısmen geri dönebilmektedir. Mikrovasküler kan dolaşımının yeterli olabilmesi için, kan damarlarının yapısal ve fonksiyonel yeterliklerinin yanı sıra eritrositlerin de yapısal ve fonksiyonel olarak yeterli olması önemlidir. Termal yanığın kan damarları ve kan reoloj isindeki değişikler üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Çalışmada, elektrik yaralanmasının patofızyoloj isinde yer aldığından kuşkulanılan kan reoloj isindeki değişiklikler, serbest oksijen radikallerinin reoloj i ile olası ilişkisi ve ilerleyici doku harabiyetinin bunlarla birlikteliği araştırıldı. Bu çalışmada elektrik yanığı sonrası kan Teolojisinde olan değişiklerin ne olduğunu anlamak için plazma viskozitesi, Htc kan viskozitesi ve EDİ değerlendirildi. Kan viskozitesinde ilk 48 saatde artma olduğu ve bunun 72. saatde olmadığı gözlendi. Bu durum Htc. artışı ile beklenildiği gibi parelellik içinde idi. Htc. seviyeside ilk 48 saatde normalden daha yüksek bir değer de bulundu. EDİ, elektrik yanığı sonrası ilk 48 saatte normalden daha düşük bulunması, eritrosit membran yapısında ve eritrosit fonksiyonlarında olumsuz değişikliklerin olduğunu gösterir. 55Çalışmada elektrik yaralanması sonrası, MDA seviyesi çok yüksek bulunmuştur. Bu sonuç, elektrik yaralanmasının serbest oksijen radikal üretimini tetiklediğini ve dolayısı ile lipid peroksidasyonu arttırdığını gösterir. Elektrik yaralanması sonrasında NO seviyesinin, erken dönemde keskin bir yükselme yapıp sonradan düşmesi, serbest oksijen radikal üretiminin artdığına dair ikinci bir delildir. Eritrotrositlerde ki SOD aktivitesi, elektrik yaralanması sonrası serbest oksijen radikallerinin aşırı üretimi ve lipid peroksidasyonunda ki artışa yanıt olarak, artması beklenirdi. Fakat bu durum yalnızca 1. saatte gözlendi, şaşırtıcı olarak 24. ve 48. saatlerde ise bu enzim aktivitesinde belirgin bir azalma olduğu görüldü. 72. saatte SOD enzim aktivitesinin normal seviyede bulunmasından dolayı bu inaktivasyonun geri dönüşümlü olabileceği sonucuna varıldı. GSH-Px aktivitesinin belirlenmesi, eritrosit antioksidan kapasitesi için direk bilgi sahibi olmamızdaki en önemli parametrelerden biridir. Elektrik yaralanması sonrası artan serbest oksijen radikalleri ve lipid peroksidasyonuna karşı bu enzim aktivitesinde artma beklenir. Çalışmanın tümünde bu enzim aktivitesinde artma olduğu bulundu. Ancak 1. saatten sonra artmış olan enzim aktivitesinde ki azalma dikkat çekicidir. Lipid peroksidasyonun yüksek düzeyde seyrediyor olmasına rağmen bu azalma, eritrosit antioksidan sistemlerinde oluşan yetersizliğin delilidir. GSH- Red. aktivitesinde ki azalmanın bu duruma neden olabileceği düşünüldü. Ancak GSH-Red aktivitesindeki düşüklük, GSH-Px. aktivitesindeki düşme ile paralellik göstermemekteydi. Yine de GSH- Red. aktivitesinin düşük bulunması, eritrosit antioksidan sisteminde ki yetersizlik için bir kanıttır. Çalışmada serbest oksijen radikal miktarının arttığının ve antioksidan sisteminin yetersiz kaldığının bulunması, elektrik yanığı sonrasında EDİ başta olmak üzere kan Teolojisinde saptanan değişikler ile ilişkili olabileceği sonucuna varıldı. Eritrositlerin deformasyon kabiliyetlerinin azalması, mikrovasküler dolaşımda bozulmaya sebep olur. Bu olumsuz durumun, literatürde elektrik yaralanması sonrası ilerleyici doku hasarını açıklayan faktörlerlerin yanı sıra bağımsız bir değişken olarak ele alınması gerektiği ortaya koymaktadır. 56Elde edilen sonuçların ekstremitelerdeki doku ödemi ile paralellik göstermesi ilerleyici doku hasarında, kan reoloj isinde olan değişiklerin ve serbest oksijen radikallerinin yol açtığı lipid peroksidasyonunun etkisi olduğu sonucuna varıldı.. Anahtar kelimeler :Elektrik yaralanması, kan reoloj isi, eritrosit deformabilite indeksi (EDİ), serbest oksijen radikalleri, lipid peroksidasyonu. 57
Özet (Çeviri)
VII-SUMMARY Electrical injury should not only be considered as a type of burn, it should also be evaluated as a special form of trauma. It is quite difficult to say we can understand precisely the pathophysiology of the earlier and later damage of the tissue. Tissues are damaged because of heat, electric current and other reasons. For sufficient microvascular blood circulation the morphological and functional sufficiency of erythrosites, in particular, is also very important. Thermal burn has an affect on the changes which take place in the blood rheology. In this study, the changes in the blood rheology which are believed to exist in the pathophysiology of a thermal burn, the affect of free oxygen radicals on rheology and the relation of these to progressive tissue damage has been researched. In order to understand the changes in the blood rheology after an electric burn; the plasma viscosity Htc, blood viscosite and EDI were evaluated. It was observed that, the blood viscosity increased in the first 48 hours. However, this was not the case after 72 hours. This was parallel to the Htc increase, as expected. The Htc level was found to be higher than normal in the first 48 hours. If EDI is found to be lower than normal 48 hours after an electric burn, this means that there are negative changes in the membrane structure and functions of erythrocyte. In this study, the MDA level after an electric burn was found to be very high. This result indicates that electrical injury activitates free oxygen radical production and therefore increases lipid peroxidation. The second evidence which shows that radical production increases is that the NO level increases sharply after an electric burn but then decreases afterwards. The SOD activity in the eritrosites was expected to increase in response to the extreme production of free oxygen radicals and the increase in lipid peroxidation after an electric injury. However this was only observed in the first hour. 58Surprisingly, in the 24th and 48th hours an obvious decrease in this enzime activity was seen. The SOD enzime activity was at a normal level in the 72nd hour so it was concluded that this inactivity could be recyled. Determining the GSH-Px activity is one of the most important parameters which gives us direct knowledge of the erythrocyte anti-oxidant capacity. After an electric burn, in response to the increase of free oxgen radicals and lipid peroxidation, we expect an increase in this enzime activity as well. An increase in this enzime activity was found throughout the study. However, the reduction in this enzime activity after the first hour is outstanding. This reduction, despite the high level of lipid peroxidation is evidence of insufficiency occuring in the erythrocyte anti-oxidant systems. The reason for this was considered to be reduction of the GSH-Red activity. However, the low level of GSH-Red activity was not parallel to the decrease in the GSH-Px activity. Nevertheless, the low level of GSH-Red activity is evidence of insufficiency in the erythrocyte anti-oxidant system. In the study it was found that the amount of free oxygen radicals increased and that the ati-oxidant system was insufficient. It was concluded that this could be related to the changes found in the blood rheology, particularly EDI, after an electric burn. When the deformation ability of erythrocyte decreases, the microvascular system breaksdown. This negative state, is not only one of the factors which explains progressive tissue damage after an electric burn but should also be taken as an independent variable. The fact that the results were parallel to the tissue water content at extremeties showed that the changes which took place in the blood rheology during progressive tissue damage and the free oxgen radicals had an affect.