Kadın suçluluğunda erkeklerin rolü üzerine sosyolojik bir araştırma
A sociological research on the role of men in female criminality
  1. Tez No: 904423
  2. Yazar: EZGİ GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Suçluluğu, Toplumsal Cinsiyet, Suç Sosyolojisi, Suçlular, Sosyolojik Analiz, Female Criminality, Gender, Sociology of Crime, Criminals, Sociological Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmada, kadın suçluluğu sosyolojik bir bakış açısıyla ele alınarak, suç işleyen kadınların mikro çevrelerindeki erkeklerin rolü incelenmiştir. Suça karışmış kadınların yakın çevrelerinde suçlu bir model bulunması, kadın suçluluğunda erkek rolü üzerine sosyolojik bir araştırmanın temelini oluşturmuştur. Araştırma, yorumlayıcı yaklaşım temel alınarak Ordu E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Espiye L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda hüküm giymiş toplam 29 kadınla yapılan görüşmelerle yürütülmüştür. Bu saha çalışması, kadınların toplumsal, psikolojik ve sosyal durumlarını anlamak amacıyla seçilmiş olup, kadın suçluluğu literatürüne erkeklerin mikro çevrelerindeki rolünü inceleyerek katkı sağlamayı hedeflemektedir. Çalışma, kadın suçluluğunu etkileyen faktörler üzerine yapılan literatür taramalarına dayanmaktadır ve hükümlü kadınların sosyo-demografik özelliklerini incelemektedir. Bu sosyo-demografik özelliklere ek olarak, suça karışmış kadınların aile geçmişlerinde bir suç modeli bulunduğu, otorite figürlerinin eğitimlerini etkilediği, suç işleyen kadınların alkol ve madde kullanımına partnerleriyle olan ilişkileri sırasında başladığı, sosyo-ekonomik durumu düşük olan kadınların suç işleme eğiliminde olduğu ve suç işleyen kadınların sosyal yaşamlarına dahil ettikleri partnerlerinin bir suç geçmişine sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, female criminality is examined from a sociological perspective by analyzing the role of men in the micro-environments of women who commit crimes. The presence of a criminal model in the close environment of women involved in crime forms the basis of a sociological study on the role of men in female criminality. The research was conducted using an interpretive approach, with interviews of a total of 29 women convicted in Ordu E-Type Closed Penal Institution and Espiye L-Type Closed Penal Institution. This field study, selected to understand the social, psychological, and societal conditions of these women, aims to contribute to the literature on female criminality by providing a more detailed examination of the role of men in their micro-environments. The study is based on literature reviews on the factors influencing female criminality and examines the socio-demographic characteristics of convicted women. In addition to these socio-demographic characteristics, it was found that women involved in crime had a family history of criminal models, that authority figures affected their education, that women who committed crimes began using alcohol and drugs in relation to their partners, that women with lower socio-economic status were more likely to engage in criminal behavior, and that the partners included in the social lives of these women had a criminal background.