2000 sonrası amerikan bilim kurgu sinemasında insan ve doğa mücadelesinin astrobiyolojik açıdan incelenmesi
An astrobiological analysis of the struggle between man and nature in post-2000 american science fiction cinema
  1. Tez No: 904424
  2. Yazar: OĞUZHAN DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Astrobiyoloji, Bilim Kurgu Sineması, Novum, Yabancılaşma, Yıldızlararası, Astrobiology, Science Fiction Cinema, Novum, Alienation, Interstellar
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma, astrobiyolojik öğelerin 2000 Sonrası Amerikan Bilim Kurgu Sineması'ndaki insan-doğa mücadelesine nasıl dahil edildiğini incelemektedir. Astrobiyoloji, evrenin her köşesinde yaşamın kökenlerini, evrimini ve dağılımını araştıran disiplinler arası bir bilim dalıdır. Bilim kurgu ise mitolojik hikayelerden türeyen ve insan-doğa etkileşimini merkezine koyan bir türdür. Çalışma, sinemada yeni bir bakış açısı oluşturmayı ve bilimsel düşüncelerin sinematografi ile entegrasyonunu sağlamayı amaçlamaktadır. Araştırmanın ilk bölümünde, astrobiyoloji alanına ilişkin genel bir tanımlama yapılmış ve dünya dışı yaşam kavramı bilimsel bir bakış açısıyla, antik Yunan filozoflarından modern döneme kadar tarihsel bir bağlamda incelenmiştir. Newton, Galileo, Kepler, Huygens, Kopernik, Drake, Hawking, Sagan, Kant ve Asimov gibi önemli düşünürlerin astrobiyolojiyle ilişkili fikirleri değerlendirilmiş, NASA gibi önde gelen kuruluşların modern çalışmalarıyla kapsam genişletilmiştir. İkinci bölümde, sinemanın anlamsal boyutuna odaklanılarak, astrobiyolojinin sinemadaki yansımalarını derinlemesine incelemek için bilim kurgu türünün tarihsel gelişimi ve kavramsal yapısı ele alınmıştır. Darko Suvin'in“novum”kavramı, Vivian Sobchack'ın yabancılaşma teorisi ve Marc Angenot'nun sosyal söylem teorisi gibi teorik çerçeveler değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, Interstellar (2014), Europa Report (2013) ve Prometheus (2012) filmleri betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Astrobiyolojinin bilimsel yansımaları, bilim kurgu teorileriyle ilişkilendirilerek, sinemada insan ve doğa arasındaki mücadelenin astrobiyolojik temalar üzerinden nasıl işlendiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines how astrobiological elements have been incorporated into the human-nature struggle in post-2000 American Science Fiction Cinema. Astrobiology is an interdisciplinary scientific field that investigates the origins, evolution, and distribution of life throughout the universe. Science fiction, on the other hand, is a genre that originates from mythological stories and centers around the interaction between humans and nature. The study aims to create a new perspective in cinema and facilitate the integration of scientific concepts into cinematography. In the first section of the research, a general definition of astrobiology is provided, and the concept of extraterrestrial life is examined from a scientific perspective in a historical context, from ancient Greek philosophers to the modern era. The ideas of significant thinkers such as Newton, Galileo, Kepler, Huygens, Copernicus, Drake, Hawking, Sagan, Kant, and Asimov, who are related to astrobiology, are evaluated, and the scope is expanded through modern studies by leading institutions like NASA. In the second section, the historical development and conceptual structure of the science fiction genre are addressed to deeply analyze the reflections of astrobiology in cinema by focusing on the semantic dimension of cinema. Theoretical frameworks such as Darko Suvin's concept of“novum,”Vivian Sobchack's theory of alienation, and Marc Angenot's theory of social discourse are evaluated. In the third section, descriptive analysis is used to examine films such as Interstellar (2014), Europa Report (2013), and Prometheus (2012). The scientific reflections of astrobiology are associated with science fiction theories to reveal how the struggle between humans and nature is depicted through astrobiological themes in cinema. This study holds significant potential to fill a gap in academic literature, offering an important contribution by blending scientific, artistic, and cinematic components.